2022 – 25% miopi
2050 – 50% miopi
DIOPTRII – (scroll pentru evoluție)
Asta este ceea ce vede un miop, fără ochelari, în funcție de dioptriile sale. Practic, așa se vede lumea prin ochii a două miliarde de oameni de pe glob.
Asta este ceea ce vede o persoană fără probleme de vedere.
Un miliard dintre cei care au o deficiență de vedere ar fi putut preveni acest lucru.
Prevalența puternică a acestei afecțiuni oculare în ultimul secol a transformat-o într-o preocupare majoră de sănătate publică.
Decisiv însă pentru cum se va vedea lumea prin ochii adulților de mâine e cum se joacă copiii de azi. Creșterea uriașă a ratelor de miopie are foarte mare legătură și cu timpul petrecut în aer liber.
Deși normele de parenting modern dictează că ecranele sunt de evitat, mai ales când copiii sunt foarte mici, discuția despre cum s-a răspândit miopia ne arată că nu e de ajuns. Dincolo de a nu le da copiilor telefonul în mână, trebuie să iasă cât mai mult din casă.
Miopia e o afecțiune oculară în care razele de lumină care intră în ochi paralel cu axa optică sunt focalizate în fața retinei, în loc să fie focalizate pe retină.
Acest lucru este determinat, de obicei, de forma alungită a globului ocular.
Cauzele sunt variate și nu putem să indicăm cu exactitate una dintre ele drept principal factor. În anii ’60, când studiile pe gemeni au arătat că gemenii identici aveau mai multe similitudini în manifestarea și prevalența miopiei decât frații obișnuiți, factorul genetic a fost dat tot mai des ca posibilă explicație pentru apariția miopiei.
Pe urmă, la începutul secolului al XX-lea, experții s-au raliat în jurul ideii că miopia era cauzată de „munca de aproape”.
Astăzi, oamenii de știință susțin că miopia este determinată de mult mai mulți factori. Genetica este și ea importantă, dar nu e singurul factor. Chiar mai importantă pare să fie rutina noastră zilnică – în special cât de mult timp ne petrecem făcând muncă ce necesită atenție și cât stăm înăuntru.
Timpul petrecut în aer liber contribuie semnificativ la felul în care se formează globul ocular. Expunerea la lumina naturală formează dezvoltarea globului ocular. Fără lumină naturală suficientă, acesta se alungește.
Deși poate părea o problemă banală, miopia poate avea urmări mult mai grave, pentru tot restul vieții. Studii recente arată că aceasta este una dintre cauzele majore ale orbirii permanente în multe părți ale Europei și Asiei.
„Pe vremea mea, ne jucam în fața blocului…”. Ce poate suna a reproș nostalgic transmis de la o generație mai matură către un copil de azi ascunde mai mult adevăr științific decât am putea crede, când vine vorba de efectele faptului că mare parte din anii copilăriei sunt petrecuți acum în fața dispozitivelor mobile. Iar acest lucru se întâmplă predominant înăuntru.
În multe culturi vestice, timpul petrecut de copii afară s-a înjumătățit de la generația părinților lor.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie de National Trust, copiii de acolo se joacă afară, în medie, patru ore pe săptămână. E jumătate din cât timp petreceau afară părinții lor, când erau mici.
Trendul global ne arată că generațiile mai tinere preferă dispozitivele electronice în defavoarea mișcării în aer liber.
Potrivit datelor Organizației Mondiale Sănătății, doar 23% dintre copiii și adolescenții români de 11, 13 și 15 ani fac suficientă mișcare.
Copiii din Norvegia petrec cel mai mult timp pe internet. Fetele sunt online, în medie, 227 de minute pe zi, iar băieții 211, adică peste trei ore. Pe ultimul loc în clasamentul realizat de EU Kids Online se poziționează Elveția, cu o medie de puțin peste două ore petrecute zilnic pe internet.
În România, fetele petrec cu un sfert de oră mai mult timp pe internet decât băieții. Un băiat român e online, în medie, 169 de minute pe zi, în timp ce o fată petrece 184 de minute în fața unui dispozitiv conectat la internet.
Dacă ne-am propune să vedem numai partea plină a paharului, ne-am putea opri la observația că, totuși, copiii români stau mai puțin pe internet decât alții din Europa. Dar restul paharului e și el grăitor, pentru că numărul ușor mai mic de minute petrecute online al românilor e explicat de decalajul de dezvoltare.
Deși de patru ori mai mulți copii au căpătat, în ultimul deceniu, acces la internet pe dispozitivele mobile, mai există limitări de ordin economic care dau rata de conectare mai mică față de alte părți ale Europei.
