Cinci seriale coreene care îți arată de ce o lume întreagă e fascinată de K-pop
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Călătoriile și turismul sunt pentru Coreea de Sud printre principalele motoare care au tras în sus economia în era post-Covid. Până la o călătorie reală în „țara dimineților liniștite”, vă propunem cinci seriale coreene care să vă facă măcar să visați la un drum în acest loc îndepărtat din Asia.
În 2020, „Parazitul” scria istorie și devenea prima peliculă într-o limbă străină care câștiga premiul Oscar pentru cel mai bun film, luând acasă, în Coreea de Sud, și cele mai „grele” Oscaruri – regie și scenariu. Pe 22 aprilie 2021, grupul BTS bătea recordul stabilit anterior de britanicii de la One Direction (1D) și intra în Guinness Book pentru cel mai urmărit cont de Instagram al unei formații (în prezent, BTS are peste 74 de milioane de urmăritori pe această platformă). Iar acestea sunt doar câteva exemple care arată amploarea pe care a luat-o, în ultimii ani, cultura coreeană în întreaga lume.
Dacă vrei să știi mai multe despre amploarea fenomenului K-pop și în România, Panorama a scris aici:
De la BTS, la Blackpink și Squid Game: ce-i atrage pe români la cultura pop coreeană, senzația globală devenită mină de aur
În fața atenției pe care o primește cultura coreeană și poate pentru faptul că aceasta este principalul motiv pentru care turiștii străini se aventurează în „țara dimineților liniștite”, Seulul a decis să meargă mai departe și să le propună fanilor o viză pentru iubitorii de K-pop, care ar urma să fie disponibilă din 2024.
Mai multe detalii despre viza Hallyu sau „K culture training visa” urmează să fie oferite pe parcursul anului. Coreea de Sud a anunțat la finalul lui 2023 că va lansa o viză prin care nomazii digitali pot rămâne în țară până la doi ani. Este încă un pas pentru a deschide țara către cât mai mulți turiști. Scopul Ministerului Turismului de la Seul este să ajungă la 20 de milioane de vizitatori în 2024.
Până să ajungem însă în Coreea de Sud, Panorama vă recomandă cinci seriale care vă pot duce măcar cu gândul la frumusețile acestei țări sau la obiceiurile lor, adeseori complet diferite de-ale noastre.
1. Vremea melancoliei
Toate drumurile duc la insula Jeju, cea mai mare insulă a Coreei de Sud, indiferent de parcursul pe care îl au personajele acestui serial. Personaje aparent banale se conturează timp de 20 de episoade, în peisajul celebrei insule coreene – din piața de pește, în adâncul mării.
Dar, în cele din urmă, aparențele înșală și secretele bine ascunse ies la iveală, creionând un portret amplu al iubirii, al dezamăgirilor și iertării, dar și a grijii față de semeni. Datorii, abuz asupra copiilor, bullying, o sarcină la vremea adolescenței, complicatele relații dintre părinți și copii, dar și sinucidere sunt temele abordate în acest serial.
Unul dintre lucrurile pe care le-am reținut este că, atunci când ești foarte furios, poți să încerci să bei o cană fierbinte de ceai. Vrând-nevrând, suflând în el, te descarci nervos și te mai liniștești.
„Vremea melancoliei” (în engleză „Our blues”), care poate fi văzut pe Netflix, face și cele mai reci inimi să se topească și, deși este o K-drama, lasă o notă de optimism spre final.
2. Physical 100, un reality-show care te va tot surprinde
„Physical 100”, reality-show-ul de competiție sportivă, lansat de Netflix în 2023, aduce laolaltă 100 de pasionați din Coreea de Sud, dar și câțiva occidentali care se întrec în probe de echipă și individuale. În totală discrepanță față de show-urile de gen de la noi, aici nu există scandaluri între concurenți, ci doar întreceri sănătoase în care, nu de puține ori, rezultatele te iau prin surprindere. Atenția îți e captivată de probele creative și provocatoare, nu de conflicte între concurenți.
