Povestea în două minute

Ce înseamnă prăbușirea FTX pentru piața criptomonedelor și de ce ne pasă

Computer Hope Guy

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Prăbușirea peste noapte a uneia dintre cele mai mari burse de criptomonede, FTX, care valora peste 30 de miliarde de dolari, dar și a personajului care a creat-o – un tânăr de 30 de ani, văzut ca un „golden boy” al finanțelor de rit nou, care a ajuns falit la fel de repede cum a ajuns și miliardar – a declanșat un cutremur financiar, la începutul lunii noiembrie.

Reverberațiile încă se simt. Piața încă nu și-a revenit și dă semne de criză de lichidități. Ba chiar apar noi victime. BlockFi, o platformă care oferea servicii financiare și credite în criptomonede, a fost nevoită să-și declare și ea falimentul, fiind dependentă de defuncta FTX, care o salvase anterior de la ruină.

Implicațiile pentru viitorul criptomonedelor nu sunt încă bătute în cuie, însă un lucru este clar: începe să adie un vânt tot mai puternic de curățire a acestui spațiu de proiecte toxice sau pur și simplu de țepe. Dacă nu va schimba jocul, povestea FTX le-a deschis cu siguranță multora ochii. Cum s-a ajuns aici?

Ce este FTX mai exact?

FTX era una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume. Practic, un „exchange” care le permitea clienților să tranzacționeze monede digitale pentru alte monede digitale sau bani tradiționali. Și invers. FTX are sediul în Bahamas și a fost condusă de Sam Bankman-Fried, un tânăr de 30 de ani, care printre multe alte investiții în proiecte, ONG-uri și cauze nobile, a cheltuit și milioane de dolari în donații, pentru a influența legislatura americană să instituie o reglementare prietenoasă cu spațiul cripto.

Compania și-a construit afacerea pe opțiuni de tranzacționare riscante, care sunt de cele mai multe ori în afara legii Statelor Unite, drept pentru care au fost mereu în vizorul organelor de reglementare financiară.

Ce știm despre faliment?

FTX a depus actele oficiale pentru a iniția procedura de faliment în prima jumătate a lunii noiembrie, după ce Binance s-a retras dintr-o potențială înțelegere de a salva compania, prin achiziționarea acesteia. Noul șef chemat să salveze ce se mai poate din FTX a fost John Ray, un avocat veteran într-ale insolvențelor, inclusiv cea a Enron, din anii 2000.

El a descris „dezastrul” pe care l-a găsit la FTX: numeroși pași greșiți ai companiei, inclusiv utilizarea de software pentru a ascunde folosirea abuzivă a fondurilor clienților. De asemenea, noua conducere a FTX spune că nu poate avea încredere că situațiile financiare raportate sub conducerea lui Bankman-Fried sunt exacte.

Economiile a sute de mii de clienți care și-au depus fondurile pe platforma FTX sunt acum în pericol. Până acum, noua echipă FTX a recuperat criptomonede în valoare de aproximativ 740 de milioane de dolari, aparținând unor părți ale afacerii FTX, ceea ce reprezintă „doar o fracțiune” din ceea ce ar trebui recuperat.

De ce a ajuns FTX la faliment?

Înainte de a crea FTX, Bankman-Fried a fondat Alameda Research și a devenit un jucător important în crearea de piață criptografică și tranzacționare instituțională. Bankman-Fried a recrutat-o pe Caroline Ellison, pe care o știa din vremea când ambii erau brokeri la Jane Street Capital. El a rămas CEO al FTX, bursa cripto, în timp ce Caroline Ellison a rămas la șefia Alameda Research, care se ocupa cu tranzacționarea de criptomonede și de instrumente derivate.

Dar chiar și atunci când Bankman-Fried nu a mai fost la cârma Alameda, el deținea în continuare 90% din firmă, conform dosarelor de faliment. Mai mult, Alameda a făcut tranzacții și pe FTX.

Fondatorul FTX a spus în mod repetat că Alameda nu avea privilegii speciale pe FTX. Dezvăluirile recente arată însă că nu a fost așa. Conform declarațiilor din dosarul de faliment, Alameda beneficia pe bursa FTX de o „excepție secretă” de la procesul normal de lichidare a tranzacțiilor riscante, care ajungeau păguboase. De fapt, o portiță care însemna că Alameda își putea asuma mai multe riscuri atunci când tranzacționa pe FTX.

