ZYX BOOKS

Lupta pentru viitorul nostru. Lecții pentru românii care au uitat cum să înfrunte un dictator, transmise de o laureată de Nobel

Computer Hope Guy
Sursa foto: Creazyx

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Într-un an în care se joacă viitorul României și, în paralel, al ordinii liberale globale, una dintre marile capcane în care putem cădea e cea a dezinteresului. Odată căzuți în ea, vom vedea cum se ridică noi dictatori, indiferent ce chip vor purta.

E unul dintre avertismentele transmise, în contextul apariției pe piața editorială românească a cărții „Cum să înfrunţi un dictator: Lupta pentru viitorul nostru“, de Maria Ressa. Biografia jurnalistei filipineze, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a apărut în colecţia „Societate“ a editurii ZYX Books. Maria Ressa este CEO, cofondatoare și președintă a celui mai important portal de știri din Filipine, Rappler, și jurnalistă cu peste 36 de ani de experiență. Anchetele de presă la care a lucrat au transformat-o, alături de redacția sa, într-o țintă a autorităților, care au încercat prin orice metodă să îi reducă pe Ressa și Rappler la tăcere.

Cum să înfrunți un dictator: Lupta pentru viitorul nostru“ este un volum dramatic, turbulent și curajos, în care Maria Ressa povestește cum investigațiile ei au scos la iveală legăturile dintre regimurile autoritare și giganții tehnologici. E o carte despre minciunile care ne alimentează frica, furia și ura împotriva celuilalt, despre fragilitatea democrațiilor și amenințările împotriva lor.

Toate sunt lecții de mare actualitate pentru o Românie cu propriile lupte împotriva cancerului corupției, o societate aflată într-un an de răscruce, cu patru rânduri de alegeri și multe lupte pentru putere în culise. De altfel, în toată lumea, 2024 va fi un an istoric, cu un număr fără precedent de alegători chemați să voteze și să decidă cine îi va reprezenta.

Cartea „Cum să înfrunți un dictator: Lupta pentru viitorul nostru“ poate fi comandată de pe site-ul editurii ZYX Books.

Cartea filipinezei a fost lansată printr-o dezbatere aprinsă, susținută de jurnaliști de top, despre rolul și importanța presei și a societății civile, despre fragilitatea democraţiilor și manipularea prin reţele sociale. La evenimentul care a avut loc la librăria Humanitas de la Cișmigiu, pe 14 martie, au fost prezenți jurnaliștii Emilia Șercan, Cătălin Tolontan, Mona Dîrțu (traducătoarea cărții), Cătălin Striblea (moderatorul dezbaterii) și antreprenorul tech Dragoș Stanca.

„Cartea asta nu se adresează doar jurnaliștilor. Nu e o carte pentru presă, pentru jurnaliști. E o carte pentru un public larg, care vrea să afle care sunt pericolele care ‘ne pasc’ și cum pot democrațiile să moară. Ea vorbește despre pericolul morții democrațiilor sub neimplicare, dezinteres. Maria Ressa spune în carte: ‘Tu ce ești dispus să sacrifici pentru adevăr?‘. Și întrebarea asta nu se referă doar la jurnaliști, se referă la fiecare dintre noi: dacă dorim să păstrăm societatea și să nu ajungem în autocrații sau să fim conduși de oameni iresponsabili, care se îndreaptă împotriva noastră pentru propriile lor interese”, a fost mesajul jurnalistei Emilia Șercan.
La rândul lui, jurnalistul Cătălin Tolontan a apreciat că „e o carte foarte apropiată de ceea ce se întâmplă astăzi în România și în foarte multe dintre țările lumii. E o carte despre polarizare, despre minciună, despre cum suntem manipulați, despre marile companii, despre ce fac ele, despre cum au ajuns să fie mână-n-mână autocrațiile – de diverse grade, nu neapărat dictaturile – cu marile sau mai micile companii“, a adăugat el.
maria ressa lansare zyx tolontan sercan stanca dirtu
Sursa foto: Creazyx

Totul a început de la fake news. A urmat ura

Maria Ressa povestește, în cartem cum, în urmă cu mai mulți ani, în Filipine, ea și echipa portalului de știri online pe care l-a fondat, Rappler, au ajuns ținta celui mai puternic om din stat: președintele Rodrigo Duterte.

Jurnalista filipineză a denunțat rețelele de dezinformare ale guvernului, adevărate portavoci de ură și teroare îndreptate spre cetățeni, ceea ce i-a adus, în cele din urmă, condamnarea la peste 100 de ani de închisoare și nenumărate arestări. Valul de ură revărsat împotriva ei pe rețelele de socializare a făcut-o să se întrebe cum funcționează manipularea pe internet și de ce nu există legi care să te protejeze, ca cetățean, de minciună și dezinformare.

Despre forța Mariei Ressa, dar și despre rețeaua de sprijin pe care a avut-o jurnalista în lupta ei anticorupție a vorbit și jurnalista Emilia Șercan la evenimentul de lansare a cărții, ea însăși atacată din cauza anchetelor la care a lucrat.

„Este copleșitor să vezi puterea acestei femei de a lupta cu regimul și pot să zic că am găsit câteva similitudini cu ceea ce fac eu, pentru că nu e foarte ușor să fii țintă. Ea a fost arestată de mai multe ori, a fost eliberată și a continuat să facă lucruri extraordinare“, a spus Emilia Șercan, precizând că au fost anumite pasaje din carte pe care le-a citit plângând.

Cu toate că există similitudini între poveștile celor două jurnaliste, Emilia Șercan spune că Maria Ressa a avut parte de susținere, pentru că face parte dintr-o organizație – Rappler e condusă de patru persoane – și, cu toate că ea a fost afectată, organizația ei, nu. Astfel, jurnaliștii au reușit să-și facă treaba în continuare și să dezvăluie legăturile dintre regimurile autoritare și giganții tehnologici.

