Mame de împrumut

În țara cu tot mai puțini copii, mamele-surogat rămân o soluție tabu, pe care legea o ține la mica înțelegere

Computer Hope Guy
O asistentă medicală îngrijește nou-născuți la hotelul Venice din Kiev, 15 mai 2020. Peste 100 de bebeluși născuți de mame-surogat au rămas blocați în Ucraina în această perioadă, deoarece părinții lor străini nu i-au putut prelua din cauza închiderii granițelor în pandemie/ Sursa Foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

  1. În România, nu avem o lege privind reproducerea umană asistată, deci nu putem nici măcar să știm clar până la ce vârstă a femeii ar putea fi transferat un embrion sau câți embrioni îi pot fi implantați în funcție de vârstă. Darămite o lege pentru folosirea mamelor-surogat, o soluție la care cuplurile rămase fără nicio opțiune vor să apeleze.
  2. Cei care își doresc o mamă purtătoare se lovesc de un vid legislativ, de o zonă gri în care practica nu este nici interzisă, nici permisă. În primul rând, au posibilitatea să facă asta dacă găsesc donatori sau donatoare dintre rude sau cunoscuți. Asta pentru că, în acest fel, este asigurată trasabilitatea copilului. 

  3. Așa au făcut și două surori din Gorj care, în 2013, s-au dus într-o clinică din Timișoara, pentru ca Iuliei să-i fie prelevate ovocite, iar sora ei, Bianca, să-i poarte copilul. O făceau pentru că, la finalul anilor ’90, Iulia pierduse o sarcină, în urma căreia a fost supusă și unei histerectomii parțiale (îndepărtare a uterului – n.r.).

  4. Dacă la noi culoarea legislativă e gri, în multe țări din Occident e neagră: folosirea mamelor-surogat e interzisă expres în legislație. Sunt însă state precum Ucraina, Grecia, Portugalia sau Georgia, care sunt mult mai permisive. La ucraineni, legislația spune că mama-surogat renunță la toate drepturile asupra fătului pe care îl poartă, iar părinților li se oferă documente conform cărora copilul le aparține.
  5. Chiar și pe timp de război, clinicile ucrainene au operat în continuare. E business as usual, chiar și sub bombele care cad. De la începutul războiului și până în vara anului 2023, s-au născut în Ucraina peste 1.000 de copii, din mame-surogat , conform unui reportaj The Guardian.  „Fac o super manipulare de doi lei pe internet, parcă am văzut mai puțin în ultimul timp. Aveau niște moldovence care vorbeau și ucraineană, și rusă, și română, care mi-au luat copy paste propriile cuvinte de pe forum, inclusiv numele copilului”, spune Nicole Brunel, președinta Asociației SOS Infertilitatea.

Infertilitate, substantiv feminin: imposibilitate a femeii de a concepe un făt viu sau viabil, conform definiției DEX. În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol. E o realitate care ne afectează viețile din ce în ce mai mult, chiar dacă nu vorbim prea des despre ea.

În România, unul din patru cupluri care își doreau un copil nu reușiseră să obțină o sarcină, deși încercau asta de cel puțin un an, ajungând și până la cinci ani. Sunt datele dintr-un studiu de analiză pe probleme de infertilitate, realizat în 2018, la cererea Asociației de Reproducere Umană Asistată (ARUR), pe un lot de 4.680 de femei și bărbați.

Multe femei din astfel de cupluri mergeau la medicul ginecolog pentru a-și rezolva problema (91%), în timp ce doar 38% mergeau la un medic specializat în infertilitate. Între timp, conform studiului care a continuat cercetarea din 2018, procentul celor care apelează la specialistul potrivit a ajuns la 46%.

În 2023, peste jumătate (52%) din cuplurile care se luptau cu infertilitatea nu reușiseră să obțină o sarcină în decurs de peste un an. Este o creștere semnificativă față de situația din 2018, când doar 38% din cuplurile cu probleme de infertilitate se aflau în această situație.

