FURTUNĂ ÎN DEȘERT

Cum a ajuns Libanul de la Elveția Orientului Mijlociu la terenul pentru un nou război

Computer Hope Guy
Israel și Liban sunt în pragul unui război total. Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Ce se întâmplă: Israel și gruparea libaneză Hezbollah sunt în fața unui război total, după aproape un an în care s-au atacat reciproc.

De ce: Situația la granița dintre Israel și Liban s-a deteriorat după izbucnirea războiului din Fâșia Gaza, dar tensiunile au existat mereu și s-au manifestat prin ciocniri sporadice în zona de graniță.

Și acum: Mii de pagere care aparțineau militanților Hezbollah au explodat pe 17 septembrie, operațiune pusă pe seama Israelului. Au rezultat peste 3.000 de victime. Zece zile mai târziu, a fost eliminat însuși liderul Hezbollah. Acum, Israelul a început o operațiune terestră în Liban.

Ce urmează: Bombardamentele de o parte și de cealaltă a graniței au forțat strămutarea internă a sute de mii de libanezi și israelieni. Comunitatea internațională se teme de un război regional.

Pasul înapoi: Cum a ajuns Libanul dintr-un stat cu o dezvoltare atipică și un model pentru țările din regiune să fie măcinat de instabilitate politică și economică?

La cum arată acum, e greu să-ți imaginezi că Beirut a fost cândva Parisul Orientului Mijlociu ori că Libanul era comparat cu Elveția. Să tot fie o jumătate de secol de când epoca de aur a apus în chinurile unui război civil care a rănit țara atât de profund, încât nu și-a mai revenit niciodată.

„Cum ne simțim? Suntem dărâmați, peste tot în jurul nostru este tristețe și incertitudine”, sunt cuvintele unei tinere libaneze de origine română, care locuiește în Beirut cu soțul și cei doi copii ai lor.

Viața liniștită, pe care o știau cu școli funcționale, cu restaurante, cu un parcurs obișnuit, s-a transformat în haos de două săptămâni, de când spectrul războiului a început să umbrească din nou viața libanezilor de rând.

De data aceasta, e un posibil război regional, dacă nu chiar mai mult.

UPDATE: Armata israeliană a invadat marți sudul Libanului, declanșând o operațiune terestră „limitată”.

Pe drumul fără de întoarcere

O consecință directă a războiului civil dintre 1975 și 1990 a fost apariția grupării Hezbollah, a cărei aripă militară e catalogată drept teroristă de către Uniunea Europeană, SUA și alte state.

Hezbollah a devenit în acest răstimp stat în statul libanez. Un fel de bătăuș din cartier, la care Iranul și Siria au recurs pentru reglarea conturilor cu Israelul, inamicul lor comun. 

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah, care își are fieful în sudul Libanului, există dintotdeauna, dar s-au intensificat în anul care s-a scurs de la declanșarea războiului în Gaza, dintre Israel și Hamas.

Războiul mocnit 

Pare să fie doar o chestiune de timp până când o tabără sau cealaltă va face mutarea decisivă către un conflict total.

E greu de spus cum, după atâtea provocări, nu s-a ajuns încă la unul. 

Cea mai importantă dintre aceste provocări și probabil un caz demn de manualele de istorie este cel al sabotajului a mii de pagere utilizate de militanții Hezbollah pentru a comunica. 

Tranziția la tehnologia anilor ’80 a fost făcută de teamă că Israelul are capacitatea să localizeze militanții Hezbollah pe baza semnalului telefoanelor mobile. 

Așa că s-a recurs la micile dispozitive de comunicare, cu gândul că gruparea va fi mai în siguranță sub radarul hi-tech.

Se presupune că Israel a exploatat această fobie de tehnologie, s-a infiltrat în lanțul de producție și a ajuns să livreze printr-o firmă-paravan mii de pagere grupării Hezbollah. Toate conțineau explozibil care a fost detonat de la distanță, pe 17 septembrie. 

Pager explozie Liban
Sabotarea pagerelor folosite de militanții Hezbollah a provocat peste 3.000 de victime. Foto: Profimedia.

Peste 40 de oameni au murit, inclusiv copii, alți peste 3.000 au fost schilodiți pe viață. A doua zi, au explodat și numeroase stații de emisie-recepție, aflate de asemenea în dotarea militanților libanezi.

Apoi au început raidurile aeriene ale armatei israeliene. 

Pe 23 septembrie, Beirutul, un oraș cu 2,4 milioane de locuitori, a paralizat.

