Panorama.ro este un proiect de jurnalism explicativ și de date, parte din ZYX Publishing Group. Publicăm articole, analize, interviuri și reportaje despre utilizarea smart a fondurilor personale și publice, despre trendurile financiare și politice internaționale, despre sustenabilitate, viață profesională și sănătate personală, inteligență artificială, leadership, globalizare, dezvoltare urbană, Bursă sau obiceiuri de consum.
Nu ne batem pe zona de news, ci încercăm să lămurim ce e în spatele celor mai importante știri. Suntem cei care îți oferă context: îți explicăm de ce se întâmplă ceva, încotro merg lucrurile și cum va arăta viața și lumea ta de mâine.
Facem asta prin materiale interactive și infografice care au și luni de zile de muncă în spate, pentru a explica vizual cele mai complexe subiecte; analize complexe publicate pe site sau rezumate în reel-uri de social media; explainere video pe YouTube, care abordează, lunar, o temă care ne preocupă pe mulți dintre noi; editorialele din newsletterul Panorama cu ALP, care oferă, săptămânal, o interpretare a unui subiect care a ținut agenda.
Deși suntem o echipă mică, am avut, de la început, ambiții de redacție mare. Credem în oportunitatea unui proiect jurnalistic la standarde europene și încercăm să folosim, în serviciul unui public pretențios, toate uneltele jurnalismului modern. Avem respect pentru timpul cititorilor, curiozitate față de o lume în continuă schimbare. Le explicăm celorlalți ce ne interesează și ne influențează și pe noi.
În doar trei ani de la lansare, materialele Panorama.ro au primit recunoaștere în țară, dar și în străinătate: am fost finaliști în categoria Inovație, la European Press Prize 2023, cea mai importantă competiție jurnalistică din Europa; aur la Indigo Design Award 2023 și argint în 2024, în cadrul categoriei Infografice; finaliști la Information is Beautiful Awards 2022, 5 premii la galele Superscrieri 2022 și 2023.
În 2023, redacția noastră a fost selectată în programul pilot Amplify Europe, finanțat de Media Development Investment Fund, prin care beneficiem de consultanță și training-uri din partea unor specialiști de renume din media globale, pentru a dezvolta proiectul Panorama.ro și a-l face sustenabil. De atunci, am participat la cele mai importante conferințe internaționale, pentru a ne racorda la tendințele din media globale și a le aduce și în jurnalismul pe care-l facem noi.
Echipa Panorama e formată din jurnaliști responsabili, entuziaști și sceptici. Cu zeci de ani de experiență în spate, dar și cu gândirea fresh a colegilor mai tineri, punem și ne punem întrebări, întoarcem subiectele pe toate părțile, dăm la o parte zgomotul de fond, scoatem la lumină miezul problemelor, săpăm după explicații și implicații, adunăm toate piesele de puzzle ca să îți prezentăm cât mai clar viitorul. Și pentru că nu publicăm decât când suntem siguri că știm despre ce vorbim, am construit o rețea complexă de colaboratori din generații și cu specializări cât mai diverse, pe măsura curiozităților publicului nostru.
Parte din echipa fondatoare, e jurnalistă cu 17 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. Alina a fost corespondentă la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE. Printre redacțiile din care a mai făcut parte se numără Digi24 și Gândul. Este co-autoarea anchetei „Sindromul NU” (follow-up: „Omul care nu există”), despre stresul post-traumatic în Armata română. În 2019, Alina a lansat Looking For A Story, un proiect cu care a călătorit pe trei continente și a adunat povești din peste 10 țări.
Alina a primit trei premii la Galele Superscrieri 2022 și 2023, inclusiv premiul pentru „Editorul anului”.
Unul dintre jurnaliștii seniori cu care a fost lansat proiectul Panorama.ro, Andrei Luca Popescu s-a apucat de presă crezând că prin scris poate schimba lucruri și oameni. În loc să se formeze la locul de muncă, a studiat jurnalismul la Universitatea București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După 20 de ani de realizat reportaje, investigații, analize, opinii, la publicații precum Cotidianul, România Liberă, Gândul, Europa Liberă sau Digi 24, nu mai e așa de convins, dar insistă.
