Povestea în două minute

Războiul din Israel schimbă economia pelerinajelor. Cum s-au inversat polii turismului religios în România

Computer Hope Guy
Pelerini la Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim. Foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Conflictul armat dintre Israel și militanții palestinieni conduși de Hamas, în Fâșia Gaza, a avut un impact semnificativ asupra turismului religios din zonă, o importantă sursă de venituri pentru economia locală.

Turiștii români se aflau în primele cinci naționalități la nivel european, care vizitau anual Israelul. După izbucnirea războiului, s-au văzut nevoiți să găsească alternative la pelerinajele din Țara Sfântă și au optat pentru circuite religioase mai aproape de casă.

Până în toamna din 2023, industria turismului din Israel se afla pe un trend de revenire, după efectele devastatoare provocate de pandemia de Covid. Atacul terorist declanșat în 7 octombrie de militanții Hamas, în sudul Israelului, a schimbat însă totul.

Ce a urmat – eforturile armatei israeliene de eliminare a militanților Hamas, prin campanii extinse de bombardamente aeriene în Gaza și o invazie terestră pe scară largă, în urma cărora autoritățile palestiniene, controlate de Hamas, susțin că au fost uciși peste 23.000 de palestinieni, până la începutul lunii ianuarie – a pus din nou la pământ turismul din zonă.

Numărul turiștilor a scăzut brusc, arată datele Ministerului israelian al Turismului, citate de Reuters.

În total, anul trecut au intrat în Israel 3 milioane de turiști, în creștere față de 2022, când 2,67 milioane de vizitatori au optat pentru această destinație. Cu toate acestea, cifrele sunt net inferioare față de recordul de turiști înregistrat în anul 2019 (4,55 milioane).

Românii, în topul pelerinajelor din Israel

Alături de turiștii din America, Marea Britanie și alte state europene, românii puneau în fiecare an pe lista pelerinajelor Ierusalimul și alte obiective din Țara Sfântă. De altfel, românii se află în top 5 naționalități la nivel european și top 10 naționalități la nivel mondial, în ceea ce privește numărul de turiști care vizitează anual Israelul, potrivit datelor furnizate pentru Panorama de către Andra Pascu, reprezentant al Ministerului Turismului din Israel.

„Aproximativ 60% din vacanțele în Israel sunt vacanțe care includ elemente de pelerinaj. Procentul era însă în scădere în ultimii doi ani, observându-se o creștere semnificativă a călătoriilor individuale sau de grup, de tip leisure. Vorbim de călătorii în care turiștii români ajung să exploreze și să cunoască mai bine toate aspectele acestei destinații complexe – istorie, gastronomie, arhitectură, artă –,fără a exclude partea religioasă”, spune Andra Pascu.

Pentru Basilica Travel, agenția de pelerinaje a Patriarhiei Române, Israelul se afla pe primul loc în topul destinațiilor vândute.

„Pentru pachetele de pelerinaj în Țara Sfântă, de 5-7 zile, costul era cuprins între 800 până la 1.000 de euro și includeau transport (avion și autocar în Israel), cazare, mic dejun și cină, intrări la obiective. Orașele din program erau atât în Israel, cât și în Palestina – Ierusalim, Nazareth, Bethleem, Tiberias. Aproximativ 15% din totalul pachetelor vândute în decursul unui an era susținut de pelerinajele din Israel”, afirmă reprezentanții Basilica Travel, pentru Panorama.

La rândul său, agenția Hello Holidays a anulat, din motive de securitate, grupurile organizate pentru pelerinaje în Israel.

„Înainte de izbucnirea conflictului, organizaserăm deja zece grupuri de turiști, iar pentru finalul anului 2023 urmau alte cinci grupuri. Românii alocau un buget cuprins între 700 și 1.000 de euro de persoană, în funcție de tipul de program, fie că era vorba de un circuit clasic sau unul premium, incluzând atât cazare, cât și transport. Cele mai multe pachete se vindeau în lunile martie și aprilie, respectiv în lunile octombrie și noiembrie. De asemenea, pelerinajul în Israel era solicitat și în timpul sărbătorilor religioase importante, precum Paștele și Crăciunul”, afirmă Cosmin Vasile, manager Departament Circuite Hello Holidays, pentru Panorama.

La această agenție de turism, vacanțele în Israel durau între 5 și 7 zile, cuprinzând vizite la Tel Aviv, Haifa, Cana Galileii, Nazareth, Capernaum, Tabgha, Muntele Fericirii, Iordan, Bethleem, Hozeva, Ierihon, Masada, Qumran, Marea Moartă, Ierusalim și Ein Karem.

Și operatorul aerian Wizz Air a suspendat zborurile către Israel. Înainte de debutul conflictului, Wizz Air opera zboruri către Tel Aviv din trei orașe din România, cu 12 zboruri pe săptămână de la București, trei zboruri săptămânale de la Iași și patru de la Cluj-Napoca.

„Tel Aviv se afla în top 10 cele mai populare destinații, pentru pasagerii români care zboară cu Wizz Air. Aceasta continuă să fie o alegere îndrăgită atât pentru city-break-uri, cât și pentru vacanțe mai lungi”, punctează reprezentanții Wizz Air, pentru Panorama

Cum s-au reorientat către rute alternative românii amatori de pelerinaje

În acest context, turiștii români s-au reorientat către destinațiile mai apropiate de casă și mai accesibile.

Grecia este aleasă în special pentru pelerinaje la Sfântul Nectarie în Evia, Sfântul Ioan Rusu și Sfântul Dumitru în Salonic. Mai mult, numărul turiștilor români care optează pentru pelerinaje la Muntele Athos s-a dublat începând cu luna octombrie.

„Pelerinajele în Grecia sunt mai accesibile ca preț, având în vedere că este asigurat transportul cu autocarul, costurile fiind semnificativ mai mici decât cele ale pachetelor cu avionul. Spre exemplu, pentru pelerinajul la Sfântul Nectarie în Evia, vorbim de prețuri de 300 de euro de persoană pentru șase zile. La Sfântul Ioan Rusu – 408 euro/persoană, tot șase zile, respectiv la Sfântul Dumitru în Salonic 170 euro de persoană, 4 zile. Cel mai bine vândut a fost programul de pelerinaj la Sfântul Nectarie, unde am avut patru autocare, în luna noiembrie”, susține Cosmin Vasile, de la Hello Holidays.

O altă opțiune pentru pelerinii români au reprezentat și circuitele la mănăstirile din România.

Aici, pentru pelerinaje de 2-6 zile, turiștii pot plăti între 300 și 1.000 de lei, preț care include transport, cazare, două mese pe zi și ghid.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alina Stan

Jurnalist cu 16 ani de experiență în presa de business, Alina Stan este în prezent senior editor la revista Progresiv, fiind specializată pe zona de retail și FMCG, dar cu atenție distributivă pentru alte domenii care pot furniza subiecte de interes. Colaborează cu Panorama din luna decembrie 2023.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x