De regulă, în căutarea de a avea copilul pe care și-l doresc de ani de zile și după încercări constante, cuplurile ajung să apeleze la fertilizarea in vitro (FIV). Însă, din păcate, costurile pot ajunge și până la 8.000 de euro, după cum a arătat Panorama.

Iar dacă asta nu funcționează, cei care își doresc cu ardoare să devină părinți caută, ca ultim resort, să „externalizeze” soluția. Apelează la așa-numitele mame purtătoare sau mame-surogat. E o soluție pentru cei care abandonează orice altă speranță.

Cuplurile care ajung în acest punct sunt într-o situație grea: după ce că și așa s-au luptat cu toate armele pentru șansa de a avea un copil, acum au de dat o luptă la fel de dificilă. Una legislativă, birocratică. Pentru că în România, nu avem o lege privind reproducerea umană asistată, deci nu putem nici măcar să știm clar până la ce vârstă a femeii ar putea fi transferat un embrion, dacă ea poate deveni mamă din ovocite donate sau câți embrioni pot fi implantați unei femei în funcție de vârstă. Darămite o lege pentru folosirea mamelor-surogat.

Nu avem un cadru general legislativ pentru banalul FIV. Dacă un doctor are astăzi un acces de grandoare, o criză de sănătate mintală și el decide să facă fertilizare in vitro unei femei de 80 de ani, ca în Ghana și India – că astea sunt referințele în experimentări de genul ăsta – nimic nu-i interzice, nimic nu-l pedepsește. Tot ce nu este explicit interzis este permis, da? Ăsta este sistemul românesc. Dacă un medic decide mâine să transfere unei femei opt embrioni, așa cum s-a întâmplat în State, o mamă de octupleți, nimic nu-i interzice să facă asta”, a explicat, într-o discuție cu Panorama, Nicole Brunel, președinta asociației SOS Infertilitatea, și care a trecut prin șapte proceduri FIV, ultima finalizată cu succes.

Suntem singura țară din UE fără acest cadru legislativ pentru FIV. Singurul aspect reglementat este reproducerea umană cu terți donatori, adică cu spermatozoizi și ovocite donate.

„Este reglementat printr-o legislație care, de fapt, e pe transplant, pe celule și țesuturi. În speță, la noi este permisă doar reproducerea umană cu terți donatori non-anonimi. Ăsta e și trendul etic, de altfel”, mai explică Brunel.

În România, avem vid legislativ pe mame-surogat. Surorile din Gorj

La noi în țară, cuplurile care își doresc o mamă purtătoare se lovesc de un vid legislativ, de o zonă gri în care apelarea la o mamă-surogat nu este nici interzisă, nici permisă. În primul rând, au posibilitatea să facă asta dacă găsesc donatori sau donatoare dintre rude sau cunoscuți. Asta pentru că, în acest fel, este asigurată trasabilitatea copilului. Care nu este stipulată propriu-zis de legea românească, dar clinicile nu vor să riște.

Copilul are dreptul la propria istorie. Trebuie să existe o trasabilitate a donatorului. Teoretic, la noi poți face cu material genetic FIV de la donator-donatoare, deci să fii cu sora ta sau cu cea mai bună prietenă de mână în clinică. Se cere un acord de la Agenția Română pentru Transplant (ANT), care se dă sistematic. Se duc la notar, fac un contract standard, și clinica are trasabilitatea, știe ale cui au fost celulele care au fost utilizate. Tendința europeană este că, la 18 ani, copilul are dreptul să afle cine a fost genitorul. Asta nu e prevăzut în lege, în România, dar dacă se va introduce vreodată, clinica are trasabilitate”, explică Nicole Brunel parcursul birocratic.

Așa au făcut și două surori din Gorj care, în 2013, s-au dus într-o clinică din Timișoara, pentru ca Iuliei (nu este numele real al femeii, care a dorit să-și păstreze anonimatul – n.r.) să-i fie prelevate ovocite, iar sora ei, Bianca, să-i poarte copilul. O făceau pentru că, la finalul anilor ‘90, Iulia pierduse o sarcină, în urma căreia a fost supusă și unei histerectomii parțiale, adică o îndepărtare a uterului.

