ARTICOL REALIZAT CU SUSȚINEREA MEDLIFE

Un nou indicator de performanță. Cum influențează starea de bine a angajaților productivitatea companiilor și economia

Susținut de

Computer Hope Guy
Abonamentul LevelUp, destinat IMM-urilor, oferă, pe lângă acces la sala de fitness, soluții complete de servicii medicale, de lifestyle și de prevenție. Foto: Shutterstock

În ultimii ani, conceptul de sănătate holistică a devenit din ce în ce mai important, atât pentru angajați, cât și pentru companii. Cercetări recente în domeniul resurselor umane au scos la iveală legătură dintre starea de bine a membrilor echipei și principalii indicatori de productivitate. În acest context, mulți angajatori caută astăzi să găsească un echilibru între îndeplinirea targeturilor și adaptarea la nevoile angajaților în ceea ce privește sănătatea, nu doar fizică, ci și emoțională.

Preocuparea companiilor și angajaților pentru sănătate a crescut tot mai mult, iar tendința continuă să fie reprezentativă pentru piața muncii și în 2025. Un rol important în această ecuație îl joacă prevenția, în condițiile în care multe dintre afecțiunile de care suferă populația la nivel european ar putea fi eliminate prin măsuri incipiente. Spre exemplu, aproape un sfert din decesele înregistrate în 2021 în UE (nu mai puțin de 1,26 de milioane) puteau fi evitate, arată un raport al Comisiei Europene. Dintre acestea, peste 860.000 de decese ar fi putut fi evitate printr-o prevenție primară eficientă sau prin alte măsuri de sănătate publică. Cifrele evidențiază atât necesitatea îmbunătățirii sistemului de sănătate publică, cât și necesitatea reducerii presiunii asupra acestuia.

Obiceiul care îți crește speranța de viață

Încurajarea unor rutine sănătoase are, la rându-i, un impact major. Activitatea fizică regulată poate reduce semnificativ rata mortalității cauzată de bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces în țările din UE, inclusiv România. Activitatea fizică insuficientă a contribuit la producerea a 64.000 de decese în UE la nivelul anului 2021, arată datele Comisiei Europene.

În România, aproximativ 40% dintre adulți sunt insuficient de activi din punct de vedere fizic, ceea ce contribuie la creșterea incidenței bolilor de inimă, a diabetului și a obezității. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu 30-40% și poate preveni până la 50% din cazurile de diabet tip 2, conform estimărilor prezentate într-un comunicat MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. De asemenea, poate reduce riscul de depresie cu 20-30% și îmbunătățește starea mentală.

Impactul sănătății angajaților asupra economiei

Abonamentele de sănătate reprezintă un element important în ecosistemul prevenției. Contribuie la îmbunătățirea stării fizice și mentale a angajaților, aducând în același timp beneficii semnificative atât pentru companii, cât și pentru economia națională.

În fiecare an, companiile pierd milioane de euro din cauza absenteismului generat de probleme de sănătate, inclusiv boli cronice și stres. „Impactul bunăstării angajaților se extinde cu mult dincolo de modul în care se simt oamenii – afectează numărul de zile de concediu medical pe care și le iau, performanța la locul de muncă, gradul de epuizare și probabilitatea de a părăsi organizația”, este una din concluziile prezentate de Gallup în urma unui studiu referitor la starea de bine a angajaților.

Gallup estimează la 322 de miliarde de dolari costul productivității pierdute la nivel global (inclusiv în cifra de afaceri) din cauza burnout-ului angajaților.

În 2024, au fost acordate peste 3,2 milioane de certificate de concediu medical și peste 7,3 milioane de zile de concediu în România, arată datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În contextul în care populația României e expusă tot mai mult unui stil de viață nesănătos, o soluție pentru reducerea costurilor legate de absenteism și scăderea productivității poate fi reprezentată de programele de sănătate și wellness. Un studiu Harvard referitor la programele de wellness oferite angajaților a arătat că o companie ar putea economisi trei dolari pentru fiecare dolar investit în prevenție. Angajații care beneficiază de programe complete de sănătate, care includ acces la servicii de wellness și fitness, sunt mult mai productivi și au o atitudine mai bună față de muncă. În acest fel, se creează un ciclu pozitiv: mai puține zile de concediu medical, mai multă energie și concentrare, și, implicit, performanță crescută.

