De ce să-ți diluezi vacanța cu muncă?
Și atunci, de ce ar vrea cineva să stea legat de laptop și în call-uri, în loc să se simtă pe deplin în vacanță – dacă tot nu faci asta pentru o perioadă mai îndelungată de timp?
Să jonglezi între vacanță și job înseamnă și să ieși din zona de confort și să experimentezi altfel de lucruri față de cele cu care erai poate deja obișnuit în rutina de acasă. Și să fii și mai productiv, mai ales dacă ești pe un fus orar diferit.
Potrivit Workation.com, o agenție de turism pentru cei care lucrează de la distanță, mai bine de două treimi dintre americanii care aleg workation sunt mai puțin tentați să demisioneze, iar 81% au spus că au devenit mai creativi la job. Pe lista motivelor care fac bine lucrului din vacanță se mai numără și faptul că au simțit că au putut face față mai bine burnout-ului și că se simt mai mulțumiți de job-ul pe care îl au.
E adevărat, cum am menționat deja, și că americanii au mult mai puține zile de vacanță decât europenii. De exemplu, pe an, un american are 14 zile de vacanță, în timp ce, un francez beneficiază de 24 de zile.
Dacă, la nivel european, unu din patru cetățeni s-au declarat dispuși să lucreze în timpul vacanței, portughezii intenționau să facă acest lucru într-o măsură mai mare: 39%. De altfel, ei sunt cei mai mari fani europeni ai workation. Nici polonezii nu sunt departe, cu 32%. Un procent similar este înregistrat și în Statele Unite.
E o tendință care se conturează și în România, după cum spune Ana Maria Gherasim, sales manager Eturia: „Românii aleg destinații apropiate ca fus orar cu România, cu performanță bună a serviciilor de Internet și unități hoteliere care le oferă un mediu ce le facilitează lucrul în cele mai bune condiții”. Madeira se situează printre destinațiile preferate ale românilor care vor să îmbine munca și călătoritul, iar dintre locurile mai îndepărtate de casă, ar fi Mauritius, Zanzibar, Maldive, Emiratele Arabe Unite-Ras al Khaimah.
Căci, evident, nu te poți bucura de acest tip de vacanță hibrid din cele mai remote locuri sau acolo unde instrumentele esențiale lipsesc cu desăvârșire: o locuință care să includă și un spațiu pentru birou și, cel mai important, o conexiune bună la Internet. Ca fapt divers, printre destinațiile europene pe care le propune Workation.com, apare pe listă și Bucureștiul.
În SUA, peste o treime din participanții la un studiu recent au spus că un workation durează între una și două săptămâni. Încă o treime au plecat între două săptămâni și o lună.
Dincolo de angajații care beneficiază de program flexibil, workation-ul e un trend care li se potrivește mai ales contractorilor sau celor care lucrează pe cont propriu. Nu doar că-și pot stabili cum vor programul de lucru, dar, cum ei nu au „zile libere” la fel ca un angajat, pot calcula și câți bani de nefacturat își pot permite să piardă în vacanță și pot găsi care e optimul pentru ei.