Dacă nu ar fi fost diaspora, referendumul ar fi picat. Cei din țară au spus, majoritar, „nu”.
Miza referendumului era să facă mai dificilă o eventuală schimbare de macaz geopolitic în țara vecină. Cu alte cuvinte, dacă la anul, când sunt alegeri parlamentare, câștigă puterea prorușii, să nu poată opri procesul de integrare europeană al Moldovei. El să fie obiectiv trecut în legea fundamentală, la fel cum e, de pildă, statutul de neutralitate al țării, care înseamnă că țara nu poate adera la NATO.
Însă la câți bani curg în Moldova de pe urma acestui proces, probabil că prorușii, și dacă ar ajunge la guvernare, n-ar avea interesul să-l oprească, de facto, ci mai degrabă să tragă de el, pentru a mulge și vaca rusească, și pe cea de la Bruxelles.
Cât a fost vina proeuropenilor, cât a fost mâna Rusiei?
Moldovenii sunt nemulțumiți de Maia Sandu și de guvernarea partidului ei, Acțiune și Solidaritate (PAS). Sunt sătui de așteptat reformele pe care le văd mai degrabă în discursuri și foi de parcurs de la Bruxelles – mai ales din justiție. Sunt cocoșați de prețurile mari și de povara crizei refugiaților.
Dar nu sunt într-atât de supărați încât să aleagă pe altcineva președinte – opțiunile, deși multe, au fost toate fie mult mai slabe, mai nepopulare sau de-a dreptul periculoase.
Despre acest peisaj politic și bilanțul complicat al primului mandat al Maiei Sandu a scris colaboratorul Panorama de la Chișinău, Vladimir Soloviev, în această analiză de la începutul campaniei electorale.
Și atunci, singurul fel în care alegătorii au putut să sancționeze cu adevărat PAS a fost să la un vot cu mai puține consecințe imediate, dar cu miză mare pentru Sandu, inclusiv în plan extern: referendumul privind integrarea europeană.
E și o urmare a faptului că proiectul aderării Moldovei la UE a rămas sinonim cu Maia Sandu, acesta fiind cel mai mare succes politic al ei. Oricât au vrut lidera PAS și partidul ei să desfacă această suprapunere, în mințile oamenilor, nu a funcționat. Practic, referendumul a fost al doilea vot pentru Maia Sandu.
Dar nu a fost doar vina forțelor proeuropene. Maia Sandu susține că la mijloc a fost și multă fraudă rusească, un scenariu asupra căruia avertizau și serviciile de informații străine. Și Comisia Europeană a reacționat și a spus că votul a avut loc sub presiunea unor ingerințe și intimidări fără precedent.
La începutul lunii octombrie, șeful poliției din Republica Moldova vorbea despre o schemă de influențare a rezultatului alegerilor prin cumpărarea de voturi. 15 milioane de dolari au ajuns în conturile a 130.000 de oameni, potrivit oficialului.
Dar nu atât banii, cât felul în care forțele proruse au făcut campanie trebuia să fie un indicator serios pentru cât de strânsă avea să fie lupta electorală.
Directiva către alegătorii ușor de influențat nu a fost să boicoteze referendumul astfel încât să nu atingă pragul de validare, ci să meargă la vot și să refuze obiectivul european. Căci mesajul transmis așa e unul mult mai puternic.
Defalcat pe categorii de vârstă, prezența la vot a fost uriașă în rândul vârstnicilor: 70% dintre cei de 56-65 de ani, 76% dintre cei de 66-75 de ani și 60% dintre alegătorii de 76+ de ani.