RECOMANDĂRILE PANORAMA

Călătorie prin Europa și nu numai. 13 cărți ale unor scriitori români contemporani care să te ajute să (re)descoperi lumea

Computer Hope Guy
Sursa: captură Google Maps

După ce ne-am lăsat pe mâna scriitorilor români contemporani pentru un tur altfel al țării, ne-am gândit că merită să continuăm călătoria și dincolo de granițe. De această dată, cu 10 opriri în Europa și încă trei pe alte continente. 

Selecția nu duce lipsă de istorii sau trăiri pe care ne-ar fi mai simplu să le îngropăm, dar promite și hohote de râs, guilty pleasures și, de ce nu, o mai bună orientare în lume. 

Ți-ai pus centura? Pornim la drum.

 

Italia

recomandari carti scriitori romani contemporani

În acest roman cu puternice tușe autobiografice, Andrei Mocuța ne face cunoștință cu un profesor împovărat de birocrația și nedreptățile sistemului de educație românesc. Concomitent, ne propune o călătorie în spațiu și timp, din copilărie până la maturitate, din Arad până în Florența. Printre muzee luate la pas și analize de film, se prefigurează o emoționantă relație tată-fiu.

„Acesta e un roman al întâlnirilor și al întâmplărilor neobișnuite”, spune autorul, „dar și un roman al vindecării”.

Poți asculta un fragment în lectura lui Mocuța aici. Cartea a apărut în 2023 și o găsești la Humanitas.

 

Franța

recomandari carti scriitori romani contemporani

Romanul Ioanei Maria Stăncescu, apărut în 2020, pendulează între București și Paris, pe măsură ce protagonista lui, Ada, încearcă să înțeleagă cum i se împletesc și cum se deosebesc identitatea de mamă, cea de fiică și identitatea de femeie. Un diagnostic de cancer la sân complică ecuația și așa dificilă și mută reflectorul pe un corp ale cărui nevoi și dorințe fuseseră de mult date uitării.

Există, totuși, o evadare: „Mă încurajez cu voce joasă: Hai, fată, curaj, o să fie bine! Și dacă n-o să fie, rămâne Parisul!”. 

Cartea a fost nominalizată la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei. O găsești la Editura TREI sau la Libris cu autograful autoarei. 

 

Belgia

recomandari carti scriitori romani contemporani

„Știi ce înseamnă viața unui emigrant? Realmente?”, întreabă Mihai Buzea într-un interviu în care descrie „Tarot” (2023) drept o privire prin gaura cheii. Dacă nu, secretul e pe cale să fie dezvăluit. La fel ca tainele grupului de prieteni care se reunește în roman, împărțind un pahar, făcând mâncare pentru copii, ieșind la drumeție. 

Că e vorba de o relație nesănătoasă cu alcoolul sau apăsarea unui accident de mașină cu consecințe pe termen lung, toți au ceva ce ar vrea să ascundă sau după care tânjesc. Pe fundalul dezvăluirilor lor stă „marele oraș” Bruxelles, unde prețul pe care îl plătești pentru alinare „nu este niciodată mic”. 

Găsești „Tarot” la Polirom

 

Țările de Jos

recomandari carti scriitori romani contemporani

Un zbor către Țările de Jos îi aduce împreună pe Maria și Victor, iar ce urmează e anatomia unei relații care pare ideală doar atâta timp cât protagonista se încăpățânează să o vadă așa. În realitate, o rupe de lume și de sine. Maria găsește însă resorturile de a se elibera – și de a redefini orașul Amsterdam în termeni proprii. 

„Cu romanul ăsta am recuperat ceva din plăcerea și libertatea cu care am scris prima mea carte de proză, Cinci minute pe zi”, a spus Lavinia Braniște despre „Mă găsești când vrei” (2021). „Într-o dulce inconștiență, fără să am nici cea mai vagă idee ce o să mai aducă scrisul și publicarea în următorii zece ani”. 

Ce au adus acum descoperi la Polirom

 

Germania

recomandari carti scriitori romani contemporani

În copilărie, protagonistul lui Florin Irimia ne poartă în vacanță prin Serbia, Bosnia și Macedonia. La maturitate, ne perindă mai ales pe străzile Berlinului, de care se îndrăgostește ca bursier al Universității Libere: „O perioadă am tot povestit”, mărturisește el. „Oricui voia să mă asculte. Glumesc. Doar celor apropiați. Unde am fost (peste tot), ce am văzut (o groază), cum era acolo (fain, altfel, normal)”. 

Nu merge totul ca pe roate în acest oraș al visurilor lui, o arată experiența migranților care îi vorbesc despre AfD și Pegida, partide extremiste – dar nici în viața lui nu merge. Mereu la răscruce, tânărul încearcă să-și găsească menirea. 

Găsești povestea lui la Polirom (2021)

 

Cehia

recomandari carti scriitori romani contemporani

Volumul lui Cătălin Ceaușoglu (2022) cuprinde șapte povestiri cu tot atâtea opriri în afara României, de la Spania, prin Cehia și, în final, până în Grecia. La Praga se desfășoară însă prima proză din volum pe care Ceaușoglu a scris-o până la capăt, aproape dintr-o suflare. „A ieșit pur și simplu din mine, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată”, spune el. Așa că tot acolo ne oprim și noi.

Companie ne ține Václav Pálacky, alias Vava, un scriitor care nu mai poate să scrie și e chinuit de același coșmar repetitiv. Într-o zi, primește vizita unui polițist și află că tocmai cuvintele, al căror meșter credea că e, i-au adus probleme cu legea. 

„Vava și Francek” poate fi citită aici. Volumul e la Nemira.

