Povestea în două minute

Războiul Elon Musk vs. Twitter: Cine „ciripește” la urmă râde mai bine

Computer Hope Guy
sursa foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

După aproape trei luni de zile de când a anunțat că va cumpăra Twitter, Elon Musk, șeful Tesla și cel mai bogat om din lume, a hotărât să își retragă oferta.

Anunțul e punctul culminant al unei perioade tumultoase și plină de tensiuni între Musk și reprezentanții platformei, care a făcut ca tranzacția să aibă un deznodământ tot mai incert, în special în ultimele săptămâni. Miliardarul lasă, însă, în aer o companie cu mii de angajați și sute de milioane de utilizatori lunari, al cărei model de business l-a pus în repetate rânduri sub semnul întrebării în public.

Acțiunile Twitter au scăzut cu 11%, luni, după vestea că înțelegerea a picat.

Twitter a pornit deja la luptă. Marți, compania l-a dat în judecată pe Musk, punând presiune pe miliardar să se țină de cuvânt și să finalizeze achiziția. La dosar au fost adăugate tweet-uri de-ale lui Elon Musk. Mesajele, susține compania din Silicon Valley, sunt dovezi ale neseriozității magnatului Tesla în toată această afacere, potrivit Financial Times.

Refacem, pe scurt, filmul acestei tranzacții care a părut sortită eșecului încă din prima clipă. Facem asta pentru că sunt lecții foarte importante de tras aici despre puterea unor personaje influente în social media de a manipula piața în văzul lumii și acoperit, deocamdată, de lege.

Cum a început saga Twitter-Musk

La mijlocul lunii aprilie, CEO-ul Tesla își anunța cu mare entuziasm intenția de a cumpăra Twitter, o platformă pe care o folosește intens ca modalitate de comunicare atât cu fanii, dar și cu mediul de business. Cu peste 100 de milioane de urmăritori, Musk este o prezență controversată pe Twitter și este, în același timp, și extrem de critic cu privire la platformă.

Printre reformele pe care Musk și le imagina pentru Twitter, el a menționat relaxarea restricțiilor de conținut, înlăturarea conturilor false și distanțarea platformei față de actualul model de business, care se centrează pe conținut sponsorizat și publicitate.

După un număr de discuții cu boardul executiv al Twitter, cele două părți au ajuns la înțelegerea că Musk va cumpăra platforma pentru suma de 44 de miliarde de dolari, mogulul apreciind valoarea unei acțiuni la 54,20 de dolari.

La nici o săptămână după ce Musk și-a anunțat intenția de a cumpăra gigantul social media, acesta avea deja acoperită finanțarea pentru achiziție – 21 de miliarde de dolari din fonduri proprii, 12,5 miliarde printr-un împrumut care a fost asigurat de acțiunile pe care le deține Musk în Tesla și încă 13 miliarde de dolari împrumut securizat printr-un grup de instituții financiare, care i-au susținut oferta și l-au consultat de-a lungul negocierilor.

Printr-o astfel de achiziție, Musk, care este deja cel mai bogat om din lume, ar fi ajuns să controleze o platformă cu peste 200 de milioane de utilizatori, care în Occident este echivalentul unei „piețe publice” virtuale.

Pe platformă au loc o mare parte din principalele discuții sociale, politice și culturale din Vest, iar Twitter este principalul mod de comunicare și reacție pentru „elite” – de la oameni de afaceri, la politicieni, jurnaliști și celebrități.

Pe scurt, principalii factori de decizie și de influență ai societății occidentale moderne își fac veacul pe Twitter.

Însă, pe 13 mai, tranzacția a fost pusă „pe pauză”, după ce Musk a anunțat că așteaptă o confirmare din partea platformei că mai puțin de 5% din conturile Twitter sunt false sau spam-uri. Musk era de părere că, de fapt, peste 20% dintre conturi ar fi fost false. Deși conducerea Twitter a încercat să elimine public orice dubiu cu privire la sănătatea structurală a rețelei, Musk nu a fost convins.

Prin urmare, Musk a declarat în luna mai că, din cauza conturilor false, va încerca să achiziționeze platforma la un preț mai mic.

