E din nou acea perioadă din an când începe vânătoarea de reduceri, care atinge punctul culminant de Black Friday. În luna noiembrie a fiecărui an, vânzările online la dispozitivele electrice și electronice cresc semnificativ. Cumpărătorii studiază piața cu atenție și sunt atrași mai ales de electronice, gadget-uri și echipamente inteligente, pentru că aici reducerile se pot traduce în sume importante.
Este acel moment al anului când mulți caută să își reînnoiască dispozitivele, la prețuri bune. Puțini se gândesc însă la câte deșeuri electronice produc prin acest obicei de consum și mai ales la cum le-ar putea recicla, pentru a reduce povara poluării.
România nu produce o cantitate atât de mare de deșeuri electronice pe cap de locuitor, ca alte state europene. Este un efect al nivelului de trai, nu al grijii prea mari pentru mediu a românilor. Nu ne permitem să cumpărăm atât de multe electronice precum cetățenii unor țări cu nivel mai bun de trai. Și mai ales, nu ne permitem să le reînnoim atât de des.
Dovadă este că la reciclarea deșeurilor electronice, românii sunt aproape ultimii din Uniunea Europeană. Deși producem, în medie, puțin peste 11 kg de deșeuri electronice pe an, reciclăm doar un sfert din această cantitate, conform datelor pe anul 2020, publicate de Global E-waste Monitor.
Infograficul de mai jos arată cine sunt liderii europeni la deșeurile electronice.
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.