INFOGRAFICE

Cash sau card? Câți români preferă banii în mână și de ce se tem de plățile electronice

România se situează pe al doilea loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește procentul celor care primesc salariul în numerar. Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială pentru anul 2021, 24% dintre beneficiarii de salarii din România continuă să primească banii exclusiv în numerar. În plus, aceleași date arată că 31% dintre români nu au deschis un cont la o instituție bancară.

Numărul românilor care preferă banii cash este în scădere față de 2014, când o treime dintre salariați își luau banii cash. Totuși, procentul este încă ridicat, într-o eră în care tehnologia și digitalizarea au avansat considerabil în majoritatea țărilor dezvoltate.

Pandemia COVID-19 a accelerat tranziția către o piață lipsită de tranzacții în numerar, iar multe țări europene au înregistrat o scădere semnificativă a utilizării banilor fizici, în favoarea plăților electronice și digitale.

Există mai multe motive care pot explica această situație. Unul dintre ele este lipsa încrederii în sistemul bancar, în special în rândul persoanelor mai în vârstă și a celor din mediul rural.

Mulți români consideră încă banii fizici ca fiind mai siguri decât plățile digitale, de care mulți se tem, considerând că există riscul să fie fraudați sau atacați de hackeri.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Andrei Luca Popescu

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x