Economia animalelor de companie

Ghidul financiar al iubitorilor de animale. Cât te costă să deții o pisică sau un câine?

Computer Hope Guy

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

  1. În Europa, aproximativ 46% din gospodării dețin cel puțin un animal de companie, populația totală fiind de circa 340 de milioane, majoritatea fiind pisici și câini. În aproape jumătate dintre locuințele românilor (48%) există cel puțin o pisică, iar în 43% măcar un câine. România e campioană europeană la numărul de pisici pe gospodărie.
  2. Deținerea unei pisici sau a unui câine presupune nu doar iubire și timp, ci și responsabilități. De la vizite regulate la veterinar, vaccinări, deparazitări, mâncare, tratamente pentru boli sau accidentări, întreținerea unui animal de companie poate fi costisitoare și necesită o planificare financiară adecvată.
  3. Costurile pentru o pisică sau un câine de talie mică nu diferă prea mult, dar situația se schimbă radical în cazul unui câine de talie mare. Vârsta este un alt factor important. De asemenea, rasa poate însemna o predispoziție pentru anumite afecțiuni. În plus, neglijența proprietarilor poate duce la îmbolnăviri sau accidentări grave, crescând costurile și suferința animalelor.
  4. Cabinetele veterinare au devenit tot mai profitabile, reflectând creșterea numărului de animale de companie și a cererii pentru servicii veterinare. Profitul net al acestor firme a crescut de șase ori în ultimii 10 ani ani.
  5. Industria alimentară pentru animalele de companie cunoaște o creștere semnificativă, așteptarea pentru acest an fiind de peste 5% la nivelul Europei. Retaileri online precum eMag, care a deschis o platformă dedicată produselor pentru animalele de companie, estimează că volumul vânzărilor va crește cu cel puțin 30% în acest an.

Să crești alături de tine un animal de companie poate aduce multă bucurie, dar vine la pachet și cu responsabilități. În afară de dragoste, timp și răbdare pentru pisica sau câinele tău, e nevoie de vizite regulate la veterinar, de vaccinuri, deparazitări, mâncare, toaletare, așternut pentru litieră sau jucării.

Într-un episod din Tom&Jerry, stăpânii au o discuție aprinsă din cauza costurilor pentru mâncarea motanului ei și a câinelui lui. Facturile pentru „dog food” și „cat food“ zboară una după alta, până formează o mică movilă, iar cei doi soți decid să păstreze un singur animal de companie: pe cel care reușește să-l prindă primul pe șoarecele Jerry. Finalul rămâne unul demn de desene animate: motanul Tom și dulăul Spike sunt dați afară din casă, iar câștigător este șoricelul Jerry, pentru că e mic și nu mănâncă mult.

Amuzant, dar cu siguranță că în unele momente de bilanț financiar, pe mulți dintre noi ne-a izbit ideea „ia uite câți bani băgăm în fundul ei/lui”.

Am vrut, deci, să facem un exercițiu estimativ: cam la cât pot ajunge costurile anuale pentru un animal de companie? Ne-am limitat la pisici și câini, pentru că sunt cele mai întâlnite animale de companie din România. Așa că am discutat cu veterinari și specialiști în dresaj, am analizat datele de la Registrul Comerțului privind firmele care desfășoară activități veterinare și ne-am uitat și la evoluția pieței de hrană pentru animale de companie.

Pisicile conduc lumea sau doar România?

animale pisici caini
Foto: Eliza Casandra

Aproape jumătate (46%) dintre gospodăriile de pe continentul european dețin cel puțin un animal de companie, arată ultimele date statistice de la FEDIAF (Federația Europeană a Industriei Alimentare pentru Animale de Companie care reprezintă circa 95% din firmele care activează în domeniu).

s-au cheltuit în Europa, pe mâncarea animalelor de companie, în 2022
0 mld. €

În Europa, sunt circa 340 de milioane de animale de companie, din care 127 de milioane de pisici și 104 milioane de câini. Restul sunt păsări (53 de milioane), iepuri sau alte mamifere mici (29 de milioane), pești (22 de milioane), broaște țestoase, șerpi etc. (11 milioane). Pentru hrana tuturor acestor animale, numai în 2022, s-au cheltuit 29,1 miliarde de euro, în creștere cu aproape 2 miliarde comparativ cu 2021. 

