INFOGRAFICE

Record la gram. Cum a ajuns prețul aurului la nivelul fără precedent din ultima vreme

De la începutul lunii martie, prețul aurului doboară record după record în România. Vârful istoric rămâne deocamdată cel atins pe 11 martie, când gramul de aur a fost cotat la 317,9323 RON, conform seriilor zilnice publicate de BNRȘi pe piețele externe s-au înregistrat cotații record ale aurului. 

O scurtă trecere în revistă a istoriei prețului pentru acest metal prețios ne aduce și câteva dintre explicațiile pentru ce vedem acum.

În ultimii 50 de ani, evoluția prețului aurului a fost profund marcată de fluctuațiile economice globale, fiind strâns legată de marile crize financiare și de schimbările în politica monetară la nivel mondial.

În anii ’70, inflația crescută a dus la o apreciere semnificativă a prețului aurului. În ’98 și ’99, prețul aurului a atins minimul ultimilor 20 de ani. Aurul și-a pierdut atunci atractivitatea, iar prețul a fost afectat de supraofertă, după ce băncile centrale și-au vândut rezervele de aur pentru a-și diversifica portofoliile.

Cu toate acestea, începutul secolului XXI a fost definit de două evenimente majore care au propulsat prețul aurului la noi maxime istorice, conform datelor World Gold Council. 

Primul, Marea Recesiune din 2008, care a declanșat o „fugă către siguranță”. Investitorii au căutat atunci să se pună la adăpost de incertitudinea economică. Al doilea eveniment decisiv a fost criza din zona euro din 2010-2012, care a împins de asemenea prețul aurului spre noi culmi.

Acum, situația geopolitică și de securitate tot mai complicată, cu războaiele din Ucraina și din Fâșia Gaza, la care se adaugă efectele inflației și ale politicilor monetare post-Covid își pun amprenta și valoarea la care e tranzacționat aurul.

Cât despre distribuția stocurilor de aur de suprafață, ea reflectă o preferință clară pentru bijuterii, care reprezintă 37% din total, în timp ce rezervele băncilor centrale constituie 14% din aceste stocuri, potrivit datelor World Gold Council. Aceasta arată nu doar valoarea estetică a aurului, ci și rolul său ca instrument de politică monetară și rezervă de valoare.

Când privim către rezervele de aur ale băncilor centrale, Statele Unite, Germania și Italia ocupă primele locuri în ceea ce privește cantitatea de aur deținută, reflectând puterea economică a acestor națiuni. România se plasează pe locul 37 în clasamentul global.

Infograficul de mai jos arată aceste evoluții și distribuția datelor când vine vorba de aur:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x