INFOGRAFICE

Care sunt limitele la plata cu numerar, în Europa față de România

România nu este o excepție în Europa, când vine vorba de limitarea plăților cash. Doar câteva țări nu au nicio restricție la acest capitol, iar mai mult de jumătate au limite destul de joase, relativ la nivelul de trai, pentru tranzacțiile cash. Nicăieri nu sunt, însă, interzise plățile cash. Nici în România nu s-a pus vreodată o astfel de problemă.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a adoptat diverse măsuri pentru a reglementa plățile în numerar, în ideea de a combate evaziunea fiscală, spălarea de bani și finanțarea terorismului. Totuși, limitele pentru plățile cash diferă semnificativ de la o țară la alta, în funcție de abordările naționale variate față de politica UE.

De exemplu, în țări precum Italia și Franța, limitele pentru tranzacțiile în numerar sunt stabilite la câteva mii de euro, în timp ce în alte țări, cum ar fi Germania și Austria, nu există limite legale pentru astfel de tranzacții.

Această diversitate în politici subliniază echilibrul delicat între prevenirea activităților ilegale și menținerea libertății economice pentru cetățeni.

Pe lângă stabilirea unor limite specifice pentru plățile în numerar, unele țări din UE au introdus și cerințe suplimentare pentru tranzacțiile semnificative. De exemplu, în multe jurisdicții, pentru plățile care depășesc un anumit prag, comercianții sunt obligați să verifice identitatea clientului și să păstreze înregistrări detaliate ale tranzacției.

Există un trend general în UE de a încuraja utilizarea metodelor de plată alternative și mai ușor de urmărit, în cazul producerii unor fapte ilegale.

Conform ultimelor date publicate de Banca Mondială, în România, un procent semnificativ de persoane încă plătesc utilitățile și primesc salariul în numerar.

Infograficul interactiv de mai jos folosește datele European Consumer Centre din Germania pentru a cartografia restricțiile tranzacțiilor de numerar.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Andrei Luca Popescu

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x