În România, potrivit estimărilor FEDIAF, trăiesc circa 4,3 milioane de pisici, clasamentul pe continentul european fiind condus de Rusia, cu peste 23 de milioane. Germania este pe locul doi cu circa 15,2 milioane de pisici, urmată de Franța cu 14,9 milioane.

Tot Rusia conduce topul și în privința câinilor, cu o populație de 17,5 milioane, urmată de Marea Britanie cu 13 milioane și de Germania cu 10,6 milioane. România este pe locul 9, cu peste 4 milioane de câini.

România a avut, în 2022, cea mai mare pondere a gospodăriilor unde trăiesc pisici și câini. În aproape jumătate dintre locuințele românilor (48%) exista cel puțin o pisică, iar în 43% măcar un câine. Polonia ne urma la mică distanță, iar următoarea clasată era Ungaria.

Cabinetele veterinare, tot mai profitabile

Dragostea românilor pentru animale de companie se traduce însă și în bani. Creșterea constantă a populației de animale de companie s-a reflectat pe piața de servicii veterinare.

creșterea numărului de firme din România, cu activități veterinare, în 2013-2022
0 %

Conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, din 2013 și până în 2022 numărul firmelor care își desfășoară activitatea sub codul CAEN 7500 – activități veterinare – a crescut de la 2.345 la 3.665, cu peste 56%

Dacă diferența între cele două cifre nu pare impresionată, lucrurile nu stau la fel și în privința profitului net total. Din 2013 și până în 2022, acest indicator a crescut de peste 10 ori. Dacă împărțim profitul net total la numărul de cabinete veterinare, vedem că, în medie, profitul anual al unui cabinet veterinar era de 14.500 de lei în 2013. În 2022, cifra a ajuns la 95.800 de lei, de peste șase ori mai mare.

Dacă vrei să ai cu adevărat grijă de animalele pe care le crești alături de tine, nu ai cum să eviți drumul la un cabinet veterinar, pentru operațiuni medicale de rutină.

Am discutat cu mai mulți veterinari, ca să aflăm cum trebuie să avem grijă de animalele de companie, dar și ce implică asta din punct de vedere financiar. Pe scurt, costurile pentru o pisică sau un câine de talie mică nu diferă prea mult, dar situația se schimbă radical în cazul unui câine de talie mare. Vârsta este un alt factor important. De asemenea, rasa poate însemna o predispoziție pentru anumite afecțiuni și deci posibile costuri mai mari.

„În primul an de viață al animalului de companie, este nevoie de mai multe vizite la veterinar, pentru deparazitări și pentru schema de vaccinare primară”, spune medicul Andreea Batschi, de la Vet4Life. Și în cazul pisoilor, și al cățeilor, vaccinările sunt precedate de câte o deparazitare.

Câini:

  • 6 săptămâni: vaccin monovalent
  • 8 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
  • 6 luni: vaccin antirabic
  • 6 luni: microcipare și înregistrare în RECS

Pisici:

  • 8 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
  • 12 săptămâni: vaccin antirabic

Pisicile și câinii adulți trebuie deparazitați intern de trei-patru ori pe an, iar extern – o dată pe lună. Aceste lucruri pot varia în cazul pisicilor, în funcție de regimul lor de viață, respectiv dacă trăiesc exclusiv sau nu în casă. Vaccinarea ar trebui să fie anuală, însă dacă animalul stă exclusiv în casă, unii medici veterinari permit și o periodicitate mai laxă.

Costul variază în funcție de tipul de vaccin, dar și de cabinet, între 50-60 de lei și 140-150 de lei. Tarifele pentru microcipare pornesc de la 60 de lei și pot ajunge și până la 150 de lei.

