Un alt mijloc prin care România a fost de folos Moldovei în cea mai grea criză energetică prin care a trecut țara sunt banii strânsi prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Aceasta e un format creat de România, Germania și Franța, cu scopul de a genera asistență politică, financiară și materială în sprijinul Republicii Moldova. Unul dintre cei șase piloni pentru care se caută asistență pentru Chișinău e tocmai securitatea energetică.
Pe 21 noiembrie, a avut loc la Paris a treia reuniune a acestui format. Bilanțul promisiunilor de ajutor pentru Moldova nu a fost făcut public până la momentul publicării acestui articol, însă Politico relata că doar Franța și Germania au promis împreună încă 132 de milioane de euro pentru Chișinău.
La întâlnirea anterioară, desfășurată în iulie la București, s-au promis ajutoare în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi, potrivit Guvernului. Au participat atunci delegații din 33 de țări, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene și agenții ale ONU.
De ce ne ajutăm și pe noi când ajutăm R. Moldova
La o privire superficială, asistența acordată anul acesta de România Republicii Moldova, în contextul crizei energetice, poate fi interpretată drept o generozitate obligatorie – „obligatorie”, dat fiind unde se află țările noastre pe harta Europei și în relație cu Rusia și dat fiind războiul din Ucraina.
Totuși, dincolo de motivele politice, există numeroase alte rațiuni pentru care România are tot interesul să continue, ba chiar să-și crească ajutorul pentru guvernarea de la Chișinău.
„Există voință politică să ajutăm, dar suntem complet nepregătiți că vine iarna, în general”, spune Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură. Nu e, totuși, un ajutor dezinteresat. Politic, trebuie să-l acordăm. „Nu-ți dorești să pice acum guvernul pe motiv că lumea rămâne în frig și în beznă”, rezumă calculul Otilia Nuțu.
„Chișinăul este expus unor presiuni crescute, care vizează deturnarea Republicii Moldova de la parcursul său proeuropean”, a comentat, la conferința de la Paris, și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. „Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunității internaționale la fel ca acum”, a mai spus oficialul român.
În aceeași zi, Gazprom informa că va reduce și mai mult livrările de gaze pentru Republica Molodova, începând cu 1 decembrie și va trimite astfel 56,5% din volumul pe care ar fi trebuit să-l importe țara. Ca să nu șantajeze doar Chișinăul, Gazprom amenință că va sista, de săptămâna viitoare, livrările de gaze prin Ucraina, singura rută prin care mai curge gaz rusesc spre Europa și unde sunt acumulări de peste 52 de miliarde de metri cubi de gaz care ar fi trebuit să ajungă în Moldova.
Odată cu „căderea” Moldovei sau, mai concret, a celui mai proeuropean și atlantist guvern de peste Prut, se duce și ultimul tampon pe care îl mai are România în calea unei Federații Ruse de o agresivitate fără precedent în ultimul secol.
Dincolo de factorul rusesc și calculele geopolitice, e un simplu calcul demografic: după unele estimări, un sfert din populația din Republica Moldova sunt și cetățeni români, scria anul acesta G4media.
Vindem curent în Moldova și ne mai „ușurăm” rețeaua depășită din Dobrogea
La începerea războiului, Ucraina, împreună cu Republica Moldova s-au deconectat de la rețeaua energetică a fostelor state sovietice. După câteva săptămâni în care au funcționat ca niște insule de energie, Ucraina și Moldova s-au branșat la rețeaua Europei de Vest. Panorama a explicat AICI cum s-a întâmplat asta și de ce avea să aibă o importanță uriașă pentru ambele țări.
Momentul în care Ucraina a fost nevoită să sisteze livrările de electricitate către Republica Moldova, din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii critice a schimbat, însă, totul.
La doar trei zile de la oprirea livrărilor din Ucraina, Republica Moldova primea electricitate din România. Acum, aproape 90% din necesarul lor de electricitate e cumpărat de la noi – scump, dar nu cauți calul de dar la dinți. Cel puțin nu până nu găsești și cai mai ieftini.