„Eu nu am discutat prea mult cu sora mea despre asta. Știam că-și dorește foarte mult un copil și, cunoscând problemele pe care le are, am decis singură să o ajut. Pur și simplu am simțit că vreau să o ajut. Fiind în Italia, am renunțat la tot ce aveam acolo, doar pentru faptul de a veni acasă și a-i purta copilul. Eram conștientă că nu e al meu, eu doar l-am purtat”, a explicat Bianca, mama purtătoare a surorii sale, pentru Panorama.

După naștere, Bianca i-a dat fiica surorii sale cu inima ușoară. Știa că a făcut o faptă bună. Totuși, pentru soră și soțul ei nu a urmat liniște, din cauza lipsei de legislație. În certificatul de naștere al fetiței, ce doi nu figurează ca părinți. Doar el apare ca tată, iar ca mamă – sora Bianca.

„Când am făcut asta, eu eram domnișoară, nu eram căsătorită. Așa că fata a fost trecută direct pe numele cumnatului meu. Iar eu apar ca mamă, fiindcă așa e legea la noi, cine naște e mama”, adaugă Bianca, mama purtătoare.

O încercare de reglementare pentru FIV și mamele-surogat a avut loc în vremea în care Traian Băsescu era președinte, cu sprijinul unei deputate care devenise mamă prin inseminare artificială și era sensibilă la cauză, dar de care „n-a mai auzit nici cucul – deși era entuziasmată, a fost meteorică prin politica românească”, după cum își amintește Nicole Brunel.

După ce a lucrat voluntară în Parlament, alături de această deputată, la propunerea legislativă, proiectul a fost retras după depunere. „Noi am aflat de pe site-ul Parlamentului. În momentul ăla, am fost extrem de dezamăgită și în același timp am realizat că nu este rolul unei asociații de pacienți să se implice, aproape ca inițiator. Statul român trebuie să inițieze – parlamentarii, respectiv în anumite circumstanțe, ministerele au drept de inițiativă legislativă – și consultă stakeholderii, printre care asociația de pacienți”.

Al cui e un copil făcut în România cu mamă-surogat?

Așadar, dacă un cuplu găsește un medic care să transfere un embrion unei alte femei, fie cuiva care vrea să o facă altruist, fie unui străin care o face comercial, este posibil. Legea nu poate să-i pedepsească, pentru că legislația în sensul ăsta nu există. Cel mai clar lucru este că doar mama biologică poate apărea ca mamă în acte.

„Însă, dacă o să căutați pe Google, o să găsiți un caz complet nebun de la Timișoara, în care un judecător a judecat cu inima, nu cu legea. A dat hotărâre pe un text care nu există, deci nu funcționează precedentul. Judecătorul a fost convins de ceea ce a fost probabil o poveste impresionantă a acestei familii și a dat copilul unei femei care nu era mama biologică. A fost o excepție, însă”, mai spune Nicole Brunel.

De altfel, datorită acestui caz, cu sentință confirmată și de CEDO, în care femeia a fost declarată mamă a unor copii născuți tot de soră, cumnatul și sora Biancăi din județul Gorj s-au gândit că au și ei o șansă să devină legal, amândoi, părinții fetiței. Astfel, proaspeții părinți au preluat documente din dosarul acestei familii și le-au administrat ca probe într-un proces, pentru a face din caz un precedent. Fără prea mare noroc, după cum spune Bianca, la aproape nouă ani de la momentul deciziei surorii sale de a merge în instanță:

„Cazul este tot în stadiul pe care îl cunoașteți, nu s-a schimbat nimic. Dosarul a ajuns la CEDO și nu mai știm nimic de acolo. Dar nici că ne-a mai interesat”.

