Povestea în două minute

Averea Casei Regale britanice și moștenirea lăsată de Regina Elisabeta Regelui Charles

Computer Hope Guy
Familia Regală britanică, la balconul Palatului Buckingham, în iunie 2018. Sursă foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Anunțul morții Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, a făcut înconjurul lumii, semnalând sfârșitul unei ere și plecarea unui monarh care și-a lăsat amprenta în cărțile de istorie, după o domnie de 70 de ani.

Atmosfera sumbră cu care vestea morții a fost primită de public nu se simte, însă, doar în Marea Britanie, ci peste tot în lume. Pe perioada domniei sale, regina a fost un simbol de stabilitate, echilibru, datorie și respect. Dar, familia regală nu a fost mereu lăudată și privită cu îngăduință de public. Vocile critice au arătat deseori cu degetul către bugetul și averea acestei familii, celebră și bogată prin simplul fapt că s-a născut cu numele de Windsor.


Citește și:

Averea personală a Reginei

Regina lasă moștenire o avere estimată ca fiind undeva între 370 și 430 milioane de lire, în bunuri personale, care includ obiecte de artă, bijuterii, investiții imobiliare și de altă natură, dar și cele două castele, pe care aceasta le deține personal, Sandrigham și Balmoral.

Regina Elisabeta a II-a a mai moștenit 70 de milioane de dolari, odată cu moartea mamei sale, Regina Mamă, în 2002, dar și investiții în artă, bijuterii, cai și colecții de timbre.

O bună parte din această avere îi va reveni fiului său, Regele Charles, odată cu încoronarea sa.

Însă, Regele Charles al III-lea nu va moșteni automat toate proprietățile din Crown Estate, și nici întreaga avere a familiei regale. În schimb, acesta va primi bunurile pe care mama sa, Regina Elisabeta a II-a, i le-a desemnat în mod personal.    

Există o clauză, adoptată în 1993, pe vremea guvernului John Major, care stipulează că familia regală nu e nevoită să plătească impozit pe bunurile moștenite.

Câți bani primește Palatul pe an

Casa Regală are în subordine un imperiu imobiliar în valoare de 28 de miliarde de lire sterline, însă monarhul nu poate vinde proprietățile. Acestea generează venituri uriașe și alimentează o bună parte din turismul britanic.

Din 2012, atât costurile legate de atribuțiile oficiale ale monarhului și ale membrilor activi din familia regală, cât și costurile necesare pentru administrarea proprietăților ocupate de către aceștia sunt plătite printr-un grant suveran. Grantul reprezintă o sumă anuală care îi este oferită Familiei Windsor și care este administrată de către guvernul britanic.

Conceptul datează din 1760, când Regele George al III-lea a ajuns la o înțelegere cu guvernul pentru a renunța la veniturile care îi veneau din Crown Estate. „Crown Estate” este instituția care are în subordine proprietățile monarhice, care sunt administrate independent și pe care monarhul are voie să le folosească pe durata domniei sale.

De atunci, monarhul a primit la schimb o sumă anuală fixă, cunoscută drept „Civil List”.  În 2011,  „Civil List” a fost înlocuit de „Sovereign Grant” (grantul suveran).

Pentru anul 2021-2022, grantul suveran, care este finanțat din banii contribuabililor, a fost setat la 86,3 milioane de lire sterline (1,29 lire/persoană). Ulterior, renovarea Palatului Buckingham a dus la o creștere de 17% a grantului pe anul acesta, totalul oferit familiei regale fiind de 102,4 milioane de lire (120 de milioane de dolari).

Suma oferită anual familiei regale este calculată în funcție de profiturile făcute de Crown Estate, care apoi sunt împărțite între trezorerie și Casa Regală. Crown Estate are peste 450 de angajați, cât și un consiliu de administrație, care ia deciziile financiare în numele familiei regale.

De regulă, Reginei îi erau acordate 15% din profiturile Crown Estate, dar, începând cu 2017, guvernul a agreat că aceasta va primi 25% din profituri pe o perioadă de 10 ani, pentru a ajuta la lucrările de renovare și amenajare ale Palatului Buckingham, care sunt estimate să coste 369 de milioane de lire sterline.

„The Privy Purse” și fondurile private ale monarhiei

Dincolo fondul din banii contribuabililor, casa regală mai are numeroase alte fonduri. „Privy Purse” este o colecție de proprietăți și bunuri, care sunt ținute într-un fond și datează din secolul XIV. Acestea reprezintă veniturile private ale monarhului, care sunt date mai departe fiecărui succesor în parte.

Veniturile vin din „The Duchy of Lancaster”, domenii și proprietăți imobiliare de peste 18.000 de hectare în zone precum Lancashire, Yorkshire, dar și în centrul Londrei. La acestea se mai adaugă un portofoliu de investiții financiare și comerciale. În martie 2022, Duchy of Lancaster avea 652,8 milioane de dolari în venituri nete în subordine și un profit net de 24 de milioane de lire.

Veniturile nu îi revin monarhului în mod direct, dar profitul (în jur de 20 de milioane de lire pe an) e pus la dispoziția Casei Regale pentru a completa costurile care nu sunt acoperite de către grantul suveran.

„Duchy of Cornwall”, un alt domeniu care cuprinde proprietăți în sud-vestul Angliei, care îi revine Ducelui de Cornwall (până acum, Prințul Charles), aduce tot în jur de 20 de milioane de lire pe an în profituri.

Monarhul și Ducele de Cornwall plătesc voluntar impozit pentru aceste două proprietăți, Lancaster și Cornwall, însă modul în care sunt cheltuite profiturile rezultate din urma exploatării lor nu este făcut public.

Cheltuielile Casei Regale

Costurile de securitate nu intră în bugetul grantului suveran, ci acestea sunt acoperite de către Metropolitan Police (poliția metropolitană). Conform Republic, o organizație care, după cum sugerează și numele, e republicană și militează pentru alegerea unui șef de stat, odată ce aceste costuri sunt adăugate, bugetul real al familiei regale ar ajunge la 345 de milioane de lire pe an, cu mult peste grantul suveran oferit anual.

Cu toate acestea, voci mai puțin critice la adresa familiei regale spun că aceste costuri se justifică, atunci când punem în echilibru popularitatea brandului monarhic și contribuția monarhiei la economia Marii Britanii, prin creșterea turismului, sau prin organizarea unor evenimente-fenomen, cum ar fi nunțile regale. În 2017, spre exemplu, contribuția anuală adusă economiei britanice de către familia regală a fost calculată la 1,7 miliarde de lire sterline.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Mălina Mîndruțescu

Mălina este jurnalistă și pasionată de politică, cultură, digitalizare și consum. Cu studii în Marea Britanie și Statele Unite, ea este absolventă de Istorie & Politică la Queen Mary University of London și deține un Master în Terorism & Violență Politică de la University of St. Andrews.

Specializată în politică americană și studii de securitate, Mălina caută mereu să iasă din bula de confort, iar prin poveștile pe care le scrie, dorește să gasească mereu acel unghi nou și inedit. A fost publicată în presa internațională, precum Foreign Policy și Balkan Insight.

Colaborează cu analize pe politică externă pentru True Story Project, proiect al German Marshall Fund.

[email protected]


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x