INFOGRAFICE

România generațiilor | În ce județe sunt cei mai tineri antreprenori

În județele Bistrița Năsăud și Giurgiu, 12% dintre acționarii și asociații societăților comerciale au până în 29 de ani. Este cel mai ridicat nivel de antreprenoriat tânăr la nivel național. La polul opus se află județele Brașov, Brăila, Caraș – Severin și Tulcea, unde doar 7% din asociații și acționarii firmelor au sub 29 de ani, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului

Dincolo de acești poli, în majoritatea județelor țării, patronii firmelor au, cel mai frecvent, vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, adică sunt reprezentanți ai Generației X, născută în intervalul 1965-1980. 

Companiile fondate și conduse de Millennials (1981-1996) sunt dominante doar în Giurgiu și Gorj.

Poate, privit de unul singur, vârful de 12% de antreprenori sub 30 de ani nu pare un procent foarte mare. Dar creșterea ponderii noilor generații în mediul de business poate fi un semnal că antreprenoriatul românesc  se maturizează, inclusiv prin întinerire. În spate nu sunt doar factori demografici și schimbări de gardă între generații, ci și elemente socio-economice, transformări de mentalitate, precum și evoluții de pe piața muncii de care profită acum mulți tineri care doresc să aibă propria afacere. Toate acestea fac ca vârsta de la care poți avea deja pe picioare o afacere prosperă în România să scadă.

Infograficul de mai jos prezintă distribuția asociaților și acționarilor firmelor românești în fiecare județ. Panorama a descris AICI pe larg puterea eonomică, demografică și politică a fiecărei generații de români. 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x