CONȚINUT SPONSORIZAT

România, printre fruntașele din UE la abandonul școlar. Excluziunea socială și sărăcia, factori decisivi

Articol susținut de

Computer Hope Guy
Sursa foto: Sphera Franchise Group

Un nou raport al Monitorului Social arată că România are în continuare una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană. Dacă în toate celelalte state ale UE rata abandonului a scăzut în ultimii ani, la noi, a rămas constantă. Era 17% în 2013 și 15,6% în 2022. Prin comparație, media la nivel european a scăzut de la 12% la 9%. 

Rata de abandon școlar se referă la procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, fără să mai urmeze altă formă de școlarizare sau formare profesională.

În toate regiunile României, rata de abandon școlar e peste media europeană, mai puțin în București, unde avem o rată de 7,9%. Variațiile sunt mari, însă: avem 11% în regiunea de Vest și chiar 23% în Sud-Est și Centru.

Sărăcia duce la abandon școlar

Datele Monitorului Social arată că rata de abandon școlar este strâns corelată cu rata de sărăcie în ocupare din țară, adică persoanele care au job, dar nu câștigă suficient pentru o viață decentă. Rata de sărăcie în ocupare de la noi este de 14,5%, una dintre cele mai mari din UE și mult peste media europeană de 8,5%.

Cercetările arată că cele două rate (abandon școlar și sărăcie în ocupare) sunt perfect corelate. Datele Eurostat relevă că peste jumătate dintre cei care au renunțat prematur la educație nu lucrează în prezent și nici nu caută un loc de muncă, sau cel puțin nu lucrează în mod formal, cu acte în regulă.

Mai mult, în România se înregistrează și cel mai mare procent din UE (34,5%) de persoane care se confruntă cu risc de sărăcie sau excluziune socială, conform datelor Eurostat.

Nu încape îndoială că abandonul școlar e strâns legat de condițiile economice actuale și de lipsa unor politici eficiente ale statului român pentru a se lupta concret cu această problemă.

Meniul Zilei de Mâine

În acest context, soluțiile punctuale pot să le facă viața mai ușoară unor copii cărora le lipsesc condițiile optime pentru educație. 

Un astfel de exemplu e proiectul „Meniul Zilei de Mâine” demarat de Sphera Franchise Group (KFC, Pizza Hut, Taco Bell). E vorba de o inițiativă pe termen lung, prin care Sphera vrea, alături de ONG-urile din domeniu, să sprijine persoanele vulnerabile, cu precădere copiii din medii defavorizate.

Investind constant în proiecte de responsabilitate socială, Sphera va oferi sprijin prin „Meniul Zilei de Mâine” sub formă de hrană și educație.

Concret, primul proiect, realizat de KFC în colaborare cu SOS Satele Copiilor, va sprijini 77 de copii din două comunități din județul Teleorman (Mereni și Trivalea Moșteni). 

KFC va direcționa o parte din vânzările Hot Bucket, unul dintre cele mai populare produse din meniu, către SOS Satele Copiilor, iar sumele vor folosite pentru a asigura copiilor hrana zilnică, dar și acces la resurse educaționale. Totul a fost lansat printr-o expoziție de fotografie la Galateca, unde au fost prezente și obiecte din viața de zi cu zi din cele două comunități.

În a doua etapă a proiectului, KFC colaborează cu Asociația Zi de Bine, a Melaniei Medeleanu. Împreună, au renovat o sală de clasă de la o școală din București și vor susține pe parcursul anului școlar o serie de copii cu manuale, lecții suplimentare și hrană.

Sphera se implică în parteneriate pe termen lung, având proiecte cu asociații partenere de peste 10 ani și același lucru e valabil și pentru „Meniul Zilei de Mâine”. De altfel, în 2022, Sphera, alături de mai multe asociații, a contribuit cu produse și donații în bani în valoare de peste un milion de lei.

În absența unor politici eficiente ale statului român, proiectul Meniul Zilei de Mâine demonstrează cât de puternice sunt colaborările între companii și organizații neguvernamentale pentru a ajuta persoanele în nevoie.

Acest articol este susținut de Sphera Franchise Group.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x