Deparazitările variază ca preț, în funcție de greutatea animalului și de produsul folosit. Pentru pisici, deparazitarea internă poate costa de la 6 lei la 40 de lei, iar cea externă de la 15 la 150 de lei. Aproximativ aceleași prețuri sunt valabile și pentru câinii de talie mică. În cazul celor de talie mare, deparazitarea internă costă de la 40 de lei la 100 de lei, iar cea externă între 30 și 200 de lei.

În privința sterilizărilor, costul este influențat atât de greutatea și de sexul animalului, cât și de tipul de anestezie, clasică sau inhalatorie, efectuarea de analize preoperatorii și tratament postoperator, explică medicul Andreea Batschi. 

Pentru pisici femele, prețurile variază de la 350 la 700 de lei. Castrarea motanilor e mai ieftină, între 250 de lei și 600 de lei. Pentru câinii de talie medie și mare, sterilizarea femelelor pornește de la 500 de lei și poate ajunge și la 1.500 de lei, iar castrarea masculilor variază de la 350 de lei la 900 de lei.

Există însă și alternative mai ieftine. Să nu uităm de campaniile de sterilizări gratuite sau la preț redus, subliniază medicul Cristian Dana, de la Vet Medical Consulting.

„Cred că nimeni nu poate să spună – nu mi-am sterilizat pisica, nu mi-am sterilizat cățelul, îl las să se înmulțească necontrolat, că nu am bani, asta e, trăim vremuri grele cu toții. S-au făcut și se fac campanii de sterilizare în absolut toată țara”.

Neglijența proprietarilor, cea mai frecventă cauză a îmbolnăvirilor sau accidentărilor

Boli grave precum babesioza (transmisă de căpușe atât câinilor cât și pisicilor) sau dirofilarioza (transmisă de țânțari câinilor) pot fi ușor prevenite prin deparazitarea lunară sau prin aplicarea zgărzilor antiparazitare, care au efect mai multe luni.

Două boli care se pot dovedi fatale, parvoviroza pentru câini, respectiv panleucopenia în cazul pisicilor, sunt cauzate de virusuri înrudite. Singura metodă de prevenție este vaccinarea. Tratamentul pentru fiecare dintre aceste boli este costisitor, de ordinul miilor de lei, dar în unele cazuri animalul nu mai poate fi salvat sau nu se recuperează 100%.

În topul urgențelor veterinare sunt însă câinii și pisicile lovite de mașină sau de bicicletă. „Le scapă din lesă proprietarilor sau nu sunt plimbați în lesă, ori ies din curți și sunt accidentați” explică medicul Andreea Batschi.

În cazul pisicilor care trăiesc la bloc, este necesară montarea unor plase la geamuri și la balcon. Mulți oameni presupun că pisicile nu sunt în pericol să se accidenteze grav, pentru că reușesc să aterizeze adesea în picioare, dar căderea de la înălțime poate cauza multiple traumatisme și fracturi sau chiar moartea.  

Pe măsură ce înaintează în vârstă, pisicile și câinii au nevoie de mai multe vizite la veterinar. Potrivit Andreei Batschi, „după vârsta de 4-5 ani, ar fi bine să avem și o ecografie abdominală făcută anual și niște analize de sânge, ca să putem să urmărim starea generală a pacientului”.

Costul unei ecografii este în jur de 150-250 de lei, iar o hemoleucogramă și câțiva parametri de sânge, care să arate funcțiile majore ale organismului, variază între 130 și 500 de lei.

În fine, un aspect important pentru bunăstarea animalelor de companie este hrana. Toți medicii veterinari cu care am discutat au subliniat că mâncarea de proastă calitate duce la modificări în organism, iar în timp vor apărea probleme. „Bobițele” din supermarket nu sunt, de cele mai multe ori, cea mai sănătoasă alegere, singura calitate fiind prețul mic.

„Le cumpără cei cu venituri modeste. Sunt și persoane care își permit să-și hrănească animalele cu o hrană de calitate, dar asta nu se întâmplă fie din cauza faptului că nu sunt informați cum trebuie, fie că nu acordă atenție acestui aspect”, crede Ionuț Gârjoabă, șef de lucrări la Facultatea de Medicină Veterinară București.

