Cât îi mai rămâne Guvernului de cheltuit, după ce își acoperă dobânzile la împrumuturi
În ultimii aproape 10 ani, guvernele statelor din Uniunea Europeană au reușit să reducă procentul de cheltuieli cu dobânzile la împrumuturile pe care le fac, raportat la totalul cheltuielilor guvernamentale.
Este important, pentru că dacă ponderea costurilor la care statul se împrumută (la bancă, la cetățeni etc), pentru a-și acoperi „găurile” bugetare, este prea mare, automat banii rămași pentru restul investițiilor și cheltuielilor sunt mai puțini.
În 2013, cel mai mare procent de cheltuieli cu dobânzile depășea 10% din totalul cheltuielilor, în Irlanda. În 2021, cheltuielile cu dobânzile nu au mai depășit 8% din totalul cheltuielilor în nici unul din statele membre UE.
Italia înregistrează cel mai mare procent de cheltuieli cu dobânzile, potrivit ultimelor date publicate de Banca Mondială. Aici, cheltuielile de dobândă au reprezentat 7% din totalul cheltuielilor guvernamentale.
În România, cheltuielile cu dobânzile au înregistrat o reducere considerabilă, trecând de la 6,4% în 2013, la 3,86% în 2021, din totalul cheltuielilor guvernamentale. Totuși, aceste aproape 4 procente poziționează România în top 10 state UE care au cele mai mari cheltuieli guvernamentale, alocate pentru plata dobânzilor, ca procent din total.
În 2018, România a înregistrat cel mai mic procent de cheltuieli cu dobânzi, din totalul cheltuielilor guvernamentale, ajungând la 3,29%.
Infograficul interactiv de mai jos prezintă proporția cheltuielilor cu dobânzile în totalul cheltuielilor guvernamentale, pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Specialistă în analiza și reprezentarea vizuală a datelor.
Are o experiență de peste 15 ani în jurnalism și comunicare. Fondator al Egas Consulting and Strategy, Edit transformă cercetările, rapoartele și seturile mari de date în povesti vizuale, interactive și pe înțelesul tuturor.