Valoarea cheltuielilor zilnice de întreținere variază foarte mult de la un stat la altul și depinde de prețurile chiriilor, al mâncării și al utilităților. Bermuda, Norvegia și Elveția domină topul celor mai scumpe țări când vine vorba despre costul traiului, însă și puterea de cumpărare este ridicată în aceste țări.
Puterea de cumpărare este un indicator care măsoară numărul de bunuri și servicii pe care cineva cu un salariu mediu le poate cumpăra.
Infograficul de jos compară costul traiului cu puterea de cumpărare din fiecare stat în parte. Există țări, precum India, unde prețurile sunt mici, iar puterea de cumpărare este mult peste medie. O explicație aici ar fi angajarea forței de muncă din India de către companiile multinaționale. Salariile competitive din multinaționale contribuie la creșterea puterii de cumpărare, mai ales în orașe precum Mumbai, Delhi și Chennai.
În România, costul vieții este mic în comparație cu cel din alte state de pe glob. Este mult mai ieftin să trăiești în România decât în orice alt stat al Uniunii Europene – chiar și decât în Bulgaria. Puterea de cumpărare, deși a crescut și ea în ultimii ani, rămâne mai mică decât în Polonia.
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.