Johnson joacă gambitul refugiaților: intri ilegal în UK și ajungi legal tocmai în Rwanda
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Scandalurile care acoperă partidul conservator al Marii Britanii, de la petrecerile ilegale care au avut loc în Downing Street în plin lockdown, până la parlamentari care se uită la filme cu conținut pornogafic în Camera Comunelor, au făcut ca partidul laburist să o ia mult în față înaintea alegerilor locale din Londra. În acest context, prim-ministrul conservator Boris Johnson a simțit nevoia să mai elibereze din presiunea care-i apăsa guvernul și a schimbat conversația în mod radical, luna trecută, apăsând un buton sensibil pentru electoratul său: imigranții și refugiații.
Pe 13 aprilie, Johnson a anunțat un parteneriat între Marea Britanie și Rwanda (țară situată la aproape 10.000 de kilometri distanță, în centrul Africii), prin care unii imigranți care ajung în țară în mod ilegal și vor să rămână în UK vor fi deportați către Rwanda, oferindu-le posibilitatea să obțină azil în mica țară africană, nu în UK.
Decizia Marii Britanii echivalează cu o întărire drastică a politicilor de imigrație. UK devine astfel unul din puținele state care ar putea alunga imigranții din țară, chiar înainte să le ia în considerare cererea de azil.
Făcând referire la Brexit și la nevoia Marii Britanii de a „recăpăta controlul asupra propriilor granițe”, Johnson a spus că noul plan de imigrație este menit să combată transportul ilegal de oameni, o afacere bănoasă, prin care imigranții sunt traversați peste Canalul Mânecii cu barca sau cu camionul, pentru a ajunge pe teritoriul britanic.
În urma anunțului, grupurile care luptă pentru drepturile omului au criticat ilegalitatea deciziei și chiar motivele ascunse care stau la baza acestui demers legislativ. Unii critici spun că adevăratul motiv al anunțului e să creeze și mai multă dezbinare între cele două tabere politice, consolidând în același timp votul conservator.
This disgusts me….but then again, that’s the main aim of the policy: to use innocent, desperate people as pawns in order to wind up leftie liberal types and score culture war points. Transparently childish, morally repugnant, utterly predictable. https://t.co/UZ7h57Av4a
— Tim Farron (@timfarron) April 13, 2022
Conform parteneriatului dintre cele două țări, Marea Britanie ar urma să-i plătească Rwandei 120 de milioane de lire pentru a crea oportunități educaționale și vocaționale pentru refugiați, care pot învăța limba și alte îndeletniciri, în așa fel încât să se poată integra în țară. Odată ajunși în Rwanda, imigranții vor putea decide să rămână acolo, să se întoarcă într-o altă țară care le-a oferit ședere în trecut sau să aplice pentru drept de ședere în alte țări, dar nu în Marea Britanie.
Implementarea propunerii depinde însă de trecerea unei legi prin Parlamentul britanic, care ar putea face infracțiune din orice intrare în țară fără viză sau pe „rute ilegale”.
Imigranții ilegali nu au la îndemână multe rute pentru a intra în Marea Britanie, astfel că legea ar putea să elimine o bună parte din cererile de azil pe care imigranții le-ar putea face pentru a rămâne în UK. Cu o majoritate de peste 80 de locuri în Parlamentul britanic, legea propusă de partidul conservator ar putea trece fără mari probleme, explică o analiză din New York Times.
Deși propunerea a iscat noi controverse în jurul discursului migraționist din Marea Britanie, extrem de puține detalii referitoare la cum va funcționa acest mecanism de deportare au fost făcute publice.
Guvernul britanic a avut însă o poziție total diferită față de refugiații veniți din Ucraina. De la începutul războiului, în februarie, peste 27.000 de ucraineni care aveau viză de UK au ajuns în Marea Britanie, iar peste 86.000 din cele 117.000 de cereri de viză ale refugiaților ucraineni au fost aprobate, arată datele publicate de guvernul britanic.
Abordarea contrastantă pe care guvernul britanic o are față de refugiații ucraineni, comparativ cu discursul pe care îl predică vizavi de imigrație, reflectă un dublu standard.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.