8 companii promițătoare care dezvoltă soluții AI în Europa. Tehnologia avansată nu trebuie neapărat să fie „made in USA”

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Piața de tehnologie din SUA inovează în ritm rapid și pare să ia fața Europei în ceea ce privește dezvoltarea de soluții bazate pe inteligența artificială. O serie de companii americane au reușit în ultimii ani să lanseze la nivel global soluții care au devenit aproape sinonime cu tehnologia pe care se bazează. Așa au ajuns cei mai mulți utilizatori care se gândesc la AI să asocieze aproape automat termenul cu soluții precum ChatGPT, lansată de OpenAI, sau Claude AI, lansată de Anthropic.
De altfel, SUA au făcut schimbări în legislația AI pentru a facilita inovația și a „potența dominația globală a Americii în domeniul AI”, arată un document de pe site-ul Casei Albe, care face referire ordinul executiv semnat în acest sens de Donald Trump la scurt timp după preluarea mandatului. La Summitul AI de la Paris din februarie 2025, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a susținut că Europa are o abordare prea strictă în domeniu, iar măsurile legislative precum Digital Services Act „merg prea departe” în ceea ce privește reglementarea companiilor americane în UE și le pun bețe în roate la capitolul inovație.
Deși o serie de companii din afara Europei sunt acum în avangardă când vine vorba de dezvoltarea inteligenței artificiale, există deja multe companii care dezvoltă soluții AI în Europa. Am descris mai jos unele dintre cele mai promițătoare companii, ca o dovadă că soluțiile de inteligență artificială nu trebuie neapărat să fie mereu „made in USA”. Ba unele pot veni chiar din România.
Mistral AI (Franța)
Francezii de la Mistral AI au fondat startup-ul în 2023 și vor să democratizeze inteligența artificială prin modele, produse și soluții AI inovative, open source și eficiente, menționează site-ul companiei. Compania este cel mai mare startup AI din Europa și are în portofoliu soluții precum Le Chat, un asistent AI capabil să răspundă cu aproximativ 1.000 de cuvinte pe secundă, care încorporează funcții multimodale.
Asta înseamnă că asistentul are componente specializate pe anumite elemente – coding, recunoaștere de imagini etc. – pe care utilizatorii le pot folosi integrat. Le Chat este disponibil atât pe desktop cât și pe mobil și vrea să fie un competitor pentru ChatGPT. La începutul lui februarie 2025 compania a lansat cea mai nouă versiune a Le Chat, iar aplicația a depășit un milion de descărcări la mai puțin de două săptămâni de la lansare.
Cele mai multe modele AI dezvoltate de Mistral AI sunt open-source, ceea ce înseamnă că oricine le poate descărca și folosi gratuit, iar compania susține că această abordare va ajuta la evitarea oligopolului din industria de profil.
În prezent, Mistral AI este evaluată la peste 6 miliarde de euro, are parteneriate cu companii ca Microsoft sau NVIDIA și s-a extins și pe piața americană.
DeepL (Germania)
Germanii de la DeepL se bazează pe soluții AI care oferă traduceri în peste 30 de limbi străine și LLM-uri (Large Language Models – adică modele de învățare AI care pot răspunde uman în conversație cu utilizatorii, n.r.) înalt specializate, care variază de la capacități de scriere, generare audio sau traducere. Recent, compania a lansat și Clarify, o soluție AI interactivă care asistă utilizatorul pe parcursul procesului de traducere, pentru a asigura o acuratețe mai mare și un grad mai ridicat de control asupra traducerii rezultate.
Lansată pentru prima dată în 2009, ca Linguee, compania a introdus atunci primul motor de căutare pentru traduceri, iar în 2017 a lansat DeepL Translator, o soluție de traducere automată care se află și azi în continuă dezvoltare. Principalii competitori pentru DeepL sunt servicii precum Google Translate și Grammarly.
Compania anunțase în mai 2024 că a reușit să obțină o nouă rundă de finanțare de 300 de milioane de dolari și că este evaluată la 2 miliarde de dolari (dublu față de 2023, când atinsese statutul de unicorn tech). DeepL are în prezent peste 100.000 de clienți business din toată lumea și optimizează constant soluțiile pe care le au în portofoliu.