„Luni, a fost un ambuteiaj extraordinar, toată lumea ieșea din Beirut, mai ales cei care au venit din sud. Sudul este aproape 95% gol, cine nu a putut sa iasă până acum, a ieșit azi. Bombardamentele s-au intensificat nu doar în sud, ci și în afara sudului”, povestește tânăra libaneză, într-o discuție cu Panorama, care a avut loc pe 24 septembrie.

Beirut exod refugiați
Sute de mii de libanezi au părăsit localitățile din sudul țării, de teama războiului. Sayda, Liban, 24 septembrie. Foto: Profimedia.

Spune că familia ei e „un pic privilegiată”, pentru că au o locuință în afara capitalei Libanului și au putut părăsi Beirutul încă de la primele semne că situația degenerează.  

„Copiii au crezut că sunt în vacanță, nu se face școală, dar li s-au trimis exerciții și fișe de făcut ca și cum ar fi în clasă, deci au avut mult de învățat”, dar asta după o săptămână ba cu mers la școală, ba cu stat acasă.

Drumul la și de la școală a devenit nesigur, spune ea, iar autoritățile au recomandat ca anumite zone să fie evitate. 

„Au mai zis să nu ne apropiem de anumite locuri. De unele sunt sigură că nimeni nu o să se apropie, cum ar fi cartierul Dahieh (acolo unde se află cartierul general al grupării șiite Hezbollah – n.r.), dar au mai spus să evităm și alte locuri pe unde lumea trece de obicei – o autostradă care iese în afara Beirutului, de exemplu”.

Școlile publice au fost transformate în adăposturi pentru cei care se refugiază din sud, cei care au case în afara Beirutului au plecat deja. 

„Cei care nu au niciun loc să se ducă se duc în școlile publice, multă lume a rămas luni în mașini, că nu știau încotro să meargă. Multă lume de la sate a sărit în ajutor. Oamenii au scris postări pe Facebook că își pun casele la dispoziție pentru cei care nu au unde să se refugieze. Lumea se mobilizează, iar în sud au început să fie sute de victime”, spune tânăra libaneză.

„Nu știm ce o să se întâmple, dacă (războiul) o să rămână localizat în sud și în Dahieh și ținta este doar Hezbollah sau o să se întindă bombardamentele în tot Libanul. De asta ne e frică cel mai mult: că nu știi ce o să se întâmple. Acum, trebuie doar să stăm și să așteptăm să vedem ce se mai întâmplă”.

La fel de sfâșietoare sunt și relatările jurnaliștilor libanezi care lucrează drept corespondenți pentru marile instituții de presă din Occident.

„Este înspăimântător, poate ești la coadă la magazin și omul de lângă tine are un pager sau ești pe drumul nepotrivit fix când Israel decide să lovească o țintă Hezbollah”, relatează Kim Ghattas, jurnalistă Financial Times aflată la Beirut, într-un podcast realizat de FT.

Israel a decimat conducerea Hezbollah. Eșaloanele doi și trei, spune aceeași Kim Ghattas, au fost primele eliminate. La acest nivel se regăseau comandanții cu experiență pe câmpul de luptă, fără de care orice incursiune militară devine foarte complicată. 

Hassan Nasrallah, cel care conducea gruparea din 1992, a fost ucis pe 27 septembrie, într-o lovitură fulgerătoare asupra cartierului general al Hezbollah din Beirut.

Din momentul în care situația s-a deteriorat în Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe a emis, încă din octombrie 2023, un avertisment de călătorie de gradul 8 din 9, prin care românii au fost informații să evite orice deplasare în Liban.

La solicitarea Panorama, MAE a transmis că „până în prezent, aproximativ 1.136 de cetățeni români și membri de familie ai acestora și-au înregistrat prezența în Liban, la Ambasada României în Beirut”. MAE mai spune că nu s-au primit solicitări de evacuare.

Apel internațional pentru un armistițiu

11 țări și Uniunea Europeană au solicitat implementarea imediată a unui armistițiu de 21 de zile, pentru a da posibilitatea diplomaților să intermedieze soluționarea tensiunilor dintre Liban și Israel. Scopul este de a evita degenerarea războiului dintr-unul local într-unul regional.

Răspunsul Israelului: „Nu va exista nicio încetare a focului. Vom continua să luptăm cu toată forța împotriva organizației teroriste Hezbollah, până vom obține victoria. Până când toți cetățenii noștri se vor putea întoarce în siguranță la casele lor din nordul țării”. Declarația îi aparține ministrului de Externe al Israelului și a fost făcută la doar câteva ore după apelul internațional.

În ultima săptămână, Israelul a lansat atât de multe bombardamente în sudul Libanului și nu numai, încât în decurs de patru zile, numărul libanezilor morți depășise 600.