Cele mai ieftine sortimente pentru câini, pe care le putem găsi în supermarket, costă 5-7 sau 10 lei kg, spre deosebire de mâncarea premium, care pornește de la 20-30 lei kg și poate ajunge și la 50-60 de lei kg, iar dietele veterinare pot fi chiar mai scumpe. 

Hrana uscată pentru pisici începe de la 6-8 lei kg și ajunge la 30-40 de lei kg pentru mâncarea premium sau chiar 80-100 de lei kg pentru dietele veterinare. Cel mai ieftin așternut pentru litiera pisicilor începe de la 2 lei/l și poate ajunge și la 10 lei/l.

Cum să-ți alegi corect animalul de companie. Nu e de ajuns doar că „e drăguț”

„Mulți dintre cei care nu au mai avut niciodată un animal de companie, dar își doresc unul, ajung să îl aleagă pe considerente estetice sau pentru că au văzut o anumită rasă la un prieten ori pentru că le cere copilul un cățeluș sau o pisicuță”, explică medicul Cristian Dana.

În trei-patru luni, puii cresc și există riscul ca interesul să se diminueze sau să dispară cu totul, iar animalul ajunge să fie neglijat, nu este periat și face boli de piele sau nu face suficientă mișcare, pentru că ni se pare mult să îi alocăm cățelului două ore zilnic, fie soare, fie ploaie.

De asemenea, trebuie ținut cont dacă animalul de companie va fi în preajma copiilor. „Există rase de pisici și de căței care pot fi foarte buni prieteni cu copiii și unele care sunt mai puțin sociabile”, explică Ionuț Gârjoabă. 

Este foarte important spațiul locativ. Una este să ai o pisică sau un câine de talie mică într-un apartament de două camere și cu totul altceva să ai un câine de talie mare. 

„De asemenea contează motivul pentru care vrem un animal de companie. Dacă e ceva la modă sau pentru că au și prietenii, nu e ok. Dacă vreau ca animalul să facă parte din viața mea, ar fi bine să aleg o rasă ușor dresabilă. Ușor de dresat și compatibili cu copiii sunt Labradorul, Golden retriever-ul și Ciobănescul german. Mai puțin dresabile, spre zero, sunt rasele câinilor de sanie: Malamut, Husky siberian și Samoyed. Indiferent cât te-ai strădui, fac numai ce vor și când vor ei”, mai spune medicul Ionuț Gârjoabă. Un curs de dresaj-disciplină de bază costă circa 1.500 de lei.

Un alt aspect important de care trebuie ținut cont este bugetul pe care îl putem aloca lunar. „Un câine de talie mică sau o pisică are nevoie, în medie, între 200 și 350 de lei lunar. Un câine care la maturitate atinge 40 de kg va avea nevoie în primul rând de cu totul altă cantitate de mâncare, prin urmare și costurile cresc“, precizează Cristian Dana.

este bugetul mediu lunar minim pentru o pisică sau câine de talie mică
lei

În opinia medicului, „fiecare ar trebui să își facă aceste calcule, pentru că primul care suferă și resimte lipsa timpului sau a resurselor financiare ale proprietarului este animăluțul”.

Predispoziția genetică la anumite boli

De foarte multe ori, stăpânii nu cunosc particularitățile rasei pe care au ales-o. „Ajung la medicul veterinar și spun, a, păi dar nu am știut că are atâtea probleme sau că poate să aibă atâtea probleme. Li se pare drăguț că e un puiuț și e simpatic, dar nu se gândesc că pe viitor acel animăluț e ca un copil care e dependent de stăpân non-stop”, povestește Andreea Batschi.

Pisica europeană sau comună este rasa cea mai rezistentă la boli. Maine Coon, Norvegiana de pădure, British shorthair sau Persana sunt predispuse la cardiomiopatia hipertrofică, Angora turcească poate fi afectată de surditate, iar Burmeza poate avea dificultăți de mers și de menținere a echilibrului, din cauza unei alterări vestibulare. Siamezele pot suferi de astm.

