Noile priorități de pe piața muncii

Abonamente medicale, regulă la angajare. Ce tip de abonamente preferă românii

Powered by

Computer Hope Guy
Facebook Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Anul 2021 a reprezentat un an de cotitură pentru angajatorii din zona de IMM-uri. Aceștia au înțeles nevoia angajaților de a avea acces rapid, în plină pandemie, la analize, consultații și investigații medicale. Spre exemplu, Rețeaua de Sănătate Regina Maria a ajuns să dețină un portofoliu diversificat, compus nu doar din corporații ci și din companii de tip IMM-uri. Anul trecut, 1.000 de astfel de întrepinderi le-au oferit pentru prima dată abonamente medicale angajaților, un număr dublu față de anul anterior.

În prezent, din cele 1,6 milioane de abonamente existente la nivel național, aproximativ 720.000 sunt gestionate de operatorul privat Regina Maria, lider de piață.

În ce privește valoarea acestui segment, Medlife deține 34% din valoarea pieței abonamentelor, în timp ce Medicover deține 10% din valoarea pieței. Primii trei jucători au ajuns astfel în situația de a deține o cotă de piață de 95%. Și potențial de creștere încă există, apreciază reprezentanții companiilor.

Buluc la medic pentru investigații de rutină

Mai nou, angajați din retail sau manufactură, care înainte nu aveau acces la un medic sau la consultații, pot să afle din timp de eventualele probleme de sănătate, nu doar grație abonamentelor, ci și datorită campaniilor de screening efectuate de angajatori în context pandemic.

Din dorința de a afla din timp de eventualele afecțiuni, inclusiv oncologice, în rândul angajaților, companiile au pompat bani în depistare precoce și intervenție timpurie.

„Creșterea gradului de sănătate a angajaților determină o creștere a eficienței în toate sectoarele de activitate ale economiei naționale, implicit o creștere a PIB, dar și o scădere a costurilor cu concediile medicale, cost suportat din același buget al Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, explică pentru Panorama Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

Un studiu făcut de Ernst and Young România, la solicitarea PALMED, arată că 39% din respondenți au mers la medic pentru controale regulate în anul pandemic 2021. În cazul celor care aveau deja abonamente medicale la o clinică privată situația a fost încurajatoare: 54% dintre abonați au efectuat cel puțin o vizită la doctor, iar 71% au făcut controale medicale de rutină și preventive.

În prezent, un abonament medical de bază pentru zona corporate, care include set anual de analize, medicină primară și alte investigații cu discount începe de la 50 de lei, în timp ce un abonament mai premium, care include investigații complexe și acces la mai mulți medici, ajunge la 300 de lei. Un element-cheie pentru angajatori a fost bunăstarea angajaților în pandemie: psihică și emoțională, iar asta a condus la dezvoltarea programelor de wellbeing și la creșterea cererii pentru servicii și consiliere și terapie psihoemoțională, pe care furnizorii privați de sănătate le acordă deja marilor angajatori.

Regulă la angajare: abonamente medicale extinse

Pentru a veni în sprijinul salariaților, companiile au luat decizia de a le extinde tipul de abonamente medicale. Așa au ajuns să fie adăugate psihoterapia și consultațiile la psiholog ca servicii suplimentare în 2021. Foarte accesate de angajați în baza abonamentelor medicale, ele arată că pandemia și, ulterior, anxietatea generată de război, și-au pus amprenta asupra stării de sănătate a oamenilor din companii.

Și nu doar firmele din România s-au confruntat cu astfel de situații, ci și companiile din străinătate s-au regăsit într-un scenariu similar. Așa reiese din studiul companiei de consultanță Hays, Salary Guide 2021.

Concret, 40% din angajatorii care au participat la cercetare au afirmat că pandemia a afectat psihicul angajaților și starea lor emoțională.

Același document notează că, spre deosebire de anii precedenți, beneficiile extrasalariale joacă, mai nou, un rol esențial în atragerea candidaților noi în companie. Abonamentul medical a devenit o regulă la angajare, și nu o simplă facilitate dorită de potențialul candidat.