Are un masterat în relații internaționale privind soluționarea conflictelor, dar a absolvit și cursurile unui masterat de scenariu de film. De-a lungul carierei, a primit pentru materialele sale distincția de „Tânărul jurnalist al anului” (Freedom House) și mai multe premii în cadrul Galelor Superscrieri.
Raluca Ion s-a alăturat echipei Panorama la finalul lui 2024, după ce anterior a fost vreme de nouă ani editor la Republica.ro. Are 23 ani de experiență jurnalistică și a scris de-a lungul timpului la Dilema Veche, Cotidianul, Evenimentul Zilei și Gândul, unde a realizat reportaje, interviuri și articole de opinie. Crede în forța poveștilor de a aduce oamenii împreună și a fondat alături de soțul ei proiectul Povești Românești, care prezintă istorii mai puțin știute despre lucruri arhicunoscute.
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și a fost bursieră International Visitor Leadership Programme.
Are o experiență de peste 15 ani în jurnalism și comunicare. Fondatoare a Egas Consulting and Strategy, Edit transformă cercetările, rapoartele și seturile mari de date în povesti vizuale, interactive și pe înțelesul tuturor. Reprezentările vizuale realizate de Edit au fost promovate de către Data Visualisation Society ca exemplu de bună practică.
Materialele sale din Panorama au luat premii și nominalizări la marile competiții de profil din străinătate. Câteva dintre ele: nominalizare la European Press Prize, categoria Inovație; finalist la Information is Beautiful Awards, aur la ediția din 2023 a Indigo Design Award, în cadrul categoriei „Infografice”.
Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.
Beneficiară a unei burse Fulbright în SUA, Claudia are 12 ani de experiență în presă scrisă și online, fiind specializată în domeniul Sănătății. A lucrat șapte ani în redacția ziarului Adevărul, unde și-a extins expertiza și pe Eveniment și Social. Înainte de a se alătura echipei Panorama, a scris pentru Ziare.com. A fost premiată de Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. În 2012, Claudia a co-fondat asociația Observatorul Român de Sănătate. Timp de șase ani a fost membru în juriul Galei Societății Civile. Este licențiată în jurnalism și are un masterat în management media.
S-a alăturat echipei în mai 2023. E jurnalist din 2016, când a început să scrie despre cultură pentru feeder.ro. Ulterior, a mai scris despre politică externă la News.ro, despre sport la Eurosport, Lead.ro și ThePlaymaker.ro, iar la DoR a ținut newsletterul zilnic Concentrat, unde făcea un rezumat al celor mai importante știri ale zilei. Fan Manchester United și Boston Celtics, pasionat de wrestling, content creator la @despre.ce.vorbim pe Instagram.
Și-a început cariera în presă la radio Europa FM, în 2011. Inițial, își dorea să fie DJ/realizator de emisiuni, dar a fost cooptat rapid în echipa de știri și acolo a rămas vreme de aproximativ 7 ani.
Mai târziu, a descoperit că-i place jurnalismul economic, a lucrat la emisiunea Business Club (Digi24), postul Digi FM, dar și pentru site-urile Playtech.ro și Digi24.ro.
E pasionat de știrea din spatele știrii și vrea să cunoască de ce se întâmplă, nu doar ce se întâmplă. Crede că, într-o lume care trăiește pe repede-înainte, e nevoie ca la finalul zilei să rămâi cu un tablou cât mai rotund a ceea ce te interesează, nu cu frânturi de informații mai mult sau mai puțin relevante.
Pe lângă cariera de jurnalist, Ciprian e voice-over profesionist, cu peste un deceniu de experiență. Îi poți auzi vocea prin reclame sau documentare.
Ciprian scrie în Panorama din octombrie 2023.
S-a alăturat echipei Panorama în iulie 2024, după 13 ani în televiziuni de știri, mai întâi la Realitatea TV, apoi la Digi24. Specializată în actualitate externă, a scris și relatat de la asasinatul lui Benazir Bhutto, până la asaltul asupra Capitoliului, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.
