10 seriale politice numai bune de văzut la final de an electoral
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Într-un an cu alegeri uriașe peste tot în lume, inclusiv în România, Europa și SUA, e mai important ca niciodată să încercăm să înțelegem cum funcționează mecanismele puterii în politica contemporană. Și pentru că acces în culisele campaniilor politice reale nu avem, ne putem ajuta de serialele politice de calitate, multe dintre ele ancorate în realitatea politică pe care o descriu.
La fel cum unele seriale ne ajută să înțelegem mai bine relația noastră cu locul de muncă, serialele politice bune nu doar că ne oferă o perspectivă asupra jocurilor din spatele competițiilor electorale, dar ele ridică întrebări importante despre democrație, putere și responsabilitate, lucruri de care trebuie să ținem cont când votăm.
Sigur, e vorba de ficțiune și poate că în unele momente nu vom avea parte de cele mai realiste scenarii. Până la urmă, rolul lor este tot de divertisment, dar, privite cu un ochi critic, astfel de producții pot să aducă perspective importante și relevante.
Iată, deci, zece dintre serialele politice care credem că îndeplinesc această funcție:
Borgen
Borgen ne spune povestea primei femei prim-ministru din Danemarca, Birgitte Nyborg. Ea ne plimbă prin peisajul dificil al politicii contemporane daneze, prezentată nicidecum ca un ideal la care ar trebui să tindem. Producția reușește să aducă o privire echilibrată asupra scenei politice, dar și a greutăților cu care Birgitte se confruntă, încercând să echilibreze viața privată cu viața politică.
The West Wing
Aici e vorba de un adevărat clasic al serialelor politice. Creat de Aaron Sorkin, The West Wing oferă o privire mai degrabă idealizată asupra culiselor Casei Albe, protagoniști fiind un președinte progresist și echipa sa de consilieri devotați.
Dialogurile pot să pară acum puțin forțate, însă The West Wing face o treabă bună când abordează teme-cheie, precum relațiile internaționale, justiția socială și campaniile electorale. La vremea lui (lansat în 1999, cu ultimul sezon în 2006), a fost un deschizător de drumuri și nu poate fi ignorat.
Veep
Să fie clar de la început: dincolo de orice, Veep e un serial bun, pentru că e extrem de amuzant. În același timp, e opusul The West Wing și pune în scenă o analiză extrem de cinică, caricaturală pe alocuri, asupra politicii americane, probabil una mult mai apropiată de realitate.
Veep este o comedie politică care urmărește viața Selinei Meyer, vicepreședintă SUA, într-un univers plin de gafe, controverse, haos și politică făcută „pe genunchi”. Serialul devine și mai relevant în contextul ascensiunii lui Kamala Harris, care, la fel ca Meyer, a devenit o figură politică centrală după ce a fost vicepreședinte. Absurditatea jocurilor politice moderne e în prim plan în Veep.
The Diplomat
Când vine vorba de diplomație și relații internaționale, The Diplomat e o variantă foarte bună de urmărit. Serialul se concentrează pe ascensiunea politică a unei ambasadoare americane, Kate Wyler, și felul în care gestionează crize politice și personale. Episoadele sunt dominate de o stare de tensiune constantă și e genul de serial care te face să dai play la următorul episod imediat ce apare genericul de final. Unde mai pui că tocmai a apărut mult-așteptatul sezon 2.
Scandal
Creat de Shonda Rhimes, Scandal spune povestea Oliviei Pope, fosta șefă a departamentului de comunicare a Casei Albe, devenită expertă în gestionarea crizelor politice. Scandal e de urmărit dacă vrei să înțelegi cum gestionează politicienii crizele de comunicare, cum încearcă să schimbe și să manipuleze discuțiile publice în favoarea lor și cum se creează strategiile politice.
Baron Noir
Baron Noir urmărește căderea și revenirea lui Philippe Rickwaert, un politician francez idealist, care activează într-un peisaj politic dur, fără scrupule și plin de oameni interesați mai degrabă de propriile interese și de „realpolitik”, decât de binele colectiv. E o analiză bună a luptei pentru putere în politica franceză contemporană și unul dintre cele mai realiste seriale politice lansate până acum. Vedem manipulare, trădare, ipocrizie – tot tacâmul politic.
Bodyguard
Bodyguard e un thriller politic care îl urmărește pe David Budd, un veteran de război devenit bodyguard pentru un politician controversat, Julia Montague, cea care este Home Secretary, echivalentul Regatului Unit pentru ministrul de Interne. Budd trebuie să-și gestioneze propriile traume și să o protejeze pe o politiciană, pe care o urăște în același timp. E genul de serial care te ține cu sufletul la gură de la încpeput până la sfârșit. E multă acțiune, dar sunt și personaje bine construite, care evoluează de la un episod la altul.
The Plot Against America
Bazat pe romanul cu același nume al lui Philip Roth, The Plot Against America (Complotul împotriva Americii) este o istorie alternativă în care, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în SUA devine președinte Charles Lindbergh, un aviator celebru cu simpatii fasciste. Totul e privit din perspectiva unei familii de evrei din New Jersey, iar serialul ne arată cum fascismul, antisemitismul și un regim autoritar se pot instala pe nesimimțite, acolo unde ne-am aștepta mai puțin. E o analiză bună a fragilității democrației și ale pericolelor naționalismului.
Madam Secretary
Madam Secretary spune povestea lui Elizabeth McCord, o fostă analistă CIA devenită Secretar de Stat (echivalentul ministrului de Externe). Vedem cum aceasta încearcă să navigheze diferite crize internaționale, dar și să jongleze cu problemele din viața personală. Serialul analizează felul în care funcționează diplomația și cum arată cu adevărat negocierile politice, mai ales în ceea ce privește politica internațională și relațiile externe.
The Newsroom
Acțiunea are loc la o televiziune de știri fictivă, personajul principal fiind realizatorul Will McAvoy. Vedem dilemele lui morale și dificultățile sale în încercarea de a crea jurnalism de calitate și etic, într-o lume a presei dominată de senzaționalism. Serialul reușește să exploreze fantastic de bine tensiunile dintre interesele politice și ale corporațiilor, integritatea jurnalistică și nevoia de a informa corect publicul.
E important de urmărit, pentru că face o treabă excelentă în a analiza importanța presei în modelarea discursului politic și a felului în care sunt priviți politicienii de către cetățeni.
Articol editat de Alina Mărculescu Matiș
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.