De pildă, într-un top cinci al cerințelor candidaților pe piața muncii din 2022, după salariul motivant e menționat pe locul doi abonamentul medical extins, urmat pe trei de asigurarea de viață. „Angajații pun tot mai pun preț pe abonamente medicale extinse”, se mai arată în studiul citat. Și nu vorbim doar de angajații din corporații, ci inclusiv de cei din întreprinderi mici și mijlocii.

„Prevenția ar trebui să meargă dincolo de Sănătate. Trebuie să ne uităm la factorii de mediu, la factorii comportamentali. Nu doar la Sănătate. Sunt factori ce țin de social, ce țin de educație, ce țin de mediul de lucru. Dacă ne uităm la jucătorii din piața de abonamente medicale, aceștia au început să se uite și spre zona de IMM-uri, unde populația e variată – cu comorbidități, cu oameni care nu au medic de familie, care nu au intrat în programe de screening. Privatul a făcut pași în zona asta”, a explicat pentru Panorama Oana Moțea, specialist în sănătate publică la UNICEF.

Codași la prevenție, cap de afiș la decese evitabile

În opinia specialiștilor, prevenția nu înseamnă doar accesul la analize, ci se dorește a fi un program integrat, al cărui scop este acela de a mări numărul de ani de viață fără boală. Și la acest capitol România stă foarte prost. Speranța de viață sănătoasă în România se distinge ca fiind printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Conform celui mai recent raport făcut de Comisia Europeană – State of Health in the EU, un român trăiește 60 de ani fără să aibă probleme de sănătate grave. Prin comparație, media europeană se învârte în jurul cifrei de 65 de ani, arată ultimele date publicate de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Mergând mai departe în topurile regionale și europene, România nu ocupă un loc de cinste nici în privința ratei mortalității evitabile. Suntem pe primele locuri la nivel european la decesele prin boală cardiovasculară sau cancere.

Consumul de alcool, consumul de tutun, activitatea fizică redusă, pe fondul unei alimentații nesănătoase, sunt doar câțiva dintre factorii de risc majori pentru români. Jumătate din totalul deceselor înregistrate în România în 2019 au fost consecința factorilor de risc amintiți anterior.

Factori de risc la români
Prelucrare date și design: Edit Gyenge

Și nu e de mirare că stăm rău în clasamentele de acest tip: investim doar 8 euro pe cap de locuitor pentru serviciile de prevenție. Mai exact, 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB) destinat Sănătății în România merge în servicii preventive.

Chiar dacă în perioada 2018-2019 România a introdus noi programe de screening, acestea nu au avut parte de finanțare adecvată ulterior, întrucât guvernul a scăzut gradual alocările destinate sectorului preventiv. Oricum, pentru ca programele de screening să fie eficiente, cu rezultate palpabile, ele ar trebui să fie gândite multi-ministerial și pe termen lung, apreciază specialiștii.

Nu doar România investește sume mici în prevenție la nivel european. Departe de media europeană este și Slovacia, care alocă, la fel ca România, doar opt euro în servicii preventive. Vecinii bulgari, plasați de regulă în urma noastră în clasamentele legate de eficiența sistemului medical, investesc dublu față de noi în serviciile preventive: 17 euro pe cap de locuitor. La polul opus, Suedia pompează cei mai mulți bani din blocul comunitar pentru servicii preventive, respectiv 165 de euro pe cap de locuitor, în timp ce Germania alocă 148 de euro pe cap de locuitor pentru prevenția în Sănătate.

În acest context, nu este surprinzător că sistemul medical privat, prin intermediul abonamentului medical, și-a asumat un rol de educație și prevenție a pacientului român. Chiar dacă abonamentul se adresează cu precădere unui public tânăr și activ, apetitul crescut pentru servicii medicale din ultimii doi ani, a determinat tot mai mulți români să încheie un astfel de abonament medical la o clinică privată, fie pentru ei înșiși, fie pentru familie – copii sau părinți.

Acest articol este susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria. 

 


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.



Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x