În România, cea mai frecvent întâlnită rasă de câini este Bichonul maltez. E urmată de Ciobănescul german și de Pechinez. Deși par firavi, în privința sănătății bișonii sunt destul de stabili, pot avea unele probleme dermatologice sau la ochi, de obicei din cauza îngrijirii deficitare, spune medicul Cristian Dana. 

„Rasele de talie medie spre mare, cum e Ciobănescul german, pot avea probleme cu incongruențele articulare”, explică medicul Ionuț Gârjoabă. Displazia de șold este mai întâlnită în rândul exemplarelor de Ciobănesc german, Golden retriever sau Labrador retriever. 

„Pechinezii sunt predispuși la afecțiuni ale coloanei vertebrale. O intervenție chirurgicală pe coloană e probabil între 3.000 și 4.000-4.500 de lei, pentru o hernie de disc”, mai precizează Ionuț Gârjoabă.

Cosmetică și SPA pentru căței și pisici

Și câinii, și pisicile au nevoie de toaletare: tăiat gheare, curățat urechi și vidarea glandelor perianale. Un pachet complet costă între 45 de lei și 150 de lei. Cel puțin în cazul ghearelor tăiate, dictonul „cum vi-i creșteți, așa-i aveți” se aplică și în cazul animalelor de companie: dacă îi învățați de pui cu această activitate, o puteți face singuri, acasă.

Pentru că blana are rol de termoreglare, să le țină răcoare vara și cald iarna, cei mai mulți câini au nevoie de tuns o dată la 6-9 săptămâni. Cei cu blană pufoasă și lungă, chiar mai des. Rase precum Bichon, Shih Tzu sau Yorkshire terrier au nevoie de vizite regulate la salon, pentru că blana lor crește continuu, dar sunt și rase cu două straturi de păr, care nu se tund, precum Samoyed, Husky, Chow-Chow, Ciobănesc australian, Golden Retriever sau Labrador Retriever.   

Pentru periat, tuns și spălat, costurile pot varia foarte mult, în funcție de mărimea câinelui, de nivelul de agresivitate, care poate impune o sedare ușoară, de produsele folosite pentru spălat. 

Pentru cățeii de talie mică, prețurile încep de la 80 de lei, dar pot ajunge și la 300 de lei pentru luxul unui tratament SPA cu „relaxare în cadă cu ozonificare și hidroterapie, șampon biologic cu ulei de argan și celule stem din struguri, masaj de relaxare”. În cazul câinilor de talie mare, prețurile încep de la 150 de lei și pot urca până spre 600 de lei.

În mod normal, pisicile nu au nevoie să fie spălate complet, pentru că se ocupă singure de propria igienă. Dar, dacă au purici, boli de piele, sunt obeze sau suferă de artrită, baia este necesară. Prețurile încep de la 55 de lei și pot depăși 350 de lei, în cazul pisicilor de rasă cu blană bogată, precum persana

Hoteluri și pet-sitters, pentru vacanțele departe de animale

Dacă nu ești dispus sau nu poți să iei cu tine în vacanță pisica sau câinele, poți angaja un pet sitter. Acesta va plimba animalul, îi va da de mâncare și se va juca cu el. Pet sitter-ul poate veni periodic, o oră-două, la tine acasă, poate sta permanent cu animalul sau îți va îngriji câinele/pisica la el acasă. Prețurile pot varia considerabil, de la îngrijitor la îngrijitor, dar pentru o pisică de obicei încep de la 60-80 de lei. O oră de plimbare pentru un cățel costă cel puțin la fel.

În cazul în care decizi să-ți lași pisica la o pensiune pentru animale, costurile variază de la 90 la 180 de lei pe noapte, în funcție de dimensiunea și de dotările camerei. Pentru căței, cele mai multe oferte sunt în jurul sumei de 150 de lei, dar sunt și camere VIP cu terasă, cameră web, care costă 300 de lei pe noapte.

Este recomandat să ne obișnuim treptat animalul de companie cu locul unde va sta cât timp vom fi plecați în vacanță. Astfel, cu câteva săptămâni înainte, îl putem duce acolo pentru a se familiariza cu mirosul, spune Tudor-Tim Ionescu, instructor de dresaj canin. 

