EXPLAINER VIDEO

Ce vrea Elon Musk în Europa?

Computer Hope Guy
Sursă foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Elon Musk s-a strecurat în viețile noastre și e peste tot. Îi vedem mașinile pe stradă, rachetele la televizor și mesajele în telefon. Acum, a intrat pe ușa din față în Casă Albă, după ce l-a ajutat pe Trump să fie iar președinte. Îmbătat de acest succes, se simte de neoprit și a pus ochii pe Europa.

A intervievat-o pe Alice Weidel, șefa extremei drepte din Germania, a încercat să pară serios lângă Emmanuel Macron, președintele Franței, și s-a întâlnit cu premierul Italiei, Giorgia Meloni

„Acum 10 ani, dacă ni s-ar fi spus că proprietarul unei mari rețele de socializare din lume o să susțină o nouă mișcare internațională reacționară și că o să intervină în mod direct în alegeri, inclusiv în Germania, cine şi-ar fi imaginat așa ceva?”, afirma recent președintele francez.

Așadar, ce vrea Elon Musk în Europa? Acționează în calitate de politician și aliat al lui Trump, își urmărește propriile interese de business sau e ceva mai mult?

Am căutat răspunsuri de la specialiști în noul episod din video-explainerul Panorama:

Musk, magnatul tech cu o avere de sute de miliarde de dolari

Chiar dinainte să-și ocupe noua funcție în administrația Trump, cea de șef al DOGE – Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală, Elon Musk a îngrijorat multă lume în Uniunea Europeană. Și-a declarat sprijinul pentru partide considerate extremiste, dar a denunțat și politica agresivă a Uniunii la adresa rețelelor de socializare.

Dacă luăm de bună vorba potrivit căreia America inovează și UE doar reglementează, atunci lucrurile se conturează într-o lumină mai clară.

În calitate de proprietar al X, fosta rețea de socializare Twitter, Elon Musk nu vede cu ochi buni legislația dură impusă de Bruxelles.

„Atât Trump cât și Musk au mentalitate de CEO și de businessmeni, au mentalitate de oameni puși pe a face business. De fapt, se vede și din modul în care tratează politica externă”, explică, pentru Panorama, Dragoș Stanca, expert în digital media și fondator al Ethical Media Alliance.

El remarcă faptul că Musk, prin tot ce face, „vrea să ușureze drumul companiilor de tehnologie americane pentru a face business eficient și în Europa”.

„Dacă întrebați companiile tech din Europa, s-ar putea să aveți surpriza să vedeți că multe dintre ele susțin aceste direcții, pentru că din punct de vedere practic există argumente valide de ambele părți. Trebuie să fim corecți până la capăt”, adaugă Dragoș Stanca.

Giganții din lumea tech, în frunte cu Elon Musk, nu văd cu ochi buni investigațiile lansate de Comisia Europeană împotriva marilor companii americane din tehnologie. Una dintre ele vizează și X, pentru modul în care e moderat conținutul și o posibilă manipulare a algoritmilor.

„Ce îl încurcă pe Musk, într-o primă fază, este partea aceasta de reglementare. Este deja un fapt pe care l-am observat și noi, suprareglementarea a încurcat foarte mult creșterea economică. Deși noi și cu Statele Unite, la un moment dat, acum câțiva ani, ne puteam compara din perspectivă de creșterea a PIB-ului, acum creșterea noastră în acești ultimi ani a fost mult mai lentă decât creșterea economică a SUA. Ca piață liberă, noi suntem într-un deficit de competitivitate”, afirmă Tana Foarfă, directoarea executivă a Europuls. 

Europa se află, într-adevăr, într-o poziție delicată. Pe de-o parte, caută să fie competitivă în raport cu ceilalți poli de putere din lumea tehnologiei – America și China. Din păcate, la acest moment, nu-i prea iese.

Pe de altă parte, caută să țină sub control și rețelele de socializare, care s-au dovedit a fi spațiu fertil pentru manipulare, instigare la ură, polarizare și chiar influențarea unor alegeri electorale. Adică exact genul de conținut care le aduce profit giganților tech. 

Rachetuțe și mașinuțe

Elon Musk conduce și două companii extrem de relevante în industria auto și cea aerospațială: Tesla și Space X. Prima fabrică din Europa a constructorului american de mașini electrice a fost construită lângă Berlin. În ciuda problemelor întâmpinate de industria auto, Musk vrea să-și extindă uzina, dar asta presupune și defrișarea unei păduri din apropiere.

