Revoluția electorală a Maiei Sandu
Societatea moldovenească multinațională a fost întotdeauna împărțită între cei care doresc să se orienteze către Occident — atât susținătorii aderării la Uniunea Europeană, cât și cei care doresc unirea cu România — și cei care cred că țara ar trebui să construiască și să dezvolte relații cu Rusia.
E o divizare pe care politicienii au speculat-o întotdeauna. Fiecare campanie electorală din Moldova a fost una geopolitică: partidele proruse și prooccidentale au speriat electoratul, unul cu privire la celălalt și au promis că doar alături de UE, într-un caz, sau de Rusia, în celălalt caz, țara va găsi pace, prosperitate și dezvoltare.
Tradiția alegerilor geopolitice a fost întreruptă de două ori. Și de fiecare dată echipa Maiei Sandu a fost cea care a realizat acest lucru. În timpul campaniei electorale prezidențiale din 2020, Sandu l-a învins pe președintele prorus Igor Dodon și l-a înlocuit în funcția de șef de stat. Victoria ei a fost posibilă, în primul rând, pentru că Sandu nu a exploatat tema geopolitică. Fiind o politiciană pro-europeană convinsă, fără a renunța la integrarea europeană, ea a pus accentul pe alte teme.
Sandu a promis că va combate corupția și sărăcia și va reforma instituțiile statului, începând cu sistemul judiciar și cel al procuraturii. În societate, după domnia oligarhului Vladimir Plahotniuc, care a condus țara din umbră din 2014 până în 2019, exista o mare cerere de justiție. Maia Sandu reprezenta un politician de tip nou și l-a învins pe Dodon sub sloganul: „E timpul oamenilor cinstiți”.
Mai puțin de un an mai târziu, în timpul alegerilor parlamentare din iulie 2021, succesul Maiei Sandu a fost repetat de partidul creat de ea, „Acțiune și Solidaritate” (PAS).
Strategia a fost aceeași: geopolitica redusă la minimum, iar în prim-plan, promisiuni de a rezolva problemele reale ale oamenilor și de a realiza reforme. Și din nou, succes. Partidul „Acțiune și Solidaritate” a obținut o majoritate parlamentară (61 de locuri din 101), care i-a permis să guverneze țara singur și să ia toate deciziile cheie.
Evenimentele din 2020 și 2021 din Moldova pot fi numite o revoluție electorală. Până atunci, doar Partidul Comuniștilor, care a guvernat țara între 2001-2009, reușise să concentreze întreaga putere în mâinile sale.
Ceața războiului și criza economică
Începutul guvernării echipei Maiei Sandu a coincis cu pandemia de coronavirus, care a reprezentat o provocare serioasă nu doar pentru economia slabă a Moldovei, ci și pentru statele cu economii mult mai puternice. Dar acesta a fost doar începutul unei serii de crize. La sfârșitul anului 2021 și în 2022, prețurile la gazele naturale, pe care Moldova le primea atunci doar de la compania rusă Gazprom, au atins niveluri record. Facturile crescute au fost un adevărat șoc pentru populație.
„Criza energetică a provocat o inflație foarte mare. Având în vedere că Moldova este 100% dependentă de livrările de gaze și aproape 80% de livrările de energie electrică, este clar că am fost afectați puternic. Natural, aceasta a provocat inflație”, explică pentru Panorama Natalia Melnik, fondatoarea publicației de business Glossa.md. Inflația, subliniază Melnik, a provocat imediat o scădere a consumului: „Oamenii pur și simplu nu aveau suficienți bani pentru a cumpăra produse scumpite. Prin urmare, economia s-a oprit. Dacă nu există consum, nu există cerere, ce ar trebui să facă afacerile? Încep să producă mai puțin sau să se închidă”.
După ce Rusia a început războiul cu Ucraina, la începutul lui 2022, în Moldova au venit sute de mii de refugiați ucraineni. „Războiul a perturbat logistica, livrările de export, au venit refugiați. Guvernul s-a străduit să facă față acestei crize”, punctează Natalia Melnik.
În 2022, economia Moldovei a scăzut cu aproape 6% și încă nu și-a revenit. La finalul anului 2023, creșterea economică a fost de doar 0,7%, iar în primul trimestru al anului 2024 — doar 1,2%.
Nemulțumirea populației s-a reflectat asupra guvernului, pe principiul „vinovat este cel care guvernează țara”. În plus, adversarii partidului de guvernământ și ai Maiei Sandu au acuzat, într-un glas, conducerea țării pentru toate problemele.
Maia Sandu și guvernarea PAS: ce au promis, ce au făcut
Un sondaj realizat de International Republican Institute, publicat în martie 2024, a constatat un rating negativ ridicat al Maiei Sandu — 57% nefavorabil. Spre comparație, fostul președinte Igor Dodon, care nu candidează, avea un raport favorabil/nefavorabil de 51% la 47%.
O altă problemă pentru guvern au fost promisiunile făcute. Sandu și partidul său au creat așteptări ridicate. Dar, după ani de guvernare, au demonstrat rezultate destul de modeste atât în combaterea corupției, cât și în implementarea reformelor.
„Reforma justiției progresează foarte lent și nu este clar ce rezultate vor fi. Nu vedem progrese semnificative”, subliniază, într-o discuție cu Panorama, comentatorul politic Alexei Tulbure. „În ceea ce privește lupta împotriva corupției, rezultatele sunt de asemenea foarte puține. Unele dosare sunt în instanțe, dar nu vedem soluții definitive, în special în cazurile mari, care implică cercul apropiat al lui Plahotniuc și pe Plahotniuc însuși. Împărtășesc o astfel de atitudine critică în ceea ce privește reforma justiției”.
Expertul Transparency International Moldova, Mariana Kalugin, constată, într-un comentariu pentru Panorama, că în Moldova există multe legi și instrumente, dar lipsesc rezultate vizibile: „Autoritatea Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, MAI — nu se poate spune că eficiența tuturor acestor structuri progresează. Eficiența nu crește, numărul de cazuri nu crește și, mai ales, numărul cazurilor care se termină cu condamnări. Acest lucru nu se observă. Există o scădere a tuturor indicatorilor”.
Dintre politicienii care au anunțat că vor candida la președinție, toți o critică pe Maia Sandu. Cu toate acestea, ea rămâne favorită și niciunul dintre candidați nu s-a apropiat măcar de ea în ceea ce privește ratingul.
Conform unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA, publicat pe 30 august, Sandu câștigă fără probleme alegerile prezidențiale.