Ca termen de comparație, în războiul din 2006, izbucnit ca urmare a unei incursiuni Hezbollah pe teritoriul Israelului, au murit aproape 1.200 de libanezi, deopotrivă militanți și civili, în cele 33 de zile cât au durat ostilitățile.

Într-un discurs susținut după încheierea acelui conflict, secretarul general al Hezbollah afirma: „N-am crezut nicio clipă că ceea ce am făcut va duce la un război de o asemenea amploare. Dacă aș fi știut acest lucru, aș mai fi organizat acea operațiune? Nu, în niciun caz”.

O altă explicație pentru faptul că Hezbollah nu a ripostat mai dur atacurilor din partea Israelului e că în anul care s-a scurs de la debutul acestor șicanări, principalii săi aliați, Iran și Siria, n-au mișcat nimic.

O țară sfâșiată de instabilitate

Libanul se află într-o regiune extrem de violentă, o regiune marcată de multă instabilitate și, într-o oarecare măsură, Libanul e chiar în mijlocul acestui ciclon”, este de părere Jihane Sfeir, specialistă în lumea arabă contemporană și profesoară la Université Libre de Bruxelles

Pentru ea, aceste șicanări între Hezbollah și Israel arată deja că Libanul este în război, nu la un pas de el. O eventuală escaladare riscă să antreneze ca într-un joc de domino, țări din regiune, dar și mari actori internaționali.

Sunt state care vor sări în ajutorul Libanului, cum sunt cel mai probabil Iranul sau Siria, dar sunt aranjamente regionale care sunt construite în funcție de comunități sau partide.

„Asta înseamnă că partidul Hezbollah va avea sprijin sau aliați. Dar nu putem să spunem asta despre tot Libanul. Nu putem îngloba toate comunitățile și să spunem, de exemplu, că Siria sau Iranul vor sări în ajutorul creștinilor. La modul absolut, ei vor fi în război împotriva Israelului, dar unii vor considera acest ajutor ca fiind dăunător, pentru că lăsându-se ajutați de Iran, se transformă în dușmanii Occidentului”, spune ea.

Continuându-și raționamentul, profesoara universitară argumentează că în momentul în care Iranul ar intra în război, Statele Unite s-ar putea poziționa mai ferm de partea Israelului, iar Rusia aflată deja în război cu Ucraina ar sprijini Iranul. 

Libanul este o țară cu un caracter aparte. Este o țară a minorităților religioase, împărțită între creștini și musulmani de diverse confesiuni, iar acest lucru se reflectă și în felul în care a fost gândită conducerea: să asigure un echilibru din acest punct de vedere.

Faptul că nu mai are președinte de patru ani, iar guvernul este unul interimar spune multe despre cum anii de dificultăți economice au scindat Libanul pe toate planurile.

„Astăzi, Libanul, din cauza apropierii geografice de Siria și de Israel, este un stat instabil din punct de vedere al securității, dar și din punct de vedere politic”, ne-a explicat profesoara libaneză.

În ultimii ani, problemele Libanului nu au fost numai de ordin geopolitic, ci și economic și politic. În 2019, a avut loc o mobilizare generală a populației libaneze pentru a protesta față de corupție și față de eșecul instituțiilor.

„Această revoluție a fost un soi de paranteză fericită și plină de speranță pentru o parte din populația libaneză, care cerea o curățare a instituțiilor, reforme guvernamentale. În cele din urmă, nimic nu a funcționat, pentru că imediat după a avut loc devalorizarea lirei libaneze, din cauza incapacității Libanului de a înapoia datoria către Banca Mondială, dar și din cauza prăbușirii sistemului bancar libanez”, explică Jihane Sfeir.

De fapt, în mai 2019, o parte importantă de euro-obligațiuni ar fi ajuns la scadență, dar guvernul libanez era în incapacitate de a le plăti, după cum scrie presa libaneză

Pentru a evita intrarea imediată în incapacitate de plată, Banca Libanului a decis, contrar procedurilor legale, să plătească această tranșă în locul Ministerului de Finanțe. Această operațiune a slăbit și mai mult rezerva de dolari a băncii centrale.

Ulterior, băncile puse sub presiune au început să limiteze accesul cetățenilor la dolari și la alte monede străine, inclusiv la depozitele pe care le aveau la bănci. Lira libaneză s-a prăbușit.

Libanul declara falimentul în 2020.

Explozie port Beirut Liban
O explozie produsă în august 2020, în portul din Beirut, a desfigurat întreaga capitală libaneză. Foto: Shutterstock.
era datoria Libanului, în momentul declarării defaultului. 37% din datorie era în monedă străină.
0 mld. dolari

Dar, problemele nu s-au oprit aici. Criza energiei și pandemia au adâncit și ele dificultățile economice.