37% dintre copiii de la noi au declarat că percep costurile conectării la internet ca fiind prea mari, în timp ce 25% susțin că nu dispun de o conexiune bună la internet sau aceasta este inexistentă în zona în care locuiesc.
Un studiu realizat la nivel european a încercat să explice prevalența miopiei în Europa și posibile corelații cu nivelul de educație.
Au fost analizați aproape 60.000 de subiecți, cu vârsta cuprinsă între 44 și 68 de ani. Un sfert dintre subiecții analizați au fost miopi.
Deși sunt necesare analize suplimentare, o idee desprinsă din studiu este că nivelul de educație este strâns asociat cu incidența miopiei. Cu alte cuvinte, persoanele care fac mai multă școală sunt, într-adevăr, mai predispuse să dezvolte probleme de vedere. Are legătură, în mare, cu nevoia de concentrare susținută, de atenție la detalii, de citit mult.
Deși e din ce în ce mai răspândită în toată lumea, rata miopiei nu e aceeași peste tot. Cel mai pregnant se manifestă pe continentul asiatic, unde 80%-90% din tinerii adulți au o anumită formă de miopie, potrivit World Economic Forum.
Parte din explicație stă și în anumite particularități culturale.
Într-o societate în care performanța este încurajată, ba chiar impusă, și majoritatea sistemelor de educație promovează petrecerea unui număr cât mai mare de ore citind, copiii dezvoltă miopie la vârste foarte fragede. E explicația pentru care țări precum Japonia, Coreea, Vietnam, China, Hong Kong și Singapore au rate foarte mari de miopie. Ele au, de asemenea, rezultate foarte bune în educație și performanțe școlare aproape de neegalat.
Pentru copiii diagnosticați cu miopie este foarte importantă începerea imediată a procesului de corecție. Vârsta la care un copil dezvoltă, de regulă, miopie este între 8 și 12 ani. Totuși, s-a remarcat că media de vârstă scade și copiii devin miopi din ce în ce mai devreme.
Cu cât un copil dezvoltă miopie mai devreme, cu atât este mai probabil ca la vârsta adultă să aibă o miopie severă. Aceasta îi poate amenința vederea și cauza probleme legate de diferite părți ale ochiului, cum ar fi glaucomul, dezlipirea retinei, cataracta și maculopatia miopică.
Un copil cu pre-miopie este sfătuit să petreacă mai mult timp în aer liber, lucru care poate întârzia debutul miopiei.
Cercetările arată că aproximativ jumătate dintre copiii cu miopie constată că ea încetează să se agraveze până la vârsta de 16 ani, dacă se schimbă stilul de viață.
Concret, copiii care petrec mai puțin de trei ore pe zi pentru citire și timp pe ecran, în afara orelor de școală, au șanse mai mari ca miopia lor să se stabilizeze până la vârsta de 16 ani. Dacă extindem pragul la 18 sau chiar la 21 de ani, trei sferturi, respectiv 90% dintre cazuri se pot stabiliza dacă sunt posibile aceste modificări în rutina zilnică.
Potrivit datelor publicate în 2020, jumătate dintre români poartă ochelari.
Nu ne înțelegem, însă, cu lentilele de contact, care la noi rămân un produs de nișă și rar cumpărat. România înregistrează cel mai mic procent din populație care poartă lentile de contact: doar 2%.
Potrivit datelor publicate în 2020, România se clasează pe ultimele locuri în Europa la numărul de opticieni raportat la 10.000 de locuitori.
Un optician e persoana care face, repară sau vinde produse destinate vederii.
În 2015, s-a estimat că miopia necorectată a cauzat o productivitate potențială pierdută în valoare de 244 de miliarde de dolari la nivel mondial. Generațiile tinere de azi care dezvoltă această afecțiune și nu îi monitorizează evoluția sunt generațiile care vor avea cea mai mare incidență a lipsei de vedere.
Nu în mod surprinzător, numărul medicilor oftalmologi la nivel mondial crește constant. Valoarea pieței globale de îngrijire a vederii a crescut și ea în ultimii 6 ani cu 12 miliarde de dolari, de la 54 de miliarde la 66 de miliarde de dolari.
Faptul că, după cum arată World Economic Forum, sunt mai mulți miopi decât oricând, iar numărul lor va exploda, se suprapune cu alte provocări ale vieții moderne.
Problemele de vedere, mai ales când nu sunt îngrijite coresponzător, afectează capacitatea de concentrare și duc la oboseală. Iar asta se suprapune peste faptul că stresul, oboseala și burnout-ul s-au transformat într-unele din marile provocări de sănătate publică ale vremurilor noastre.
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.