INFOGRAFICE

Prietenii sau familia? Pe cine ținem mai aproape și unde suntem altfel decât restul Europei

Cei mai mulți dintre noi am ajuns să ne strângem alături de familie doar de sărbători, în jurul mesei și al obiceiurilor care țin de ele. În restul anului, frecvența contactelor cu familia variază și uneori apar diferențe mari, în funcție de zonele Europei. La fel, cu prietenii.

Unii europeni și-i țin mai aproape decât pe propria familie, cum sunt nordicii. Alte popoare nu discriminează, iar altele favorizează contactele cu familia și mai puțin pe cele cu prietenii. Românii sunt undeva la mijloc, ca frecvență. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Însă primează familia în fața prietenilor.

Ciprioții sunt aproape zilnic în contact cu familia. Peste 60% din populația Ciprului ține legătura zilnic cu membrii familiei sau cu rudele. Dar nu-și neglijează nici prietenii. La capitolul legături cu prietenii, tot ei conduc clasamentul european. Aproape jumătate dintre ciprioți sunt în contact zilnic cu prietenii, potrivit datelor Eurostat. 

Germanii și suedezii preferă prietenii, în fața familiei. Aproape 40% dintre suedezi și 34% dintre nemți vorbesc zilnic cu prietenii lor.

Românii nu sunt niște europeni prea sociabili, dar nici nu sunt la coada clasamentului. Ei preferă însă familia și abia apoi prietenii.

23% dintre români sunt în contact zilnic cu familia, 32% dintre ei țin legătura săptămânal și 34% dintre ei sunt în contact lunar. Mai rămân puțin peste zece procente care sunt în contact cu familia o dată pe an sau chiar mai rar de atât.

Dacă vorbim despre legătura cu prietenii, cei mai mulți români sunt în contact cu ei săptămânal. Avem însă cel mai mare procent din UE, alături de polonezi, când vine vorba despre oamenii care sunt în contact cu prietenii doar o dată pe an. Aproape 10% dintre români vorbesc cu prietenii lor o dată sau de câteva ori pe an.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Andrei Luca Popescu

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x