Cinci pericole care țin pe loc India, noul gigant al planetei
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
India va deveni pe parcursul anului 2023 cea mai populată țară de pe glob, depășind astfel China, conform ONU. India ar fi preluat deja conducerea în acest clasament, după ce a ajuns la 1,423 miliarde de locuitori, cu 5 milioane mai mult decât vecinul său de la nord, potrivit estimărilor World Population Review, o organizație specializată în demografie. De partea cealaltă, China s-a confruntat cu primul său an cu declin demografic, din ultimii 60 de ani, arată Bloomberg.
Acest lucru nu este însă neapărat un motiv de sărbătoare pentru autoritățile de la New Delhi. India trebuie să facă față mai multor provocări economice extrem de sensibile, care pot face din factorul demografic al țării o slăbiciune în loc de un punct forte.
Populația foarte tânără…
Natalitatea ridicată a făcut ca India să aibă în prezent o populație cu o medie de vârstă de sub 30 de ani, însă cu un trend de îmbătrânire foarte accentuat. Dacă acesta se păstrează, atunci există riscul ca până în 2040 să fie mai mulți indieni de peste 59 de ani decât cei apți de muncă. Există un risc enorm ca populația Indiei să îmbătrânească mai repede decât ar reuși să se îmbogățească, ceea ce ar reprezenta un adevărat dezastru economic și social pentru India, arată Bloomberg.
De altfel, există și un potențial imens pentru tensiuni în interiorul societății indiene din cauza problemelor economice, lucru demonstrat și de protestele din vara anului trecut, atunci când oamenii disperați au blocat căile ferate și au dat foc la trenuri, din cauza unui nou plan de recrutare militară, care scădea perioada de contract de la 15 la 4 ani. În ciuda acestor nemulțumiri, doar în Aviație, de exemplu, s-au înscris 750.000 de indieni, în căutarea unui nou job în armată.
…dar neinstruită și șomeră
Chiar dacă autoritățile indiene au ieșit bine din pandemie, în special datorită banilor pe care i-au pompat în programe de ajutor de stat, India a atins anul trecut o rată a inflației de peste 15%. Acest lucru pune o presiune tot mai mare pe guvernarea premierului Narendra Modi, forțat să producă tot mai multe locuri de muncă. Însă această sarcină nu este una deloc ușoară, dintr-un motiv destul de simplu. Populația tânără, care este majoritară, este în cea mai mare parte neinstruită și neadaptată cerințelor de pe piață.
Rata de șomaj în rândul tinerilor indieni între 20 și 24 de ani, din mediul urban, era de 42% la finalul anului trecut, de aproape două ori mai mare decât cea din China, potrivit unor estimări ale Centrului pentru Monitorizarea Economiei Indiei (CMIE), citate de Bloomberg. Acest lucru este cauzat de un sistem de educație slab, care îi face pe angajatori să desconsidere diplomele și certificările locale, considerate adesea inutile.
De altfel, angajatorii de pe piața locală spun că mai puțin de jumătate dintre absolvenții care intră pe piața de muncă din India au aptitudinile necesare. Descurajați de faptul că nu reușesc să se angajeze, tinerii indieni preferă să își continue studiile, să devină fermieri sau pur și simplu să stea acasă, pe banii părinților.
Pandemia a lăsat fără job și puținele femei din India care munceau
Procentajul de șomeri este accentuat enorm de conservatorismul din societatea indiană, care pune un stigmat puternic asupra femeilor. Din acest motiv, cifra șomajului în rândul femeilor din India a crescut tot mai mult în ultimele decenii. Dacă în 2010, numărul femeilor din India care aveau job era de 26%, în 2020 cifra a scăzut la 19%, potrivit Băncii Mondiale. Însă CMIE a estimat că această cifră a scăzut până la 9% în 2022, punând India în aceeași categorie cu Yemen.
Specialiștii arată că mare parte dintre puținele femei indiene care erau angajate și-au pierdut jobul în primul lockdown din pandemie. Un studiu realizat pe 20.000 de cazuri arată că indiencele aveau o probabilitate de șapte ori mai mare să își piardă jobul față de bărbați și șanse de 11 ori mai mici să fie reprimite înapoi în câmpul muncii, după ieșirea din lockdown. De asemenea, bărbații educați au putut să fie protejați de pierderea locului de muncă, în timp ce femeile mai educate erau și mai vulnerabile în fața șomajului.
Contrastele nu se opresc aici. Femeile măritate aveau mai puține șanse să își recâștige jobul decât cele nemăritate, în timp ce bărbații însurați aveau șanse mai mari să fie reprimiți la muncă. Nu în ultimul rând, femeile musulmane aveau mult mai puține șanse să fie reprimite la job, decât bărbații indieni musulmani.