Printre cei 100, se numără olimpici, luptători profesioniști, foști soldați, dar și oameni cu tot soiul de meserii, care vor să-și testeze puterea, anduranța, agilitatea, precum și voința. În unele probe, vei paria pe un concurent, însă vei descoperi că nu doar un atribut contează pentru a ieși învingător.
Unul dintre lucrurile pe care le poți observa clar ca lumina zilei în „Physical 100” este ce înseamnă o vorbă pe care ai tot auzit-o probabil în sport: nu doar forța/fizicul contează. Culmea, e doar o mică parte când vine vorba de a câștiga o competiție. La fel de important este să lucrezi inteligent, să știi să-ți dozezi efortul și, totodată, să te menții puternic din punct de vedere mental.
Dacă vreți să citiți mai multe de despre cât de grea este gestionarea eșecului în sport și ce putem învăța atunci când nu suntem pe podiumul învingătorilor, Panorama a scris în materialul următor:
Cum să învățăm să pierdem și să reparăm. Lecțiile celor care fac performanță în sport „și cu mintea, și cu mingea”
3. Răsturnările de situație poartă numele Ki
Un serial sud-coreean care s-a bucurat de mare succes la el acasă, dar și peste hotare, „Împărăteasa Ki” ne dezvăluie povestea lui Ki Seung-nyang, o femeie născută în Goryeo (stat suveran coreean fondat în anul 918) care, în ciuda sistemului social al vremii, bazat pe clase, reușește să ajungă la putere, căsătorindu-se cu împăratul dinastiei Yuan.
Plină de răsturnări de situație și de tensiuni în diversele relații dintre personaje, drama istorică urmărește zbaterile lui Ki în război și printre conspirațiile de la curte, dar și cum se dezvoltă într-o femeie aprigă, gata oricând să-i apere pe cei dragi.
Deși axat pe figura istorică, serialul e plin de multe alte personaje interesante care prioritizează diferite valori: dorința de a trăi într-un stat independent, loialitatea sau puterea. De altfel, seria alternează constant teme precum politica și războiul, cu tema iubirii, Ki fiind o întrupare a tensiunilor dintre ele.
4. „Love Alarm” sau tehnologia care anunță dragostea
În 2021, un serial sud-coreean devenea a șasea cea mai urmărită k-drama de pe Netflix la nivel mondial. Era „Love Alarm” care urmărește cum se schimbă viața unei liceence pe nume Kim Jojo, într-o societate în care la modă este o aplicație de mobil care îți trimite notificare când cineva din preajma ta are sentimente romantice față de tine.
Cu o premisă a la „Black Mirror”, „Love Alarm” e ceva mai relaxant de urmărit, însă nu lipsit de suspans, căci are în centru un triunghi amoros format din protagonista Kim Jojo, unul dintre cei mai populari băieți din liceu și un prieten de-al acestuia, care își ascunde de multă vreme sentimentele față de ea. Dincolo de tensiunea romantică, serialul are drept fir secundar și povestea celui care a creat aplicația Love Alarm, unde povestea ia o turnură ceva mai întunecată, martoră fiind, desigur, Kim Jojo.
În cele din urmă, am putea spune că această serie este ca un shot puternic de „Gossip Girl” combinat cu „Black Mirror”, pe care poți să-l servești oricând ai chef de o poveste romantică bine jucată, dar despre care nu intuiești încotro se îndreaptă.
5. Acasă e acolo unde e umanitate
Asiaticii excelează și la filmele horror, în special japonezii, însă nici sud-coreenii nu stau rău deloc la acest capitol. „Sweet Home” este o serie care a intrat în top 10 vizionări al multor țări, la scurt timp după lansarea în 2020, inclusiv în România.
Serialul îl urmărește pe Cha Hyun-su, un tânăr care se mută singur după ce familia îi moare într-un accident de mașină. Plotul e unul simplu, dar de efect: ca într-o epidemie, oamenii din oraș încep să se transforme în monștri de diverse forme, în funcție de partea întunecată a sufletelor lor. Iar Cha se află într-o situație complet aparte față de restul personajelor.
Serialul întinde firul suspansului și mai mult în momentul în care tânărul se alătură câtorva dintre vecini, pentru a plănui cum să supraviețuiască, dar și când apare un nou tip de monstru, diferit de toți de cei până acum.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.