INTERACTIV

Ce spun rezultatele la BAC 2021 despre fiecare școală din București

Scroll la finalul articolului pentru harta interactivă sau click aici.

Pentru a avea o imagine relevantă despre rezultatele la BAC 2022 și evoluția lor, este important să știm de la ce am plecat. În 2021, 133.683 de elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Dintre aceștia, 114.000 erau absolvenți de clase terminale din promoția curentă. Acesta a fost de altfel cel mai mic număr de înscriși din 2014 până acum, în valori absolute.

Deși interesul a fost mai scăzut pentru înscrierile la BAC, numărul celor care au promovat examenul a fost mai mare față de 2020 și chiar față de rezultatele ultimilor 3 ani. 68,9% dintre elevi au promovat examenul de Bacalaureat în 2021.  

Clujul a fost în fruntea clasamentului cu o rata de promovare a candidaților din promoția curentă de 85,2%. Pe ultimul loc s-a plasat Ilfov, cu o rată de promovare de 47,8%.

Ce spun aceste cifre? În primul rând, definesc rata de succes a promoțiilor de elevi. Dar pot să spună și câteva lucruri despre calitatea sistemului de învățământ dintr-un județ și din diversele lui zone și cartiere. Sunt relevante, de asemenea, și pentru raportarea la un context general. De pildă, pentru un elev care are media 10 la examenul de Bacalaureat într-un an în care, la nivelul întregii țări, au existat  doar câteva medii de 10, este o mare realizare. Însă raportarea la tabloul național și analizele pe cohorte mari de date nu sunt întotdeauna relevante pentru înțelegerea problemelor specifice ale unor zone din sistemul românesc de educație.

În cele din urmă, chiar dacă la nivel național rata de promovare este mare, există licee în care nici măcar un elev nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat. Au fost peste 40 de astfel de licee la nivel național în 2021.

Într-o încercare de a transforma tabloul rezultatelor la examenul de Bacalaureat dintr-o imagine generalistă într-una specifică, Panorama publică în premieră o hartă interactivă a rezultatelor la examenul de Bacalaureat, la nivelul fiecărei școli din București. 

Încercăm să vedem dincolo de performanțele generale și de reputațiile anumitor școli. Tabloul general al rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat este fragmentat de factori de dezvoltare economici și sociali, pe care încercăm să-i vedem și să-i înțelegem cu ajutorul acestei hărți. 

Scopul acestul material de jurnalism de date este de a identifica tiparele la nivel de școli, de a vizualiza tipare la nivel de străzi și cartiere, de a permite comparații între ani și de a corobora datele cu alți indicatori de dezvoltare, în încercarea de a răspunde la întrebările: de ce este o școală mai bună decât alta și ce anume influențează calitatea învățământului?

Urmăriți Panorama pentru actualizări în timp real. Harta interactivă a rezultatelor la BAC 2022 va fi publicată imediat după afișarea rezultatelor la nivel național.

Tot atunci, vom publica o analiză interactivă detaliată și o comparație cu rezultatele din anii anteriori, la nivel de școli și cartiere.

Cum se citește harta:

Harta reprezintă distribuția geografică a școlilor la nivelul Bucureștiului. Fiecare școală este reprezentată sub forma unui grafic coxcomb (grafic cu felii), în care fiecare felie reprezintă o categorie de note.

Cu cât felia este mai mare, cu atât procentul elevilor din categoria respectivă de note este mai mare.

Click pe grafic pentru a vedea rezultatele la nivel de școală.

Zoom pe hartă pentru a vedea rezultatele la nivel de străzi și cartiere.

Folosește lupa din stânga-sus pentru a căuta numele școlii care te interesează.

Click pe steluța din partea dreaptă-jos a ecranului pentru a vedea clasamentul liceelor din București în funcție de media la BAC 2021.

Dacă întâmpini dificultăți în folosirea hărții, poți urmări versiunea full screen aici.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x