Dacă superiorul te trimite, ca director de logistică, să verifici wc-urile o dată la două ore, intenția ori efectul umilitor ar trebui să fie suficiente ca fapta să se încadreze la hărțuire, explică el. Definitorii sunt drepturile angajatului la securitate și sănătate în muncă. Criteriile de discriminare ar trebui să fie mai degrabă factori agravanți, subliniază și reprezentanta A.L.E.G.
Ordonanța privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, cu amendamentele aduse în 2020, definește hărțuirea morală la locul de muncă.
Comisă de superiori, subalterni sau angajați comparabili din punct de vedere ierarhic, implică comportament ostil sau nedorit, care afectează demnitatea angajatului. Textul scapă însă din vedere hărțuirea comisă de sau față de terți, cum ar fi clienții, pacienții sau studenții, în mediul universitar.
Mai mult, amendamentele spun că hărțuirea trebuie să fie repetitivă. În practică, multe instanțe pleacă de la premisa că trebuie să se desfășoare pe o perioadă de minimum șase luni, arată un raport al Avocatului Poporului.
Abordarea exclude însă persoanele care petrec o perioadă scurtă într-o instituție, cum sunt voluntarii sau angajații aflați în probe. De aceea, același raport spune: „Un singur act [poate fi] suficient de important” pentru a fi considerat hărțuire.
Legea privind egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați adaugă definiții pentru hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică. Totodată, precizează că instituțiile și companiile cu peste 50 de angajați pot desemna (fără a fi obligate) o persoană cu atribuții în domeniul egalității de șanse. Ultimele două acte normative includ sancțiuni disciplinare, contravenționale și penale.
În 2023, Guvernul a propus și un model de ghid pentru angajatori. Cuprinde exemple pentru hărțuirea la locul de muncă: contact fizic nedorit, mesaje umilitoare, glume de natură sexuală, fluierături sau priviri insistente. În plus, oferă o procedură pentru cine vrea să reclame un caz și enumeră instituțiile la care poate apela.
Peste toate aceste legi, se adaugă prevederile din Codul penal. Rezultă „o pătură cu multe găuri, pe care o mai cârpim din când în când”, spune Georgiana Epure.
„Un haos legislativ” în care e ușor să te pierzi, zice avocatul Gîlcă. Și care creează „o problemă în a califica faptele de discriminare sau hărțuire”, reclamă și inspectorii de muncă, în raportul Avocatului Poporului.
Realitatea lucrătorilor vs realitatea angajatorilor
După momentul „soldățeilor” din banca de la Sibiu unde „nu există hărțuire sexuală”, fondatoarea A.L.E.G. Camelia Proca a observat „o creștere a nivelului de conștientizare față de violența împotriva femeilor”, în special cea domestică. Companiile caută tot mai des să organizeze traininguri pe acest subiect, dar alte forme de violență rămân tabu.