Mai mult, în august 2020, a avut loc o explozie a unui depozit de nitrat de amoniu, în portul din Beirut. Pagubele umane și materiale au fost impresionante: 214 morți, peste 6.500 de răniți, aproape 300.000 de persoane rămase fără locuință, clădiri avariate și distruse, o capitală desfigurată.

Anii 2019-2020 au fost foarte grei din punct de vedere socio-economic, pentru Liban.

„Băncile nu mai puteau să le dea înapoi banii deponenților, pentru că vistieriile erau goale. Libanezii s-au trezit fără bani. Imaginați-vă, colegi de-ai mei, profesori universitari, câștigau echivalentul a 3.000 de dolari pe lună. Iar după 2019, acești 3.000 de dolari nu mai valorau decât 200 de dolari. Oamenii nu își mai puteau plăti electricitatea, școala copiilor”, povestește Jihane Sfeir.

Pe moment, supraviețuirea a însemnat ca oamenii să își ia mai multe joburi simultan. Unii au decis să plece din țară fie în statele învecinate, fie în Occident. La cinci ani distanță de acele momente, lucrurile se văd puțin altfel.

„Libanezii au găsit mereu resurse. Universitățile au mărit puțin salariile. Nu mai sunt salariile dinainte, dar e bine și așa. Apoi, solidaritatea socială a fost foarte importantă, libanezii se ajută foarte mult între ei. Diaspora libaneză a devenit cumva vesta de salvare pentru cei rămași în țară, trimițând dolari acasă. Acest lucru a permis ca libanezii să nu se scufunde în sărăcie și să ajungă într-o situație similară Venezuelei, unde sărăcia a atins pe toată lumea”, mai spune profesoara de la ULB.

Elveția Orientului

Dar, Libanul nu a fost mereu acest loc nesigur și instabil economic și politic. Obținerea independenței, în 1943, a marcat debutul unei perioade de dezvoltare fără precedent pentru Țara Cedrilor. 

Unul dintre artizanii Constituției libaneze și omul ale cărui idei au pus bazele Libanului modern, Michel Chicha, a subliniat că prima regulă a economiei și politicii libaneze trebuie să fie libertatea. În această logică, a respins orice intervenție a statului în economie. Pornind de la aceste idei, primii doi președinți ai Libanului au consolidat economia și un regim politic democratic, consensual și confesional, în timp ce țările arabe din jur erau sub dictatura militară.

În anii 1950-1960, o perioadă de pace relativă, considerată epoca de aur a Libanului, cu excepția războiului civil din 1958 și a războiului de șase zile din Israel, Libanul și-a câștigat renumele de Elveția Orientului.

„I se spunea așa datorită munților, dar și datorită secretului sistemului bancar”, punctează Jihane Sfeir. În afara sistemului bancar, model pentru regiune, Beirutul devenise un centru universitar, politic și comercial important. Patru universități și-au găsit sediul aici: Universitatea Libaneză (de stat), Universitatea Americană, Universitatea Arabă și Universitatea Saint-Joseph.

Tocmai acest sistem echilibrat și confesional s-a întors împotriva Libanului. Războiul civil care a măcinat țara între 1975 și 1990 a făcut-o să își piardă acest statut special, pe care nu a mai reușit să îl recapete de atunci.

„Conducătorii din război au devenit politicieni. La fel ca în zilele războiului civil, când liderul sunnit trebuia să își protejeze semenii, iar liderul creștin trebuia să îi protejeze pe ai lui, aceeași mentalitate a fost aplicată în întregul stat libanez. Ca urmare, corupția și sistemul de redistribuire au fost instituționalizate, ducând la o datorie publică care a scăpat de sub control”, explică, pentru France Info, Sahar al Attar, care scrie la revista economică Le Commerce du Levant, retrasând istoria politică a țării sale.

Ce s-a întâmplat apoi cu datoria publică e deja istorie. 

„Acum, Libanul, din cauza tensiunilor regionale, intracomunitare și politice, este într-o situație de instabilitate constantă”, concluzionează Jihane Sfeir. 

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.

Cristina Dobreanu

S-a alăturat echipei Panorama în iulie 2024, după 13 ani în televiziuni de știri, mai întâi la Realitatea TV, apoi la Digi24. Specializată în actualitate externă, a scris și relatat de la asasinatul lui Benazir Bhutto, până la asaltul asupra Capitoliului, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.

A fost redactor, apoi corespondentă și, pentru scurt timp, realizatoare de emisiuni informative, înainte de a face o pauză lungă pentru a da prioritate vieții de familie. Panorama este primul proiect digital în care se implică. Urmărește cu precădere politica din Marea Britanie, Statele Unite și Franța.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
6 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    6
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x