Astfel, însămânțarea norilor este un procedeu de geoinginerie, care încearcă să provoace mai multe precipitații, pentru a scăpa de secetă, dar și pentru a fi posibilă formarea de noi nori.
Ce presupune însămânțarea norilor
Însămânțarea norilor este necesară când norul nu mai „funcționează” cum trebuie, adică atunci când, de exemplu, din cauza particulelor de praf din aer care sunt și ele absorbite în nor, picăturile de apă nu mai pot deveni grele.
Substanța folosită pentru procedeu este cel mai adesea iodura de argint, care există în mod natural în mediu, în concentrații mici, nefiind dăunătoare oamenilor sau animalelor. Pentru că iodura de argint este ușoară, este „aspirată” de către nori.
Astfel, în zonele unde sunt condiții de furtună, prin intermediul avioanelor sau al unor generatoare de la sol, sunt aruncate rachete cu iodură în nori. Când ajunge acolo, acționează ca nuclee de formare pentru cristale de gheață.
Iodura de argint utilizată pentru însămânțarea norilor este produsă în laborator, nu extrasă din natură, ceea ce i-a făcut pe mulți să se teamă de consecințele nefaste pe care le-ar putea avea asupra sănătății mediului și omului. Conform unui expert agronom consultat de Panorama, aceasta este considerată un poluant doar dacă depășește anumite cantități.
„ Iodura de argint este considerată un poluant care, în cantități peste normele admise, poate fi toxic pentru oameni, plante și animale și poate afecta mediul. Totuși, concentrațiile de iodură de argint rezultate în urma însămânțării norilor sunt, de obicei, extrem de scăzute, mult sub limitele considerate periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu. Conform unor analize, concentrația de argint în solurile din zonele unde s-a aplicat această tehnologie este de aproximativ 0,1 până la un microgram pe litru, ceea ce este considerat neglijabil, în comparație cu alte surse naturale de argint”, a explicat expertul.
De altfel, nici în apele subterane nu avem dovezi clare că ar exista contaminări semnificative cauzate de procedeul de însămânțare a norilor. Asta pentru că „ciclul hidrologic și procesele naturale de filtrare contribuie la diluarea și dispersia eventualelor cantități de argint care ar putea ajunge în apa freatică, astfel încât impactul asupra calității apei subterane este considerat neglijabil”.
Mai sunt însă substanțe care se folosesc pentru însămânțarea norilor, care ridică ceva mai multe probleme. Printre ele, injectările cu dioxid de sulf (SO2). Această substanță a fost responsabilă de cea mai mare distrugere a stratului de ozon în 1991, când cantități imense au fost eliberate în atmosferă odată cu erupția Pinatubo, un vulcan din Filipine.
Procedeul a apărut ca un instrument politico-militar
Această tehnologie de modificare a vremii datează încă din 1940 și, până la combaterea secetei, a fost folosită în diverse contexte politico-militare. De exemplu, în timpul războiului din Vietnam, americanii au folosit tehnici de modificare a vremii pentru a extinde sezonul musonic și, implicit, pentru a provoca inundații care să încurce inamicul.
De altfel, în urma acestui eveniment, modificarea climatică a fost interzisă ca armă în 1978, odată cu ENMOD (Convenția privind interzicerea utilizării militare sau a oricărei alte utilizări ostile a tehnicilor de modificare a mediului) care stipulează că statele nu trebuie „să se angajeze în utilizarea militară sau în orice altă utilizare ostilă a tehnicilor de modificare a mediului, care au efecte extinse, de lungă durată sau severe, ca mijloc de distrugere, deteriorare sau vătămare a unui alt stat parte”.
Chiar și așa, cel puțin o încălcare a existat, după cum avea să se afle mai târziu, căci și în ’86, după dezastrul nuclear de la Cernobîl, piloți militarii ruși s-au folosit de însămânțarea norilor pentru a „spăla” particulele radioactive care se îndreptau spre zone dens populate ale Rusiei. Mai bine de 10.360 de kilometri pătrați din Belarus au fost astfel „sacrificați pentru a salva capitala rusă de materialul radioactiv toxic”.
Dar, în privința timpului de pace, ENMOD nu interzice nimic. Totuși, între unele state au apărut discuții mai apăsate cu privire la tehnologia de modificare a vremii.
India este speriată de experimentele Chinei, Spania de cele ale Marocului
Unul dintre campionii utilizării constante a însămânțării norilor este China, care are la nivel local câte un plan de însămânțare a norilor, implementat de autorități și cercetători, în colaborare cu armata.