Aleph Alpha (Germania)
Start-up-ul german a fost fondat în 2019 și dezvoltă soluții AI dedicate unor medii ca educație, mediul academic și mediul guvernamental. Inițial, compania dezvoltase o soluție LLM proprie numită Luminous, care putea efectua sarcini complexe pe bază de text și generare de imagini, ceea ce înseamnă că putea fi utilizată într-o mulțime de industrii, similar modul în care poate fi folosit și ChatGPT.
Anul trecut, Aleph Alpha a anunțat că se va concentra mai mult pe livrarea de soluții B2B, nu pe dezvoltarea de soluții LLM proprii. Compania se referea la Pharia AI care vrea să fie ca un sistem de operare pentru modelele AI generative ale clienților de business.
Practic, Pharia AI e ca o platformă care integrează date, modele și softwares AI într-un singur loc, ca un sistem de operare care rulează mai multe componente pe care companiile sau guvernele le pot decide singure, în funcție de nevoi. Astfel, Aleph Alpha scapă de presiunea de a-și menține propriile soluții AI diferite și devine un fel de Windows, unde clienții pot instala și rula ce au nevoie mai eficient și mai rapid pentru că au totul integrat.
La finalul lui 2023, Aleph Alpha reușise să strângă finanțări de 460 de milioane de euro, dintre care 110 milioane sub formă de equity (capitaluri proprii, n.r,). În septembrie anul trecut, Fortune nota că Aleph Alpha ar fi putut fi o speranță pentru industria de Inteligență Artificială din Europa, dacă nu ar fi renunțat la dezvoltarea prioritară a soluțiilor LLM. Așadar, piața AI globală continuă să fie dominată de nume ca OpenAI și alte corporații americane.
Stability AI (Marea Britanie)
Stability AI se află în spatele soluției Stable Diffusion (lansată în 2022), un generator de imagini pe bază de AI care să permită utilizatorilor să creeze imaginile dorite în doar câteva secunde, similar cu servicii ca Midjourney sau DALL-E. Ce deosebește compania de celelalte e că soluțiile dezvoltate sunt open source, ceea ce înseamnă că sunt disponibile publicului, iar dezvoltatorii pot folosi codul Stability AI pentru a crea propriile soluții pentru industriile creative. Compania are în portofoliu și generatoare AI audio, pe același principiu.
Stability AI a făcut restructurări anul trecut, ca urmare a plecării unuia dintre fondatori, însă tot anul trecut a reușit să atragă finanțări de peste de 100 de milioane de dolari de la un grup de investitori care i-a inclus pe Eric Schmidt (fost CEO al Google) și companiile Coatue Management, Lightspeed Venture Partners.
Unbabel (Portugalia)
Similar cu DeepL, și portughezii de la Unbabel oferă un serviciu de traducere bazat pe AI – Widn.AI. Widn.AI se bazează pe Tower, un LLM propriu dezvoltat de Unbabel, și vrea să elimine factorul uman din traduceri. Practic, compania vrea să elimine abordarea tradițională folosită de translatori care se folosesc de sisteme de machine learning care traduc automat, însă care necesită verificarea textului.
La finalul anului trecut, conducerea companiei a declarat că nu intenționează să o listeze pe bursă și că Unbabel nu a ajuns încă la statutul de unicorn tech, dar că a strâns finanțări de 130 de milioane de dolari (cu Point72 Ventures ca investitor principal). Compania are 244 de angajați și venituri anuale de 50 de milioane de dolari.
Tot anul trecut, Unbabel a fost printre câștigătorii Large AI Grand Challenge, un concurs organizat de Comisia Europeană, care a premiat patru dintre cele mai inovatoare startup-uri AI (toate pe zona de servicii de traducere) cu 1 milion de euro și 8 milioane de ore de training ale LLM-urilor pe supercomputerele de înaltă performanță EuroHPC JU, ceea ce va permite dezvoltatorilor să-și îmbunătățească produsele și să le antreneze. Comisia Europeană susține că acest tip de training pe supercomputerele oferite poate permite în doar câteva săptămâni progrese pentru care e nevoie de ani de zile.
Synthesia (Marea Britanie)
Synthesia este un startup care oferă o soluție de generare de materiale video cu AI, pe baza unui prompt text. La începutul lui 2025, compania spunea că are 1 milion de utilizatori și 60.000 de companii care se folosesc de avatarurile și clipurile video generate de platformă. Acestea pot să vorbească în mai multe limbi, ceea ce permite o flexibilitate ridicată pentru utilizări – educație, marketing etc.
