Material susținut de NN România

Unul din doi români crede că e probabil să trăiască până la 90 de ani. Cum ne pregătim pentru o viață lungă

Computer Hope Guy

Sănătatea, starea de bine și stilul de viață sănătos rămân cheia către longevitate. O arată și un studiu extins, realizat de NN în 11 țări – Belgia, Spania, Cehia, Grecia, Ungaria, Japonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România, în rândul a peste 11.000 de respondenți, dintre care 1.000 sunt români cu vârsta între 18 și 79 de ani.

Oamenii asociază longevitatea și speranța mare de viață în primul rând cu sănătatea, apoi cu starea de bine pe alte planuri. La noi, wellbeing a devenit un termen cu o valoare tot mai mare pentru români. Starea de bine începe să aibă și în România un sens mai larg, depășind noțiunea de sănătate fizică și migrând mai mult spre binele psihologic, emoțional și financiar. Nu mai contează doar sănătatea corpului, ci și a sufletului și a minții. Iar diferența e nu doar că trăim mai mult, ci și mai bine.

Românii, optimiști privind starea de bine în viitor

Unul din doi români crede că este probabil să trăiască până la 90 de ani și peste 73% spun că se simt pregătiți pentru o viață lungă. Și nu orice fel de viață, ci una în putere și deplină sănătate. Pentru a reuși acest lucru, 7 din 10 consideră că trebuie să adopte un stil de viață sănătos, dar și să reducă stresul (68%), să petreacă mai mult timp cu cei dragi (62%) și să-și asigure o situație financiară mai bună în viitor (56%).

„Grija pentru sănătate și pentru un stil de viață echilibrat este principalul aspect la care oamenii trebuie să se gândească în pregătirea pentru o viață lungă. Știm că este mai ușor să previi, decât să tratezi, când vine vorba despre sănătate, dar și când ne referim la banii pe care te poți baza, dacă se întâmplă ceva neprevăzut. De aceea, este sănătos să pui bani deoparte din timp, pentru un viitor mai liniștit financiar. Vedem din discuțiile cu clienții noștri că oamenii vor să trăiască mai mult și mai bine și se preocupă de sănătatea și starea lor de echilibru, pe toate planurile. Astfel, tot mai mulți români se orientează către asigurări de sănătate și instrumente prin care își asigură un viitor financiar mai bun, fiind astfel mai pregătiți pentru o viață lungă”, explică Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Customer Officer la NN România.

Românii, mai precis 69% dintre ei, se declară în general mulțumiți de starea lor de sănătate. În plus, 9 din 10 caută în mod activ metode prin care să reducă stresul și peste 80% dintre respondenți spun că fac eforturi pentru a avea un stil de viață mai sănătos, care să-i ajute să trăiască mai mult. Iar mai mult de jumătate sunt conștienți că trebuie să își pregătească din timp viitorul financiar, pentru a face față stresului situațiilor neprevăzute și a se descurca mai ușor, mai arată studiul NN.

Deși 58% dintre respondenți sunt încrezători că pot găsi soluții să se descurce în momente dificile, mai mult de jumătate recunosc că ar face cu greu față stresului generat de o situație neprevăzută, care le poate afecta sănătatea sau situația financiară a familiei. În momente care îi pot lua pe neașteptate, cum ar fi pierderea locului de muncă, o problemă de sănătate sau un accident, oamenii au nevoie de liniștea că se pot concentra pe ceea ce contează, fără să fie nevoie să-și facă griji în plus din motive cum ar fi cheltuielile neplanificate. Într-o astfel de situație însă, o familie ar avea nevoie de 132.000 de lei în plus față de resursele financiare disponibile, pentru a se putea descurca, după cum arată datele UNSAR despre deficitul de protecție din România. 

Mai sănătoși pentru că socializăm mai mult decât alte naționalități

E dovedit științific că o viață sănătoasă e influențată și de cât timp petrecem în preajma altor oameni și cât de des interacționăm cu ei. Studiul NN arată că dintre toate cele 11 țări, românii se declară cei mai conectați la nivel social, iar asta lasă o amprentă inclusiv pe sănătatea lor fizică și psihică. 84% dintre respondenți susțin că simt că sunt parte din comunitatea lor, iar 31% relaționează cu ușurință cu străinii, atunci când au ocazia.

La starea de bine și sănătatea pe termen lung contribuie și viața profesională și echilibrul sănătos dintre job și timpul liber. Companiile par să țină cont de asta, pentru că aproape 70% dintre ele au implementat strategii de wellbeing. Conform studiului, cei mai mulți respondenți spun că sunt mulțumiți de locul de muncă și au găsit un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională. Totodată, pentru 86% este foarte important să evolueze profesional și să aibă oportunități de creștere a veniturilor, astfel încât să fie mai pregătiți financiar pentru bătrânețe. De aceea, cei mai mulți caută să se dezvolte continuu și să acumuleze noi abilități și cunoștințe.

Mai mult, pentru o viață mai lungă, 33% dintre respondenți consideră că modelul tradițional de viață, în care activitatea profesională după terminarea studiilor se desfășoară până la vârsta pensionării, ar putea fi înlocuit de un model alternativ în care să existe mai multe perioade sabatice pe parcursul carierei, iar retragerea din activitate să se întâmple mai târziu decât vârsta actuală de pensionare.

O viață mai lungă și mai bună înseamnă și wellbeing financiar

56% dintre români sunt conștienți că trebuie să se gândească la wellbeing-ul lor financiar cât mai devreme în pregătirea pentru o viață lungă, însă 82% consideră că încă au destul timp să facă planuri pentru bătrânețe. 38% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării, 6 din 10 respondenți la studiul NN spunând că au o carieră pe care pot să o urmeze până la vârsta de 70 de ani.

În același timp, aproape 70% dintre respondenți înțeleg cât ar trebui să economisească în plus pe parcursul vieții pentru pensie, prin instrumente precum Pilonul II și Pilonul III, dar și prin alte soluții de economisire și protecție cum sunt asigurările, care îi pot ajuta să acceseze resursele financiare de care ar avea nevoie într-o situație neprevăzută. În acest context, 59% sunt încrezători că vor putea trăi confortabil din punct de vedere financiar la bătrânețe, în concordanță cu standardul lor actual de viață.

Material susținut de NN România.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x