Risk it till you make it

Cele opt fețe ale lui Elon Musk, cel mai bogat și puternic om al planetei

Computer Hope Guy
Elon Musk stârnește controverse peste tot/ Grafică foto: Dana Mischie/Surse Foto: Profimedia; „Elon Musk” de Walter Isaacson

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Elon Musk, cel mai bogat om al Planetei, a încheiat 2023 în pline controverse. Cu probleme de conectare temporare la final de decembrie pentru zeci de mii de utilizator ai platformei X, cu venituri din publicitate în scădere în fiecare lună de când miliardarul a achiziționat platforma, cu Tesla rechemată în masă în service în Statele Unite pentru probleme cu pilotul automat, Musk nu a pornit bine în noul an.

Cu o avere estimată la 228 miliarde de dolari, Musk nu doar că e obișnuit să provoace scandaluri, dar și-a făcut și un branding personal de pe urma lor. De la implicarea în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, la pozițiile tranșante pe care le-a luat cu privire la ceea ce se întâmplă pe platforma X (cum ar fi, de pildă, răspunsul colorat dat CEO-ului companiei Disney când a decis să retragă publicitatea de pe platformă), numele său nu îi lasă pe oameni indiferenți. 

Încă din tinerețe, lui Musk i-a plăcut să facă lucrurile în stilul lui. La 27 de ani, vânduse deja către Compaq prima companie, Zip2 – un fel de Pagini Aurii pe care o vindea ziarelor de atunci -, pentru 307 milioane de dolari. A investit toți banii în următoarea lui aventură: PayPal, o companie care furniza servicii financiare pe Internet în epoca în care oamenii nu își cumpărau nici măcar cărți online. Și de atunci, Elon Musk a ajuns, treptat, în lumina reflectoarelor. 

După ce a cucerit lumea spațiului virtual, s-a îndreptat spre spațiul cosmic. A inventat rachetele reutilizabile sau cele care aterizează la punct fix, pentru ca apoi să fie numele de care va fi legată istoria mașinilor electrice. Nu se oprește aici și vrea să revoluționeze și modul în care se produce energie, prin compania sa SolarCity, parte din Tesla.

Am vrut să descoperim mai multe despre cel mai urmărit antreprenor al ultimilor ani, așa că am pus mâna pe cea mai recentă biografie a sa („Elon Musk”, de Walter Isaacson) și am urmărit documentarele despre el („Elon Musk: The real life Iron Man” și „Numărătoare inversă: Misiunea Inspiration4”, disponibile pe Netflix), pentru a creiona opt „fețe” ale lui Musk.

Pentru că, deși Taylor Swift a fost ales de Time omul anului 2023, Musk face ca fiecare an să fie (și) despre el.


Click pe o fațetă despre viața și personalitatea lui Musk pentru a citi detalii. Cifrele din paranteză reprezintă numărul de casete disponibile pentru fiecare fațetă.

 

Surse Foto: Biografia lui Elon Musk; AI Midjourney; Captură YouTube CNN; Polytopia.io; Pexels; Comisia Europeană

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Dana Mischie

Și-a început drumul în presă în facultate, scriind recenzii de filme și cărți pentru un blog cultural. Apoi, la master, s-a angajat la ziarul Adevărul, unde a fost pe rând redactor, reporter și apoi editor. Aici, a realizat interviuri, analize și reportaje despre personalități culturale, fenomene sociale, subiecte medicale și despre digitalizare.

Dana Mischie

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
3 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x