Dacă în privința actelor, cuplul din Gorj a respectat legea și și-a luat gândul să mai rezolve ceva, sunt mulți cei care se aventurează pe calea apelării la o mamă-surogat, însă care se bazează pe faptul că tatăl este cel care merge și declară copilul. Misiune în care are nevoie de la spital doar de numele mamei biologice. Probabil, în acest punct se trece adesea pe lângă lege și medicii pot fi convinși să scrie numele mamei din cuplu, nu a celei biologice.

Când e mai greu?

Cel mai dificil în astfel de cazuri este când mama-surogat oferă și material genetic pentru sarcină, pentru că femeia ajunge să transmită copilului o parte din ADN-ul său, pe perioada celor nouă luni.

„De asta, oamenii nu vor ovocite primite de la donator cunoscut, cum se poate în România, pentru că, deși e un gest foarte generos al surorii sau prietenei tale, de exemplu, de fiecare dată când o vei vedea pe sora ta sau pe prietena ta cea mai bună îmbrățișându-ți copilul, vei avea un cuțit în inimă”, mai spune Brunel.

Acesta ar putea fi un motiv pentru care Bianca nu a avut vreo problemă sentimentală atunci când, după naștere, a dat copilul surorii al cărei material genetic se găsește totuși în fetiță.

„Eu am făcut asta din dragoste pentru ea, cred că aș fi făcut-o pentru oricare altă soră (sunt mai multe surori –n.r.). Nu am avut nicio temere, mă gândeam doar să se poată, să se termine totul cu bine și să-mi văd sora fericită. Vă spun sincer, nu am avut nicio conexiune cu fata după ce s-a născut. Din clipa aceea, fata a rămas la sora mea. Iar acum, îmi iubesc nepoata, nu e nimic diferit”, explică mama purtătoare.

În Occident, soluția mamelor-surogat e interzisă prin lege

Dacă la noi culoarea legislativă e gri, în multe țări din Occident e neagră: folosirea mamelor-surogat e interzisă expres în legislație. Sunt însă state precum Ucraina, Grecia, Portugalia sau Georgia, care sunt mult mai permisive.

„Grecia permite surogatul doar pentru cetățenii greci”, spune Nicole Brunel.

Apropo de greci, unii au încercat să ocolească această precizare legislativă, făcând trafic cu bebeluși și mame-surogat, o rețea din Creta fiind deconspirată în 2023.

Și în Portugalia, există o reglementare pe folosirea mamelor-surogat, dar este prevăzută cu caracter strict altruist, deci aspectul comercial nu e permis legal. Trebuie plătite, însă, pentru mama purtătoare, analizele și o compensație pentru timpul alocat sarcinii.

„Unde se putea să se facă comercial, unde altundeva, dacă nu în Ucraina? Unde costă și o sută de mii de euro, scurt”, se întreabă retoric președinta Asociației SOS Infertilitatea.

La vecinii noștri, legislația spune că mama-surogat renunță la toate drepturile asupra fătului pe care îl poartă, iar părinților li se oferă documente conform cărora copilul le aparține.

Președinta asociației SOS Infertilitatea este și cetățeană franceză, trăind ani buni și în această țară. Ea spune că francezii sunt extrem de spinoși în privința ideii de mame-surogat, pentru că au o viziune de nestrămutat asupra exploatării omului, acest pas fiind considerat o exploatare a corpului.

„Cuplurile pot călători cu acele documente din Ucraina, cu noul lor copil, și ajung cu el în Franța, dar Franța nu recunoaște respectivul copil ca fiind al părinților săi. Ei au dreptul să-l îngrijească, dar nu sunt părinți în fața legii. Cu tot ce înseamnă asta, alocații, relația cu școala, tot. Deci, acei cetățeni francezi nu sunt părinții propriilor copii, în Franța. Așa este de dur”, punctează Brunel.

Între timp, la finalul anului 2024, italienii au legiferat interzicerea și pedepsirea cuplurilor care caută o mamă-surogat, chiar și peste hotare. Parte a agendei conservatoare a premierului Giorgia Meloni, legea extinde o interdicție care era activă strict pe teritoriul Italiei. Acum, cuplurile care vor să apeleze la o mamă purtătoare în statele unde e legal riscă până la doi ani de închisoare și amenzi până la un milion de euro, conform BBC.

