Organizația non-guvernamentală a cerut judecătorilor să oblige Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” să comunice informații despre substanțele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră și cum vor afecta acestea mediul marin.
Cele două instituții cu atribuții de mediu ar fi pasat această responsabilitate către companiile implicate în proiect.
„Marea Neagră e deja supusă la presiuni: sunt minele marine rezultate din războiul cu Ucraina, poluarea cu plastic, pescuitul ilegal, deversările ilegale de petrol. Și mai vin și cu acest proiect mamut, care, evident, bine nu o să facă pentru biodiversitate. Foarte multe din riscurile astea sunt sesizate în raportul integrat de mediu, dar autoritățile s-au uitat un pic la concluzii și nu și-au mai bătut capul să verifice dacă, într-adevăr, se respectă toate prevederile legale”, insistă reprezentantul Greenpeace pentru Panorama.
Când un întreg sistem se învârte în jurul Neptun Deep
Specialiștii susțin că un asemenea proiect modifică direct și indirect întregul sistem de distribuție și transport de gaze. „Mai trebuie să facă și Transgaz niște investiții în rețea, trebuie să vedem și cât de repede se mișcă să conecteze zăcământul respectiv la rețea, asta ar putea să fie o incertitudine suplimentară”, crede Otilia Nuțu.
La începutul anului, ministerul Energiei și Transgaz anunțau că au semnat contracte de investiții de peste 90 de milioane de euro, inclusiv pentru conducta de transport de gaze naturale Marea Neagră-Podișor.
Odată cu schimbările climatice și presiunea de a lua măsuri pentru a încetini încălzirea globală, guvernele din toată lumea sunt conștiente că vor avea venituri în scădere, din zona industriilor extractive.
Presiunea bugetară va fi mare și terenul trebuie pregătit încă de pe acum.
Dar, e important ca infrastructura din astfel de sectoare să fie gândită cu ochii spre viitor, tocmai pentru a nu afecta țintele climatice asumate.
„Dacă se construiește azi o conductă, ea va fi acolo pentru următoarele decenii și vor fi jucători conectați la ea, care vor lupta din răsputeri ca acea conductă să fie folosită în continuare. Transgaz, de exemplu, are toate acele planuri să-și modernizeze rețeaua în așa fel încât să poată să transporte și hidrogen. Și, dacă îți dai seama că nu ai hidrogen după ce le-ai construit, după ce ai băgat banii în ele, mai renunți la ele? Că «uite ce frumoase sunt și noi»”, afirmă Otilia Nuțu.
România riscă, astfel, să ajungă în situația de a alege să folosească ineficient aceste active – ceea ce atrage un consum mai mare de gaz – sau să le abandoneze, deși a investit foarte mulți bani, adaugă experta în energie.
Sunt gazele naturale viitorul?
Gazele naturale sunt văzute drept un combustibil fosil de tranziție. Cu alte cuvinte, din perspectiva emisiilor de CO2, arderea cărbunelui pentru a produce energie e considerată extrem de nocivă. La fel și sectoarele care folosesc țiței.
De cealaltă parte, sunt sursele regenerabile: adică energie produsă cu ajutorul apei, al vântului și al soarelui sau energie nucleară. Doar că, spre deosebire de energia nucleară, astfel de soluții verzi au un mare dezavantaj: nu asigură predictibilitate și, mai mult, ar putea să nu fie suficiente în caz de condiții meteo extreme.
Iar clima este, mai ales în zilele noastre, extrem de imprevizibilă.
Recent, chiar Guvernul de la București a fost nevoit să vină cu un plan de măsuri imediate și pe termen mediu, care să asigure energia electrică necesară indiferent de condițiile meteo, în contextul valului de caniculă care a dat peste cap rețeaua electrică și a provocat pene de curent în mai multe zone din București și din țară.
Parlamentul European, de exemplu, insistă pentru diversificarea surselor de energie și pentru înlocuirea gazelor fosile cu noi soluții de producție în domeniul energiei, care au la bază biometan și hidrogen.
România și-a asumat, în cadrul Green Deal, că-și va închide centralele pe cărbune până după 2030, la fel cum au făcut celelalte state membre, chiar dacă Guvernul de la București face demersuri la Bruxelles pentru a obține amânarea termenului limită.
În tot acest context, așadar, e lesne de înțeles de ce e bine să ai mai multe surse din care să produci energie. Dar viziunea trebuie să fie pe termen cât mai lung.
Investiția în perimetrul Neptun Deep se bazează pe un orizont de timp care adună decenii de aici încolo. Și, pentru ca ea să merite, e nevoie ca la acel moment din viitor, să existe cerere.
„Ne facem noi așa, cumva, iluzii: deocamdată folosim gaz, în viitor o să putem cumva, așa, printr-o minune, să înlocuim tot gazul actual cu hidrogen. Lucrurile astea nu se leagă, da? Pentru că nu ai atâta hidrogen, îți trebuie cu totul altă infrastructură. Deci nu mă apuc acum să fac o tranziție de la cărbune către gaz, ca după aia să mai fac încă o tranziție de la gaz către ceva care să n-aibă emisii”, insistă experta în energie.
Un raport al EFI Foundation, o organizație neguvernamentală care militează pentru un viitor energetic mai curat, vorbește despre marea „trilemă” a energiei:
- securitate energetică (capacitatea unui stat de a-și acoperi cererea din producție internă)
- echitate energetică (prețuri rezonabile pentru consum casnic și comercial)
- soluții sustenabile pentru mediu (grija față de mediul înconjurător).
Poate că e greu să le bifezi pe toate trei, în același timp. Dar niciunul dintre aceste trei elemente nu trebuie scăpat vreun moment din vedere.
E bine să ai resurse naturale pe care să le exploatezi la nevoie, mai ales într-un climat geopolitic și meteorologic extrem de imprevizibil. Dar, dacă produci ceva de care nimeni nu mai are nevoie, e inutil.
La fel, dacă produci în urma unor investiții uriașe și apoi vinzi ieftin, pentru că așa e piața în acel moment, atunci se poate dovedi un pariu nu doar pierdut, ci de-a dreptul falimentar pentru sectorul respectiv.
Dar lucrurile se mai reglează și din mers – fie de la sine, fie printr-un concurs de împrejurări.
„Noi avem norocul că nu reușim să facem prostii foarte mari, tocmai pentru că nu se duc la bun sfârșit unele proiecte-mamut, care ar face mai mult rău decât bine. Nu mă aștept să se construiască nu știu câte capacități noi, gigantice, de producție pe gaz – proiectul de la Mintia (o nouă centrală pe gaz, programată pentru 2026 – n.r.) se spune că ar ajunge să consume 25% din consumul de gaze din toată țara. Dar deciziile pe care le luăm în sectoare care sunt foarte dependente de infrastructură ne afectează următoarele decenii”, explică Otilia Nuțu.