„Am apreciat foarte tare în carte faptul că Maria Ressa spune că nu a răspuns atacurilor venite. Și cred că, până la un punct, este o decizie înțeleaptă, pentru că, dacă te apuci să pierzi energie în fiecare mic război, să răspunzi fiecărei persoane care are o nemulțumire, care are ceva de comentat, pierzi foarte mult timp, pierzi foarte multă energie și, practic, nu mai ai resurse fizice și emoționale ca să te ocupi de ceea ce este important: să îți faci meseria de jurnalist“, a declarat Emilia Șercan.

În timpul dezbaterii de la lansare, Cătălin Tolontan a punctat că, pentru a face față dezinformării, e nevoie de o mai bună organizare a breslei și a amintit despre modelul aplicat de jurnalista filipineză pentru a lupta împotriva corupției.

„Modelul Mariei Ressa este cel al unei organizări exemplare, uneori mai bune – ceea ce este foarte, foarte greu de făcut, mai ales în industria presei – decât cea a atacului împotriva ei și al colegilor, și a meseriei, și al publicului. Nevoia de organizare nu poate să rămână doar la presă, ci trebuie să vină dinspre societate. Noi simțim că, din fericire, încep într-un fel să se miște lucrurile și în România. Răul – și asta rezultă din carte – este foarte bine organizat. Este din ce în ce mai bine organizat. Dacă nu finanțezi și binele, n-ai cum să reziști ca societate democratică, este practic imposibil“, a declarat Cătălin Tolontan.

Tactici românești de intimidare a jurnaliștilor de investigație

Emilia Șercan spune că, pentru ea, a devenit dificil să-și facă meseria. Jurnalista a amintit de una dintre cele mai recente situații în care a fost pusă, când directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, a dezvăluit ce informații a cerut aceasta de la bibliotecă.

„Este absolut impardonabil lucrul care s-a întâmplat. Eu nu am mai văzut o situație de tipul acesta în ultimii ani și o să spun acum un lucru pe care m-am ferit să-l spun: faptul că Ministerul Culturii nu a ieșit cu o poziție fermă mi se pare că efectiv cauționează, ba mai mult, chiar încurajează o astfel de atitudine“, a mărturisit Emilia Șercan.

Atacul directorului Bibliotecii Naționale împotriva Emiliei Șercan a venit după ce jurnalista a reclamat că, în sălile instituției, temperaturile sunt foarte scăzute, iar cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei. În replică, Adrian Cioroianu a dezvăluit publicului faptul că Emilia Șercan a solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

„De ce nu trebuie să divulgi subiectul unui jurnalist înainte ca el să decidă să publice ceva? Se poate întâmpla ca acea teză de doctorat să nu fie plagiată. Se poate la fel de bine întâmpla să fie plagiată, dar eu să nu am suficiente skilluri și/sau resurse să descopăr sursa plagiatului. Acum, dacă eu nu public nimic, probabil foarte multă lume va spune:«Ah, a ajuns la o înțelegere». Sau alții vor veni pe Facebook și mă vor trage de mânecă: «De ce nu mai scrieți despre Geoană? A plagiat Geoană?»“, a spus Emilia Șercan despre impactul pe care dezvăluirea făcută de Adrian Cioroianu îl are asupra muncii sale.

În acest context, Emilia Șercan a punctat că fiecare dintre noi, în special jurnaliștii, trebuie să fie precauți și să apere această meserie: cea de jurnalist.

„E nevoie să ne apărăm profesia – și ăsta e un lucru pe care îl spune Maria Ressa în carte -, poate și democrația. Și, în diverse forme, fiecare dintre noi trebuie să o facă, pentru că trăim vremuri foarte complicate. Trebuie să o facem și să avem încrederea publicului în continuare. Evident, încrederea nu se oferă necondiționat, muncim pentru ea“, a spus Emilia Șercan.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a atras atenția că informația care ajunge la cei mai mulți români este cea oferită de presa mainstream și e nevoie de jurnaliști onești în redacțiile mature, astfel încât publicul să fie corect informat.

„Nu poți informa o țară ca România, bazându-te pe excepționalele buticuri de presă. Nu se poate. N-ai cum să te lupți cu răul extraordinar de bine organizat și de bine finanțat cu niște mici organizații de presă, cu patru, cinci, șapte, opt, zece oameni. Ai nevoie de redacțiile mature, puternice, care să concureze televiziunile sau care să fie televiziuni“, a declarat Cătălin Tolontan, subliniind, în același timp, că redacțiile mici au realizat investigații extraordinare, în ultimii ani.

Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


ZYX BOOKS

Editura ZYX Books e mică, dar face parte dintr-o familie mai mare de comunități online, în cadrul ZYX Group. În domeniul psihologiei și al pediatriei pentru părinți, ne luăm subiectele și specialiștii din comunitatea Totul despre mame, cu o vechime de peste 15 ani și peste 1 000 000 de vizitatori pe lună. La categoria societate, suntem parteneri cu platforma HotNews, iar pe sănătate mintală ne inspirăm din research-ul și nevoile identificate de SmartLiving. Pe economie și educație digitală, urmărim trend-uri pe Panorama, iar în viața urbană de bucureștean ne inspiră B365. Modelul nostru de publishing se bazează pe identificarea corectă a nevoilor oamenilor din aceste comunități și a celor care au aceleași interese. Prin urmare, începem de la firul ierbii, apoi urcăm mesajul în societate, prin cărți cu impact cât mai larg.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x