La nivel macroeconomic, investițiile în prevenție au un impact semnificativ asupra stării de sănătate a populației. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îmbunătățirea stării de sănătate are impact asupra productivității și dezvoltării economice.

România, alături de Ungaria, Croația și Bulgaria se aflau în 2022 la coada clasamentului european în privința bugetului alocat per capita pentru sănătate – cu mai puțin de 1.900 de euro de persoană, arată datele Eurostat. În acest context prevenția rămâne insuficient abordată, iar investițiile companiilor în sănătatea angajaților pot reduce presiunea asupra sistemului public și pot contribui la o economie mai sustenabilă.

„Flexibilitatea sistemului medical privat din România oferă o oportunitate importantă de a îmbunătăți accesul la servicii medicale, în special în mediul rural, datorită evoluției mobilității și a tehnologiei”, explică pentru Panorama Laurențiu Giușcă – Corporate Director MedLife. Totodată, abonamentele medicale susțin starea de bine a echipei, ceea ce atrage după sine o eficiență crescută și o retenție mai bună a talentelor.

Abonamentele medicale, un beneficiu esențial pentru angajați

Pandemia a arătat mai mult ca oricând legătura dintre sănătatea angajaților și cea a companiei.

„Pandemia a evidențiat și mai mult importanța sănătății angajaților, iar abonamentele medicale au oferit soluții atunci când angajații se aflau în incapacitatea de a lucra din cauza unor probleme de sănătate. Pandemia a contribuit la un declic în conștiința oamenilor, schimbând modul în care aceștia percep sănătatea și accesul la servicii medicale”, transmite Laurențiu Giușcă.

Un declic s-a produs și la nivelul strategiei pe care firmele o au cu privire retenția angajaților și recrutarea de noi talente prin intermediul beneficiilor extrasalariale oferite angajaților, iar abonamentele medicale sunt acum printre cele mai populare dintre acestea. În prezent, „abonamentele medicale ocupă locul al doilea în topul beneficiilor extrasalariale (33,6%), după tichetele de masă (63,9%). De asemenea, tot mai mulți angajați beneficiază și de alte soluții care le protejează sănătatea, cum ar fi asigurările medicale (17,9%), abonamentele la săli de fitness (9,4%) sau abonamentele stomatologice (3,5%)”, se arată într-un studiu de piață efectuat de MedLife.

Abonamentele medicale private sunt accesibile și pentru persoanele care doresc să le achiziționeze individual, nu doar prin intermediul angajatorilor. „Procesul de achiziție este rapid și simplu, iar costurile sunt mai accesibile decât în trecut, comparativ cu venitul mediu. Segmentul de retail a crescut, iar persoanele fizice pot acum beneficia de aceleași avantaje ca angajații care primesc un abonament de la companie”, subliniază Laurențiu Giușcă – Corporate Director MedLife. 

Ce beneficii extrasalariale primesc angajații români

Companiile mari sunt cele care oferă cel mai des abonamente de sănătate angajaților, această politică fiind întâlnită în cazul a 64% dintre ele. Există și companii medii (49% din total) sau companii mici (26%) care trec pe listă acest avantaj, arată datele furnizate de MedLife. Totodată, abonamentele la o sală de fitness reprezintă un beneficiu mai des întâlnit în rândul companiilor medii și mari (42-43%).

Dacă analizăm gradul de deschidere a companiilor pentru susținerea sănătății fizice a angajaților, balanța înclină în favoarea companiilor mari (57%), spre deosebire de companiile mici (sub 50 de angajați), care oferă cel mai puțin suport sub acest aspect, potrivit aceleiași surse. În ceea ce privește sănătatea emoțională, companiile mari sunt proactive (51%), în timp ce companiile mici sunt mai puțin implicate (36%).

„Companiile mici sunt mai înclinate să ofere un program flexibil și beneficii precum asigurarea transportului sau fructe la birou, în timp ce companiile mari pun accent pe abonamente medicale și asigurări de sănătate. Abonamentele de sănătate contribuie direct la motivarea angajaților, făcându-i să se simtă mai valorizați și sprijiniți de angajator. În plus, acest beneficiu le oferă angajaților acces la servicii medicale gratuite sau la tarife reduse, contribuind astfel la un confort financiar mai mare”, menționează Laurențiu Giușcă – Corporate Director MedLife.