„Trebuie să ne informăm despre locul respectiv, să citim părerile altora, să vedem cât de transparenți sunt, dacă vor să ne arate camerele unde cazează animalele, dacă îmi pot vedea câinele pe camera web. Sunt destule pensiuni a căror ofertă sună prea bine ca să fie adevărată”, avertizează Tudor-Tim Ionescu.

Shoppingul online și analizele de sânge pentru animalul de companie

Conform ultimului raport anual al FEDIAF, industria alimentară pentru animale de companie este în continuă creștere, așteptarea pentru acest an fiind de plus 5,1%, cifra reprezentând media creșterii din ultimii 3 ani. Mai mult, specialiștii din domeniu estimează o creștere de 4,5% și pentru piața de servicii și accesorii, valoarea acestora însumând 24,5 miliarde de euro în 2022.

Ținând cont de acest trend și de preferința tot mai multor cumpărători pentru shopping-ul online, cel mai retailer online din România a deschis anul acesta eMag Pet Shop.

„Comenzile pentru hrană pentru animale sunt în creștere accelerată nu doar în mediul urban, ci și în mediul rural. În 2023, pe eMAG comenzile pentru articole și hrană pentru animale au fost cu peste 30% mai mari din punct de vedere valoric, cea mai accelerată creștere fiind la hrana pentru animalele de fermă și hrana pentru pisici” spune Iulia Bulumete, Demand & CX director eMAG România.

Un client eMag cheltuiește, în medie, 130 de lei lunar pentru achiziția de produse destinate animalelor de companie. Articolele comandate pentru pisici sunt cu 50% mai multe decât cele pentru câini.

Pe județe, cele mai multe comenzi pentru produse destinate pisicilor sunt plasate din București și Ilfov, Iași, Cluj, Timiș și Constanța. În privința comenzilor de produse destinate câinilor, clasamentul nu se schimbă prea mult, Bucureștiul și Ilfovul sunt pe primul loc, urmate de Cluj, Timiș, Constanța și Iași.

Reprezentanții eMag se așteaptă ca volumul vânzărilor „să crească cu cel puțin 30% anul acesta față de 2023”, iar în următorii 3-4 ani „piața să păstreze trendul ascendent de la an la an, chiar dacă își va mai tempera ritmul de creștere”.

O adaptare a pieței în funcție de cerere s-a petrecut și în privința analizelor de sânge pentru animalele de companie. Synevo, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de diagnostic de laborator din România, a deschis încă din 2011 Synevovet.

Serviciul este disponibil într-un centru de recoltare în Sectorul 3 al Capitalei și la laboratorul Synevovet din comuna Chiajna, județul Ilfov, unde pot fi duse probe. Synevovet face analize atât pentru câini și pisici, cât și pentru animale exotice sau animale de fermă. Costul unui profil anual de analize pentru o pisică sau un câine este de 174 de lei.

Înainte de a face loc în viața voastră unui animal de companie, e obligatoriu deci să puneți un pic emoțiile pe pauză și să vă faceți câteva calcule reci: aveți suficienți bani, condiții de locuit și obiceiuri de viață pentru a-i asigura acestei vietăți un trai decent, îngrijit și mai ales sănătos? Plecând astfel la drum cu gândul și la binele câinelui sau pisicii de lângă voi, nu doar la al vostru, viața cu un animal de companie alături nu poate decât să fie plină de bucurii.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Eliza Casandra

A studiat jurnalismul la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în ciuda faptului că familia o voia la Drept. Idealistă și un spirit justițiar, a crezut că lumea poate ajunge să funcționeze după o scară de valori și că oamenii se pot schimba în bine. În timp, și-a mai moderat așteptările. Cu o experiență de peste deceniu și jumătate în presa scrisă și radio, Eliza Casandra a lucrat în redacții importante din București, precum România Liberă, Radio România Actualități, Radio France Internationale și Europa FM. Iubitoare de natură, pisici și cărți, Eliza gătește pentru cei care îi sunt dragi și continuă să creadă în oameni și în puterea cuvintelor.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x