CHIRIE SAU CREDIT

INTERACTIV | Visul European de a fi proprietar de casă

La fel ca bunicii și părinții lor, tinerii de azi visează să dețină propria casă. Deși vremurile s-au schimbat, mobilitatea a crescut și globalizarea a contribuit semnificativ la procesul de migrație, sondajele arată totuși că cei mai mulți dintre tineri își doresc să aibă o locuință în proprietate. Nouă din zece francezi cu vârsta sub 30 de ani își doresc să fie proprietari, în timp ce opt din zece persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani din Elveția și Germania visează la același lucru. Încă de la 20 de ani, tinerii aspiră la statutul de proprietar. Vârsta la care reușesc însă să achiziționeze un imobil este mai înaintată la nivelul Uniunii Europene. Cel mai devreme reușesc belgienii.

Scroll pentru a vedea care este vârsta medie la care tinerii reușesc să-și achiziționeze prima locuință.

Deși pentru România vârsta medie de achiziție a unei locuințe este destul de înaintată, România este țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe de pe glob. 

În 1990 statul deținea circa 70% din apartamente. Guvernele au început să vândă aceste proprietăți, iar oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau, nu de puține ori, la prețuri foarte avantajoase. Devalorizarea leului, alături de creșterea inflației au dezvoltat un context economic favorabil pentru achiziționarea apartamentelor la prețuri modice. Așa se face că 95% dintre români sunt proprietari ai caselor în care locuiesc. În absența unei culturi și a reglementărilor clare în domeniul închirierilor de locuințe care să ofere mai multă stabilitate, s-a transmis de la o generație la alta necesitatea deținerii unei proprietăți imobiliare pentru siguranța zilei de mâine.

Cererea de locuințe a crescut. În ultimii 30 de ani s-a construit aproape un sfert din numărul total de locuințe al țării. 

Anul 2019 a fost anul cu cele mai multe construcții de locuințe de la criza economică din 2008, fiind construite 67.512 de locuințe.

Vânzările de locuințe au crescut și ele în ultimele 3 decenii. 

Băncile susțin că cei mai mulți clienți ai creditelor ipotecare au vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, adică reprezentanții generației Millennials. Vârsta medie a clienților care au acces la produsele de credite ipotecare a scăzut de la 40 de ani.

În ceea ce privește dobânda la credite, cu cât Romania este considerată mai riscantă pentru investiții, cu atât băncile se împrumută la costuri mai mari, iar aceste costuri se reflecta direct în ratele plătite la credite.

Ce suprafață avem la dispoziție?

România este pe ultimul loc în clasamentul Uniunii Europene când vine vorba despre disponibilitatea spațiului de locuit. Statistic, un român locuiește în 28 metri pătrați, în timp ce media U.E. este de 49 metri pătrați.

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică, Comisia Europeană

Design: Edit Gyenge


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.