Discuțiile nu au mers mai bine în perioada care a urmat, așa că, pe 8 iulie, Elon Musk a anunțat că nu merge mai departe cu achiziția platformei, deoarece Twitter nu a fost transparent cu volumul de boți pe care îl are pe platformă. Musk mai acuză că nu a fost consultat atunci când conducerea Twitter a dat afară un număr de angajați cu senioritate în companie.

Dacă achiziția nu merge la bun sfârșit, consecințele ar putea fi extrem de dăunătoare pentru evaluarea financiară a companiei și pentru posibilitatea ca Twitter să mai găsească vreun alt cumpărător pe viitor, spun analiștii.

După cum era de așteptat, valoarea companiei la bursă s-a dus imediat în jos. Unii analiști se întreabă dacă nu cumva e o posibilă strategie din partea lui Musk de a trage evaluarea companiei în jos, pentru a o cumpăra, în cele din urmă, dar la un preț mai mic. După ce Musk a anunțat prima dată că vrea să cumpere Twitter, dar dăduse deja semnale că discuțiile nu merg tocmai bine, valoarea de piață a companiei a scăzut cu 9 miliarde de dolari.

În mai, o acțiune Twitter era evaluată la 46 dolari. Luni, la finalul ședinței de tranzacționare, o acțiune era 32 de dolari, cu mult sub cei 54 dolari, cât a promis șeful Tesla că va plăti per acțiune.

Dar, indiferent de rezultatul din curtea de judecată, Twitter are probleme mai mari decât bătălia pe care o duce cu Musk.

Comparativ cu Facebook, care a ajuns la 1,9 miliarde de utilizatori, Twitter are doar 230 de milioane. Mai mult: pe piață au apărut jucători care cresc rapid, cum ar fi TikTok. Deși aproape întregul venit Twitter vine din publicitate, platforma deține mai puțin de 1% din investițiile globale de publicitate digitală, iar produsele, cât și creșterea veniturilor sunt pe un trend tot mai dezamăgitor, comentează The Economist.

Legea e de partea Twitter, nu a lui Musk

Conform mai multor profesori de drept care au evaluat termenii înțelegerii, Twitter poate cere judecătorului să aplice o clauză care l-ar obliga pe Musk să cumpere compania la prețul agreat în aprilie.

Dacă refuză, compania e îndreptățită să-i ceară lui Musk o penalizare de un miliard de dolari, pentru că a rupt înțelegerea. Dar, acest lucru e valabil doar dacă există un factor extern pentru care cumpărătorul nu poate încheia tranzacția. Așadar, Musk nu poate plăti un miliard de dolari și să scape de probleme, spun analiștii CNBC. 

De asemenea, și precedentul legal e de partea platformei, arată o analiză New York Times. În ultimii ani, instanțele de judecată au obligat companiile să finalizeze achizițiile promise, conform înțelegerilor și acordurilor făcute inițial.

Însă, un alt rezultat ar putea fi că cele două părți vor cădea la pace și vor ajunge la o înțelegere în afara tribunalului. Asta pentru că un proces foarte complicat și intens mediatizat ar dăuna reputației și evaluării financiare a companiei și mai mult decât ce s-a întâmplat până acum, în timp ce Musk ar fi nevoit să cumpere o companie pe care nu o mai dorește. Alți analiști cred că toată saga cumpărării Twitter ar fi fost, de fapt, planul lui Elon Musk de a lichida acțiuni Tesla. Calcule și explicații, AICI.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Mălina Mîndruțescu

Mălina este jurnalistă și pasionată de politică, cultură, digitalizare și consum. Cu studii în Marea Britanie și Statele Unite, ea este absolventă de Istorie & Politică la Queen Mary University of London și deține un Master în Terorism & Violență Politică de la University of St. Andrews.

Specializată în politică americană și studii de securitate, Mălina caută mereu să iasă din bula de confort, iar prin poveștile pe care le scrie, dorește să gasească mereu acel unghi nou și inedit. A fost publicată în presa internațională, precum Foreign Policy și Balkan Insight.

Colaborează cu analize pe politică externă pentru True Story Project, proiect al German Marshall Fund.

[email protected]


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x