România se afla pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul copiilor care au vârsta potrivită, dar nu sunt înscriși la școală în ciclul primar, potrivit datelor UNESCO.
12% dintre copiii români care au vârsta la care cei mai mulți merg la școală nu figurau pe lista de înscrieri a școlilor. Doar Bulgaria stă mai rău ca noi, cu un procent și mai mare, de 15%. De altfel, România și Bulgaria sunt singurele state din UE care înregistrează rate de peste 10% la acest capitol.
Există mai multe posibile cauze care contribuie la acest fenomen. Pe de o parte, cei mai afectați sunt copiii din mediul rural și din medii defavorizate care, din cauza privațiunilor și a condițiilor economice precare, sunt nevoiți să muncească încă de la o vârstă fragedă, în loc să meargă la școală.
Acești copii nu au asigurate nevoile de bază, iar accesul la educație devine un lux pe care multe familii nu și-l pot permite. În acest material interactiv, am abordat pe larg situația discrepanțelor și a inegalităților din punct de vedere al nivelului de trai, la copiii din UE.
Pe de altă parte, o altă posibilă explicație pentru acest procent ridicat este migrația. Chiar dacă acești copii figurează în statisticile populației din România, ei au fost de fapt înscriși la școală în țările în care părinții lor au emigrat, în căutarea unor oportunități de muncă mai bine plătită.
Asta face ca acești copii să nu fie luați în considerare, atunci când se calculează rata de înscriere în ciclul primar.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.