România rămâne într-un platou de inflație de 15%, potrivit celor mai recente date ale INS, care dau pentru august o rată anuală de 15,3% față de 14,9%, în luna iulie.
Defalcat pe categorii de produse și mărfuri, știm, însă, că gazele au înregistrat cele mai mari scumpiri în ultimul an, alimentând, de fapt, scumpiri în lanț. Față de luna august a anului 2021, prețul gazului s-a majorat cu 70%.
Când vine vorba de inflație alimentară, prețurile alimentelor au crescut, în medie, în ultimele 12 luni, cu aproape 20%. Asta în timp ce prețurile serviciilor s-au majorat cu aproape 10%.
Din categoria produselor alimentare, cartofii, uleiul și zahărul s-au scumpit cel mai mult în 2022.
Dintre servicii, cele de furnizare a apei, canalizării și salubrizării au crescut cu 20%.
Și transportul aerian s-a scumpit. Costul biletelor de avion a crescut cu peste 30% față de anul trecut.
Dacă analizăm prețurile principalelor produse alimentare și nealimentare, precum și ale serviciilor, constatăm că românii au avut parte de o singură ieftinire. Și aceea atât de mică, încât cel mai probabil, au ratat-o. Astfel, abonamentele de telefonie mobilă sunt cele pentru care plătim, ca medie anuală, cu 1% mai puțin față de anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, care sunt prezentate în infograficul de mai jos.
Totodată, Panorama a făcut, la începutul anului, și un top al marilor scumpiri din casele românilor, din ultimii 10 ani. Iar aici am arătat cum au explodat prețurile medicamentelor în România.
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.