Practic, cu doar o comandă, utilizatorii pot transforma un text în video narat de un personaj, ceea ce face unealta utilă pentru crearea de clipuri de prezentare, explicative sau de promovare a unor produse. De exemplu, un profesionist poate crea un avatar video cu propria imagine, apoi acest avatar va prezenta un anume produs pe baza textului dorit; o altă utilizare poate fi un profesor care creează o versiune digitală a propriei persoane cu Synthesia și generează clipuri în care „predă” elevilor anumite concepte.
Synthesia a reușit să atragă o finanțare totală de 330 de milioane de dolari (dintre care 180 de milioane de dolari la începutul acestui an), iar compania este evaluată la 2.1 miliarde de dolari, dublu față de evaluarea din 2023.
Poolside AI (Franța)
Compania vrea să revoluționeze modul în care se creează software și oferă soluții AI care să reducă diferența de capacitate dintre om și mașinărie, se arată pe site-ul companiei. Practic, Poolside are un plan în trei etape: în primă fază va fi un asistent pentru dezvoltatorii de software, iar mai apoi soluțiile AI vor permite oricui să dezvolte software, dar cu asistență umană.
Ultimul pas ar fi automatizarea completă a procesului de software developement prin AI, odată ce această tehnologie ajunge să fie inteligență artificială generală (autonomă, fără intervenție umană, n.r.). Compania își concentrează serviciile pe dezvoltatorii software și creează soluții pe care programatorii le pot integra direct în procesele lor de lucru sau în echipe din companii de software.
Pornită inițial din Statele Unite, Poolside AI s-a relocat apoi la Paris. La finalul anului trecut, a reușit să atragă o finanțare de 500 de milioane de dolari, după ce în trecut reușise să strângă alte două finanțări de 100 de milioane de dolari și 26 de milioane de dolari.
Chiar dacă SUA continuă să fie lider în domeniul AI, exemplele descrise arată că există potențial de inovație în acest domeniu și în Europa. Felul în care se va dezvolta AI pe mai departe, dar și felul în care Europa va reuși să-și mențină potențialul competitiv va depinde și de modul în care astfel de companii vor reuși să răspundă provocărilor tehnologice globale.
DRUID AI (România)
Fondată în 2018 de Andreea Pleșea, Daniel Bălăceanu și Liviu Drăgan, antreprenor care a fost și în spatele unor companii precum TotalSoft, firma oferă soluții de automatizare AI pentru mediul de business și a atras deja finanțări consistente pentru dezvoltare. Produsele dezvoltate de DRUID AI se bazează pe inteligență artificială generativă și conversațională (chatboți) și se adresează unei game largi de industrii – de la HR, la domeniul medical, asigurări, domeniul financiar-bancar, educație și altele. Diversele soluții software sunt adaptabile și își propun să ajute la o abordare de business mai eficientă, mai automatizată, și la o mai bună relație cu consumatorii.
În 2020, firma era evaluată la 8 milioane de euro, iar în 2023 înregistra venituri anuale recurente în valoare de 13 milioane de dolari. Astăzi DRUID AI are numeroase parteneriate cu organizații cărora le oferă soluțiile software, iar 60% din business se concentrează pe piața europeană. În prezent, compania precizează că este în proces de ridicare a unei noi runde de finanțare, anunțată de Liviu Drăgan în toamna anului trecut și estimată de acesta la 50 de milioane de dolari.
ERATĂ: Articolul a fost modificat după publicare pentru a corecta pasajul referitor la datele financiare ale companiei DRUID AI.
Articol editat de Raluca Ion
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- Ne fură AI joburile? Care va fi de fapt impactul tehnologiei pe piața muncii
- Ce faci dacă te sună o AI? Mic ghid pentru a te feri de vocile generate artificial care caută să te păcălească
- Viitorul internetului e aici și mulți se tem de el. Va lua Inteligența Artificială Generativă pâinea de la gura creatorilor de conținut?
- Unde investesc banii pentru Inteligență Artificială marile puteri ale lumii
- Job-urile din industriile creative, față în față cu Inteligența Artificială: s-a dus și ultima frontieră umană?




