Riscuri vechi și noi

10 porunci digitale, în vremea Inteligenței Artificiale

Computer Hope Guy
În mediul digital oferim constant informații despre noi, activ sau pasiv/ Sursa Foto: Shutterstock

În era în care giganții din lumea „tech” precum Google și Microsoft se întrec în a injecta internetul cu Inteligență Artificială, iar noi ne jucăm, speriați sau minunați, cu „boți” de tot felul, de la Chat GPT la cei care „produc” imagini, mulți dintre noi bifăm în continuare, pe necitite, căsuțe de „termeni și condiții”. Acceptăm fără să ne gândim de două ori colectarea  datelor noastre, pe site-uri uneori cel puțin chestionabile.

În iureșul de informații care se perindă rapid pe internet, „privacy-ul” nostru pică în plan secundar, majoritatea dintre noi considerându-l un dat. Numai că, prin zecile de aplicații pe care le utilizăm, ne expunem constant la o varietate de riscuri. Iar românii par să aibă o înclinație către așa ceva.

Suntem unul dintre popoarele din Uniunea Europeană care petrec cel mai puțin timp pentru a gestiona cum le pot fi accesate datele personale, conform unui studiu realizat de Eurostat în 2021. Ne aflăm pe locul 3 din coada clasamentului, la acest capitol.

De aceea, am pus cap la cap un fel de decalog digital, care să ne amintească cât de ușor ne lăsăm convinși, în mediul virtual, să oferim informații despre noi, fără să ne dăm seama. Sau care, dimpotrivă, să ne liniștească, dându-ne magnitudinea reală a unora dintre riscurile digitale la care ne expunem uneori fără să știm.

Mai multe despre pericolele ascunse în vastitatea internetului, a explicat, într-o discuție cu Panorama, Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

 

Pentru a naviga de la o poruncă la alta, dați click pe săgețile gri din stânga, respectiv dreapta.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Dana Mischie

Și-a început drumul în presă în facultate, scriind recenzii de filme și cărți pentru un blog cultural. Apoi, la master, s-a angajat la ziarul Adevărul, unde a fost pe rând redactor, reporter și apoi editor. Aici, a realizat interviuri, analize și reportaje despre personalități culturale, fenomene sociale, subiecte medicale și despre digitalizare.


Urmărește-ne și pe Facebook!

Pagina noastră de Facebook e locul în care îți arătăm la ce am mai lucrat și în care dăm context știrilor și evenimentelor de peste zi.