În prezent, 36% dintra angajatorii care oferă beneficii angajaților alocă pentru acestea o sumă cuprinsă între 601 și 1.000 de lei de persoană. Valoarea este cuprinsă între 201 și 600 de lei pentru 32% dintre aceștia, în timp ce 18% oferă beneficii a căror valoare depășește 1.000 de lei pe lună, arată date prezentate recent de eJobs.

Angajații, în schimb, cred că o valoare medie acceptabilă a beneficiilor cumulate pe care le primesc ar trebui să depășească pragul de 1.000 de lei (răspuns punctat de 50% dintre respondenți). Și chiar dacă ne aflăm abia la începutul celui de-al doilea trimestru al anului și lucrurile pot suferi schimbări din punctul de vedere al bugetului pentru beneficii, sunt și angajatori care știu încă de pe acum ce schimbări vor apărea în 2026, 12% dintre aceștia preconizând extinderea pachetului de beneficii.

Angajații, în schimb, cred că o valoare medie acceptabilă a beneficiilor cumulate pe care le primesc ar trebui să depășească pragul de 1.000 de lei (răspuns punctat de 50% dintre respondenți). Și chiar dacă ne aflăm abia la începutul celui de-al doilea trimestru al anului și lucrurile pot suferi schimbări din punctul de vedere al bugetului pentru beneficii, sunt și angajatori care știu încă de pe acum ce schimbări vor apărea în 2026, 12% dintre aceștia preconizând extinderea pachetului de beneficii.

LevelUp: Prevenție și sport, la pachet cu servicii medicale

Abonamentele de sănătate reprezintă acum un beneficiu esențial pentru angajați, nu doar din punct de vedere medical, dar și din punct de vedere al bunăstării generale, spune Laurențiu Giușcă – Corporate Director MedLife.

Angajații caută pachete care includ atât componente medicale, cât și de sport. Companiile care oferă aceste beneficii vor atrage angajați și vor îmbunătăți gradul de satisfacție”, explică reprezentantul MedLife.

Chiar dacă vorbim de un avantaj oferit mai frecvent de companiile mari, IMM-urile sunt tot mai interesate de abonamentele medicale, recunoscând importanța acestora pentru sănătatea angajaților. Cu toate acestea, provocările sunt legate de resursele financiare ale acestor business-uri mici și mijlocii. În acest context, MedLife a lansat abonamentul LevelUp, destinat IMM-urilor, care oferă, pe lângă acces la sala de fitness, soluții complete de servicii medicale, de lifestyle și de prevenție. 

Noul abonament reunește servicii esențiale de sănătate și wellness, promovând un stil de viață sănătos și echilibrat, printr-o abordare integrată care include wellness, prevenție și îngrijire holistică. Beneficiul-cheie al abonamentului LevelUp este accesul nelimitat la rețeaua SanoPass, care include peste 550 de săli de fitness partenere la nivel național. Abonamentul este conceput pentru IMM-urile cu un număr de zece până la 250 de angajați.

Pe lângă accesul nelimitat în rețeaua SanoPass, abonamentele LevelUp includ și posibilitatea de a accesa servicii din cadrul altor companii din portofoliul MedLife, precum DermaLife, DentEstet, MindCare, alături de accesul la medici din rețeaua MedLife.

Investiția în sănătatea angajaților este una cu impact direct asupra performanței organizaționale și a evoluției economice. În condițiile în care sistemele medicale publice sunt supraîncărcate, iar stilul de viață modern predispune la o serie de probleme de sănătate, companiile au un rol esențial în facilitarea accesului la soluții medicale și de wellness.

Abonamentele de sănătate și soluțiile organizaționale care susțin activitatea fizică și echilibrul emoțional, nu doar că au un impact pozitiv asupra brandului de angajator, dar contribuie și la reducerea absenteismului și la creșterea productivității. Inițiative precum LevelUp marchează un pas important spre extinderea accesului la servicii de prevenție, oferind IMM-urilor și angajaților lor oportunitatea unui stil de viață sănătos și echilibrat, cu beneficii pe termen lung atât pentru individ, cât și pentru întreaga economie.

Articolul a fost realizat cu susținerea MedLife. MedLife

 

 

 

Articol editat de Raluca Ion

Alina Stan

Jurnalist cu 16 ani de experiență în presa de business, Alina Stan este în prezent senior editor la revista Progresiv, fiind specializată pe zona de retail și FMCG, dar cu atenție distributivă pentru alte domenii care pot furniza subiecte de interes. Colaborează cu Panorama din luna decembrie 2023.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x