Ucraina a ajuns fabrică de incubatoare umane

Chiar și pe timp de război, clinicile ucrainene au operat în continuare. E business as usual, chiar și sub bombele care cad. De la începutul războiului și până în vara anului 2023, s-au născut în Ucraina peste 1.000 de copii, din mame-surogat , conform unui reportaj The Guardian.

„Pentru că în Ucraina au cum, deși am văzut niște reportaje groaznice, le țin ca într-un fel de ghetou până nasc. Au un bloc în care au gravide care nasc și apoi pleacă”, adaugă Nicole Brunel.

O astfel de companie este BioTexCom, care rulează constant această activitate încă din 2011. A fost subiect de articole de presă după ce mai mulți clienți au intentat procese, iar fondatorul firmei a fost la un moment dat arestat pentru suspiciune de trafic de persoane, falsificare de documente și evaziune fiscală, fără a fi însă pus sub acuzare.

De altfel, în cazul acestei companii, Brunel spune că a ieșit din raportul de neutralitate al asociației pe care o conduce, după ce a fost abordată în repetate rânduri să facă reclamă clinicii sau să stabilească un parteneriat.

„Unu: de ce m-aș complica cu clinici, cu probleme etice? Doi: problema este că fac o super manipulare de doi lei sau făceau pe internet, parcă am văzut mai puțin în ultimul timp. Aveau niște moldovence care vorbeau și ucraineană, și rusă, și română, și care îmi scriau false testimoniale, aproape identice. Mi-au luat copy paste propriile cuvinte de pe forum, inclusive numele copilului, și spuneau ele că au reușit în Ucraina. Eu nu opinez despre clinici, dar despre ei opinez, tocmai pentru că știu că sunt în stare să manipuleze fără niciun fel de scrupule”, explică experta.

Moldovencele sau ucrainencele, în unele cazuri, umplu grupurile de Facebook cu anunțuri că vor să poarte un copil contra unor sume de bani exorbitante. Nu e vorba doar de o singură companie, cea pomenită de Nicole Brunel.

surogacy

surogacy

Cât de etic e să apelezi la o mamă-surogat?

În ceea ce privește etica folosirii mamei-surogat, un consens e, în mod evident, dificil de atins. Unii eticieni consideră că femeile sunt conectate în mod direct cu capacitățile lor reproductive, cu corpul lor în general, așa că o sarcină nu ar trebui să fie ceva de vânzare. Sau că reprezintă un angajament pe termen lung, în care femeia lucrează 24/24, 7 zile pe săptămână.

Pe de altă parte, alții argumentează că sarcina poate fi echivalată cu un tip de muncă în sensul tradițional al cuvântului, căci multe ocupații solicită un control mare sau total asupra corpului, așa cum e cazul astronauților și balerinelor, unde cariera le dictează ce și cât să mănânce, ce exerciții să facă, la fel ca în cazul mamelor-surogat. Mai e vorba și de timpul de desfășurare a muncii. Motiv pentru care o astfel de muncă ar putea fi plătită.

„În ciuda dificultăților inevitabile de a obține un acord global, îngrijorările legate de exploatare – a tuturor părților, dar în special a celor mai vulnerabile – constituie un motiv semnificativ pentru a susține o abordare globală a acordurilor legate de surogat”, scrie Dr. Herjeet Marway, lector al Departamentului de Filosofie al Universității din Birmingham, într-un articol pe temă.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Dana Mischie

Și-a început drumul în presă în facultate, scriind recenzii de filme și cărți pentru un blog cultural. Apoi, la master, s-a angajat la ziarul Adevărul, unde a fost pe rând redactor, reporter și apoi editor. Aici, a realizat interviuri, analize și reportaje despre personalități culturale, fenomene sociale, subiecte medicale și despre digitalizare.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x