Situația este creată și de felul conservator în care este văzută femeia în India. Chiar dacă nivelul de educație a crescut, indiencele se mărită când încep să împlinească 20 de ani și apoi ajung, mai mult sau mai puțin de bunăvoie, să fie responsabile cu treburile casei și cu crescutul copiilor. De asemenea, India face abia acum primii pași în ceea ce privește asigurarea drepturilor reproductive ale femeilor, lucru ce se vede în rata de natalitate, în special în zonele mai bogate ale țării, arată The Guardian.
Discrepanță enormă între nord și sud
În anii ’50, o femeie din India dădea naștere în medie la șase copii. În zilele noastre, media este de puțin peste doi și continuă să scadă. Cu toate acestea, creșterea populației nu este una uniformă, din pricina diviziunii de proporții istorice care are loc între nordul și sudul Indiei.
Astfel, potrivit The Guardian, în următoarea decadă, o treime din creșterea populației Indiei va fi reprezentată de două regiuni nordice, Bihar și Uttar Pradesh. Bihar este singura regiune din India unde femeile încă mai nasc, în medie, peste 3 copii și, potrivit proiecțiilor, va ajunge la o medie de 2,1 copii, cea care asigură stabilitatea populației, abia în 2039. Pe de altă parte, în Kerala, una dintre regiunile cele mai educate și progresive, pragul de 2,1 a fost atins încă din 1998.
La baza acestei dezvoltări inegale a sudului față de nordul mai sărac stă impactul puternic al măsurilor luate la nivel regional, acolo unde fiecare „țară” care compune India se bucură de o puternică autonomie, arată o analiză BBC. Astfel, măsuri precum o masă gratis pentru studenți au făcut din regiunea Kerala un magnet pentru persoanele tinere, preocupate de studii. Odată cu creșterea nivelului educație au crescut și calitatea sistemul sanitar, dar și numărul oportunitățile de angajare.
Pe de altă parte, în nord, liderii populiști de la partidul naționalist hindus Bharatiya Janata Party (BJP), aflat la conducere în zona Uttar Pradesh, au indus în mentalul colectiv frica de faptul că vor fi înlocuiți de populația musulmană. Chiar dacă datele statistice infirmă această teorie, populația hindusă având 80%, în timp ce musulmanii 16%, în această regiune din nord numeroase femei care nu au acces la educație contraceptivă încă mai nasc copii până ajung la numărul magic de doi băieți, care să ducă linia succesorală mai departe, arată The Guardian.
Toată această discrepanță între nord și sud are și efecte politice importante. Statele din sud au devenit victimele propriului succes, fiind taxate mai mult din pricina salariilor mai mari. Însă ultima reformă fiscală a făcut ca sudul să subvenționeze nordul, în timp ce populația a tot scăzut. Acest lucru ar putea să aibă efecte importante la următoarea reorganizare a circumscripțiilor, care se face în special pe numărul de locuitori. Astfel, sudul care contribuie masiv la buget, inclusiv finanțând zonele de nord la nivel central, s-ar putea să ajungă cu mult mai puțini reprezentanți în parlament.
Orașele din India, un haos urbanistic
Chiar dacă mărimea populației Indiei urmează să se stabilizeze, o altă problemă care stă să „explodeze” este cea a marilor centre urbane. India este o țară în mare parte rurală, cu numai 33% din populație trăind în orașe. Cu toate acestea, urbanizarea a început să crească vertiginos. Potrivit proiecțiilor ONU, în 2035 vor fi 675 de milioane de indieni la orașe, iar în 2050 populația urbană a Indiei o va depăși pe cea rurală. Capitala New Delhi are o populație de circa 20 de milioane de locuitori, dar în 2041 ar urma să ajungă la 28 de milioane.
Marile metropole precum New Delhi, Mumbai, Chennai sau Calcutta încep deja să aibă probleme serioase legate de suprapopulare, apă potabilă, transport public sau infrastructură sanitară. Din cei 20 de milioane de locuitori din Mumbai, 40% dintre cetățeni trăiesc în mahalale, mai arată materialul The Guardian.
Specialiștii consideră că toate aceste probleme ar urma să fie exacerbate de încălzirea globală și că este nevoie de o schimbare radicală a modului în care sunt gândite orașele din India, mai ales dacă ținem cont de clima musonică, specifică zonei.
„Încă mai facem planuri pentru orașe care să reziste în cel mai rău caz la 75 l/m2 , în contextul în care am ajuns chiar și la 125 de l/m2. Nu avem niciun plan concret din punct de vedere urbanistic pentru a face față schimbărilor climatice. Este nevoie să gândim orașele pentru următorii 50-100 de ani”, au explicat specialiștii, într-un material Deutsche Welle.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.