 

Austria

recomandari carti scriitori romani contemporani

Trei generații ale familiei Otescu își trăiesc istoriile mici și mari între Sânnicolau (Arad) și Viena. La Viena ajunge fiul protagonistei Valentina, Cezar, tânăr medic care pleacă în Austria pentru un stagiu și decide să nu se mai întoarcă în România comunistă. 

Mutarea lui deschide un întreg univers de comparații între aici și acolo, între închistare și libertate, între efervescența tinereții și singurătatea îmbătrânirii. Fără a romantiza, însă, viața de emigrant, cu dorul și nesiguranțele pe care le aduce ea. 

Poți citi un fragment din „Valentina”, nominalizată la Premiile Observator cultural, aici

Cartea, apărută în 2023, o găsești la Polirom

 

Serbia

recomandari carti scriitori romani contemporani

Ce moment mai bun să citești un roman de dragoste, cu scoici și ochelari de soare pe copertă, dacă nu în vacanța de vară? „Nu-i ușor să fugi de fericire” (2023) e guilty pleasure-ul pe care-l căutai. O lectură despre relații de familie fracturate, abandon și iubiri care-ți ies în cale când te aștepți mai puțin. 

Oprirea în Belgrad e scurtă, dar croaziera care o aduce e exact evenimentul care pune în mișcare rotițele poveștii de iubire dintre doi foști colegi de liceu. Urcă la bord cu ei și vezi cum reușește dragostea să înfrângă frica de viață. 

Startul se dă la editura Trei

Republica Moldova

recomandari carti scriitori romani contemporani

Romanul dureros, dar necesar al Danielei Rațiu reconstituie o experiență reală pe care România și Republica Moldova o au în comun: o foamete extremă, provocată de secetă și de ocupația sovietică după Al Doilea Război Mondial. În acest context profund dezumanizant, refugiul nu poate fi găsit decât luând așa-numitul „tren al foamei”, până în Banat. 

În vagoanele lui, resimțite ca un purgatoriu între viață și moarte, se întâlnesc români și basarabeni. Sunt amuțiți, bântuiți de orice zgomot, dar au licăriri de reziliență și hotărârea de a rămâne verticali. 

Imposibil de povestit cu voce tare în timpul regimului comunist”, istoria lor se găsește acum la editura Cartier (2024).

 

Turcia

recomandari carti scriitori romani contemporani

O călătorie în timp și spațiu ne oferă și Adrian G. Romila, în „Acasă, departe” (2023), unde trei povești din trei epoci diferite se unesc prin același protagonist. 

Prima poveste urmărește un tânăr pe jumătate român, pe jumătate italian, care se întoarce în țară de la studii și primește din partea tatălui o misiune secretă. Ca să o îndeplinească, trebuie să călătorească pe mare până la Istanbul. 

În centrul aventurii stă corabia inspirată de Marița, prima navă care a navigat cu pavilion românesc, în secolul al XIX-lea. N-a făcut decât un singur sejur, chiar dus-întors la Istanbul, când i-a venit de hac o furtună. În cartea lui Romila, la bordul corabiei are loc o adevărată căutare de sine, împotriva singurătății și a inadecvării. 

De găsit la Polirom

Bonus: trei opriri rapide în Africa, Asia și America de Nord 

 

Algeria

recomandari carti scriitori romani contemporani

Doi români fugiți din România în timpul Războiului Rece ajung în deșertul algerian, unde trebuie să participe la pregătirea unor teste nucleare subterane desfășurate de armata franceză. Nu urmează un altfel de „Oppenheimer”, ci o poveste despre oameni pe care îi despart granițe geografice și culturale, însă îi apropie nevoia de a prinde rădăcini. „Îmi place să cred că oricare dintre noi ne putem raporta la așa ceva”, spune autorul. 

Te convingi la Polirom, care a scos această carte în 2024

 

Japonia

recomandari carti scriitori romani contemporani

Sabina și Maria sunt surori. Cresc într-o familie disfuncțională și decid, pe rând, să plece în Japonia. Dacă pentru Maria viața în străinătate pare să intre rapid pe un făgaș normal, pentru Sabina experiența e complet diferită. Stilul de muncă, relațiile de cuplu, limba nouă, toate o vlăguiesc, amintindu-i că nu mai e acasă. 

Iar „acasă” pe care l-a lăsat în urmă nu mai există nici el. Din când în când, peste toate mai aruncă o lumină umorul. 

Găsești romanul inspirat din biografia autoarei la editura Vellant, care l-a publicat în 2023.

 

Canada

recomandari carti scriitori romani contemporani

Încheiem tot cu o carte-odisee, din 2023, al cărei traseu pornește în Brăila, face popasuri în țări ca Austria și Grecia, și se încheie în Canada. Visul e regăsirea dintre tânărul Ianis și mama care l-a abandonat pe când era copil. Dar goana spre o țintă atât de difuză aduce călătorii clandestine, locuri de muncă pestrițe, relații și identități destrămate. 

În final, nu rămâne decât revenirea cu picioarele pe pământ – care se dovedește mai puțin amară decât te-ai aștepta. Găsești un fragment la Suplimentul de cultură și deznodământul la Polirom

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Alina Cristea

Colaboratoare Panorama din mai 2023, Alina locuiește în Austria, unde termină un masterat de Studii de dezvoltare, la Universitatea din Viena. Programul se concentrează pe dimensiuni politice, sociale și culturale ale inegalității. Debutul în jurnalism l-a făcut în 2020, când a început să scrie la Cultura la dubă. Ulterior, a colaborat cu Decât o Revistă, întâi ca ucenică, apoi ca parte a echipei newsletter-ului Concentrat. Se simte norocoasă să fi lucrat de la început cu oameni care i-au dat curaj și au făcut-o să creadă în puterea poveștilor scrise cu grijă.

Abonează-te
Anunță-mă la
guest
1 Comentariu
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x