Alameda a cheltuit, de asemenea, miliarde pentru a cumpăra participații la startup-uri, folosind adesea FTT – propria criptomonedă a FTX – ca garanție pentru împrumut.

Când prețurile cripto s-au prăbușit la începutul acestui an, pariurile riscante ale Alameda au refulat din plin. Confruntându-se cu o potențială catastrofă, Bankman-Fried a luat o decizie fatidică: FTX a decis să împrumute active de miliarde de dolari ale clienților săi către Alameda, pentru a ajuta firma să-și acopere deficitul de lichidități.

Problemele FTX au ieșit la iveală pe 2 noiembrie, când CoinDesk a publicat un raport care punea sub semnul întrebării sănătatea financiară a FTX, dar și a Alameda. Acesta a indicat că o mare parte din bilanțul contabil al Alameda era alcătuit de fapt din FTT, criptomoneda proprie a FTX.

Raportul a aterizat cu explozie. Changpeng Zhao, fondatorul miliardar al bursei rivale Binance, a spus că își va lichida imediat toată rezerva de FTT. Clienții au intrat în panică și au început să-și retragă banii. Presat de lipsa fondurilor, FTX a fost de acord ca rivalii de la Binance să-i preia integral. Doar că Binance s-a răzgândit rapid. La scurt timp, Simon Bankman-Fried a demisionat și FTX a inițiat procedura pentru faliment.

Ce înseamnă asta pentru oamenii care aveau bani pe FTX?

Este greu de spus dacă acești clienți își vor mai recupera vreodată banii investiți. Dosarele depuse în instanță de noua echipă de conducere arată clar că nici John Ray și oamenii săi nu știu cât de mulți bani sau criptomonede vor găsi în cele din urmă la FTX. Noul director executiv a cerut răbdare.

Până acum, noua conducere a găsit numerar în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Au fost recuperate criptomonede în valoare de aproximativ 740 de milioane de dolari, dar majoritatea fondurilor nu au fost găsite. FTX datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi un total de 3,1 miliarde de dolari, iar avocații firmei estimează că în total ar putea fi peste 1 milion de creditori.

Acestor ciudățenii financiare li se adaugă fapte vădit ilegale. Sam Bankman-Fried însuși a încasat 300 de milioane de dolari dintr-o rundă de finanțare de 420 de milioane de dolari. Peste 370 de milioane de dolari par să fi dispărut în urma unui posibil atac cibernetic, care a avut loc după declararea falimentului FTX.

Ce înseamnă asta pentru piața cripto?

Prăbușirea FTX a avut un efect profund asupra pieței cripto din întreaga lume:

  • prețul Bitcoin (BTC) a scăzut sub 16.000 USD pe 9 noiembrie și din nou pe 14 noiembrie. Bitcoin în valoare de 3,2 miliarde USD a fost lichidat de pe burse în următoarele 7 zile. În prezent, cea mai mare criptomonedă nu și-a revenit încă de la nivelul de 16.000 USD, nivel la care a mai fost doar acum doi ani, în noiembrie 2020.
  • Prețul Ethereum (ETH), o altă criptomonedă importantă, a scăzut sub 1.100 USD pe 9 noiembrie. În prezent, ETH a ajuns la pragul de 1.200 USD, acolo unde se afla la finalul anului 2020.
  • Solana (SOL) a scăzut sub 13 USD pe 9 noiembrie, în urma raportului CoinDesk conform căruia Alameda deținea o cantitate mare din această criptomonedă. Aplicațiile din rețeaua Solana au pierdut peste 700 de milioane de dolari în active combinate, într-o singură săptămână. SOL se află acum tot la pragul de 13 dolari, nivel unde nu s-a mai aflat din 2021.
  • Tether (USDT), „stablecoin” (monedă stabilă) care asigură paritatea cu dolarul american, a scăzut pentru scurt timp față de USD cu 3%, pe 10 noiembrie.

Când apele se vor liniști, vom putea vedea dacă tot acest scandal va duce la o prăbușire și mai mare a pieței cripto sau la o relansare a ei, pe baze mai curate.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Robert Ciugolia

Absolvent al Facultății de Economie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în prezent lucrează în domeniul tehnologiei, ca project manager și consultant. S-a implicat în dezbateri academice încă din liceu și a reușit să ajute sute de elevi în a-și cultiva gândirea critică și capacitățile de argumentare. A mai scris în cadrul True Story Project, unde se ocupa de analize de business și tehnologie.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    2
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x