Sfârșitul anului trecut a fost marcat de mai multe proteste ale activiștilor de mediu, iar un eventual guvern condus de politicieni ai dreptei radicale ar fi unul mai orientat spre business, decât pe rezolvarea problemelor de mediu.

„Cu binecuvântarea lui Donald Trump, strategia pe care pare că o afișează noua administrație americană este de tip divide et impera (dezbină și cucerește – n.r.). Sunt atacate, cumva, direct statele europene care se opun noii filozofii geopolitice a lumii libere. Germania e o piață cheie pentru industria auto, deja China domină piața autovehiculelor electrice. Deci, sunt multe meciuri acolo”, afirmă Dragoș Stanca.

Elon Musk s-ar afla în discuții avansate și cu Italia, pentru a furniza prin intermediul Space X servicii de telecomunicații securizate pentru Guvernul de la Roma. De altfel, miliardarul american s-a întâlnit de mai multe ori cu Giorgia Meloni, premierul Italiei, și se pare că în spatele gesturilor de afecțiune și al laudelor pe care și le-au adresat unul altuia există și interese de business.

„Îl văd ca o persoană care își urmărește propriile interese, interesele economice ale companiilor pe care le conduce”, crede Tana Foarfă.

Noua ordine mondială, trasată de ultrabogații Americii

Nu hrăniți trolul”, spunea cancelarul german Olaf Scholz, după ce miliardarul, din portofoliul căruia fac parte companii precum Tesla și Space X, și-a îndreptat atenția spre UE și a susținut partidele radicale.

Musk se uită la aceste noi partide disruptive, care ajung la un segment de populație cât mai general și cât mai mare, partide care, din punctul lui de vedere, pot să rupă din tot ce înseamnă această coeziune închisă a Uniunii Europene, adică luarea deciziilor la nivel european”, punctează experta Europuls.

Din postura de aliat al lui Trump, Elon Musk nu e decât o altă voce care caută să sape la temelia UE. Când o țară se conduce precum o corporație, atunci cei cu care negociezi trebuie să fie cât mai slabi. „Orice persoană care atentează la valorile democratice europene mi se pare un pericol pentru Uniunea Europeană, care oricum suferă deja din cauza unui război pe care îl are la graniță și este destabilizată”, adaugă ea.

Ordinea mondială pare că se va schimba rapid, din moment ce la masa celei mai puternice economii a lumii s-au așezat, alături de puterea politică, liderii celor mai mari companii de tehnologie

„Tandemul (politic-tech) este unul foarte eficient pentru economie și pentru ritmul de dezvoltare, pentru cineva cu viziuni de dreapta și capitalist este foarte atractiv”, susține Dragoș Stanca.

Există și voci care cred că relația dintre Musk și Trump nu va fi una de durată, tocmai pentru că, la un moment dat, vor ajunge într-un meci al orgoliilor, din care nici unul dintre ei nu va ieși câștigat, iar relația se va rupe. Dar noi, europenii și restul lumii, nu ar trebui să așteptăm, ci să încercăm să ne adaptăm la perioada care va urma.

Profilul de politician al lui Musk, dacă el există, încă se conturează la acest moment. A oferit indicii în această direcție, dar rămâne deocamdată la a-și urmări, în primul rând, interesele de business.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Ciprian Ioana

S-a alăturat echipei Panorama în octombrie 2023. Și-a început cariera în presă la radio Europa FM, în 2011. Inițial, își dorea să fie DJ/realizator de emisiuni, dar a fost cooptat rapid în echipa de știri și acolo a rămas vreme de aproximativ 7 ani.

Mai târziu, a descoperit că-i place jurnalismul economic, a lucrat la emisiunea Business Club (Digi24), postul Digi FM, dar și pentru site-urile Playtech.ro și Digi24.ro.

E pasionat de știrea din spatele știrii și vrea să cunoască de ce se întâmplă, nu doar ce se întâmplă. Crede că, într-o lume care trăiește pe repede-înainte, e nevoie ca la finalul zilei să rămâi cu un tablou cât mai rotund a ceea ce te interesează, nu cu frânturi de informații mai mult sau mai puțin relevante.

Pe lângă cariera de jurnalist, Ciprian e voice-over profesionist, cu peste un deceniu de experiență. Îi poți auzi vocea prin reclame sau documentare.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
10 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x