A fost redactor, apoi corespondentă și, pentru scurt timp, realizatoare de emisiuni informative, înainte de a face o pauză lungă pentru a da prioritate vieții de familie. Panorama este primul proiect digital în care se implică. Urmărește cu precădere politica din Marea Britanie, Statele Unite și Franța.
Are peste 15 ani de experiență în jurnalism. A fost reporter în presa centrală (Evenimentul Zilei, Jurnalul Național). A pus bazele redacției VICE România, revistă pe care a ridicat-o în opt ani de la zero, până la cea mai citită publicație de către generația tânără. Este specializată pe reportaje în profunzime, cu unghi investigativ. Anchetele sale publicate de RISE Project au fost premiate în cadrul Superscrieri, cele mai relevante premii românești pentru jurnalism.
Este colaboratoare Panorama.ro din octombrie 2022. Are 17 ani de experiență în presa tipărită și cea online, acumulată la publicații precum Banii Noștri, Gândul și Money.ro. În prezent, mai scrie și la Economica.net. Este specializată în domeniul imobiliarelor, dar scrie și despre domenii precum turismul și aviația. În 2016, a fost unul dintre participanții la programul Economic and Political Reporting from Southeast Europe, organizat de Thomson Reuters.
Daniel este jurnalist din 2006. La Panorama scrie din martie 2023 și analizează date din diverse domenii, pentru a extrage informații utile, pe care le prezintă într-un format interactiv și ușor de înțeles. În prezent, scrie și analize despre industria auto pentru Autocritica și produce newsletterul imobiliar Patru Pereți.
Colaboratoare Panorama din mai 2023, Alina locuiește în Austria, unde termină un masterat de Studii de dezvoltare, la Universitatea din Viena. Programul se concentrează pe dimensiuni politice, sociale și culturale ale inegalității.
Debutul în jurnalism l-a făcut în 2020, când a început să scrie la Cultura la dubă. Ulterior, a colaborat cu Decât o Revistă, întâi ca ucenică, apoi ca parte a echipei newsletter-ului Concentrat.
Se simte norocoasă să fi lucrat de la început cu oameni care i-au dat curaj și au făcut-o să creadă în puterea poveștilor scrise cu grijă.
Andreea lucrează în advertising, dar rămâne iremediabil îndrăgostită de jurnalism, de oameni și de poveștile lor. Absolventă de Jurnalism la Universitatea din București, în 2013, a lucrat câțiva ani ca editor tech și apoi ca redactor pentru o publicație online, după care s-a orientat către industriile creative. Continuă să creadă că jurnalismul e cea mai frumoasă meserie din lume și că poveștile ne aduc împreună și ne ajută să fim. Speră să-și păstreze curajul să scrie mai departe și să documenteze subiecte care să-i ajute pe ceilalți să descopere perspective noi.
Este colaboratoare Panorama din septembrie 2023.
Și-a început colaborarea cu Panorama.ro în octombrie 2023. A studiat jurnalismul la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în ciuda faptului că familia o voia la Drept. Idealistă și un spirit justițiar, a crezut că lumea poate ajunge să funcționeze după o scară de valori și că oamenii se pot schimba în bine. În timp, și-a mai moderat așteptările.
Cu o experiență de peste deceniu și jumătate în presa scrisă și radio, Eliza Casandra a lucrat în redacții importante din București, precum România Liberă, Radio România Actualități, Radio France Internationale și Europa FM.
Iubitoare de natură, pisici și cărți, Eliza gătește pentru cei care îi sunt dragi și continuă să creadă în oameni și în puterea cuvintelor.
Anca Iosif e reporter de peste opt ani. Mare parte din această perioadă, a scris la DoR, Lead și Școala9. În ultimii ani, s-a concentrat pe subiecte de mediu. Abia se încheie primul ei an de freelancing, în care a trimis bilunar și newsletterul dedicat naturii, Re:Mediu.