Cel mai iubit dintre oligarhi

Roman Abramovici: Drumul întortocheat al unei averi care duce până în biroul lui Putin

Computer Hope Guy
Roman Abramovici, la masă cu Vladimir Putin în perioada în care era guvernator Foto: Profimedia Images

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Roman Abramovici este probabil cel mai cunoscut oligarh rus. O prezență discretă în afara țării până la începutul anilor 2000, Abramovici a devenit fața „Londongrad”-ului, porecla primită de capitala Marii Britanii din cauza grupului de oligarhi ruși care au căpătat influență în Londra, după ce în 2003 a cumpărat clubul de fotbal Chelsea.

Cu o avere estimată în 2021 la 14,5 miliarde de dolari de Revista Forbes, alimentată de apropierea de Boris Elțin și mai ales de Vladimir Putin, Abramovici a reușit să fenteze în două rânduri sancțiunile occidentale. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile fără precedent care tot vin de atunci au ajuns, în cele din urmă, chiar și la patronul Chelsea, unul dintre „răsfățații” tabloidelor britanice din ultimele decenii.

Oligarhul a arătat că se aștepta să fie vizat de sancțiuni, motiv pentru care a și anunțat că vinde Chelsea. Mai mult, potrivit informațiilor apărute ulterior în presa britanică, se pregătea să-și vândă și din proprietăți. Abramovici a fost întrecut, însă, de guvernul britanic, care l-a pus pe lista neagră a sancționaților înainte ca rusul să apuce să-și facă ordine în avere. Ce s-a întâmplat, concret, și care este, totuși, relația lui Roman Abramovici cu Vladimir Putin?


Citește și:
Material interactiv: Cine sunt oamenii din cercul de încredere al lui Vladimir Putin
Armata de miliardari a lui Putin. Cine sunt oligarhii pe care Occidentul i-a lovit la bani

Sancționarea lui Abramovici: ce rol are și de ce a durat atât 

Sancționarea lui Roman Abramovici, devenit simbol al oligarhilor ruși apropiați de Kremlin care își duc viața și afacerile în Vest, a fost unul dintre laitmotivele din discursul opoziției laburiste odată cu începerea războiului din Ucraina. În ciuda presiunii publice și a semnalelor că vor exista măsuri împotriva lui, patronul lui Chelsea Londra a ajuns pe listele de sancțiuni ale guvernului britanic abia în a 15-a zi a invaziei rusești.

Concret, Roman Abramovici s-a ales cu conturile înghețate, are interdicție la business-uri cu companii sau cu cetățeni britanici, dar are și interdicție să mai intre în Regatul Unit.

„Nu putem să fim un paradis fiscal pentru cei care au sprijinit atacul brutal al lui Putin asupra Ucrainei. Aceste sancțiuni reprezintă un nou pas făcut de Marea Britanie în sprijinul poporului ucrainean. Vom fi nemiloși cu cei care au permis ca uciderea civililor, distrugerea spitalelor sau ocuparea ilegală a unor state suverane” – Premierul britanic, Boris Johnson / sursa: comunicat Downing Street

Oligarhul rus scăpase de sancțiunile impuse de Regatul Unit Rusiei și unor indivizi considerați importanți pentru Moscova, atât după anexarea Crimeei, dar și după scandalul iscat în 2018 între Londra și Kremlin după otrăvirea fostului agent KGB Serghei Skripal. Ce-i drept, după episodul Skripal, lui Roman Abramovici nu i-a mai fost prelungită viza pentru Anglia, care a expirat în mai 2018. Miliardarul s-a descurcat însă și o lună mai târziu obținea cetățenia israeliană, iar în 2021 devenea și cetățean portughez. Astfel, anul trecut s-a putut întoarce în Londra pentru o vizită scurtă, după trei ani în care a stat în afara insulelor britanice.

Premierul Boris Johnson explicase însă, într-un interviu acordat La Reppublica, de ce durează atât de mult procesul de a-l trece pe Abramovici pe lista oligarhilor vizați de sancțiuni: „Nimeni nu vrea să trăiască într-o țară care statul îți ia casa fără să existe un volum copleșitor de dovezi și un proces corect. Nu are niciun rost să spunem că îi vom impune sancțiuni și apoi să ne lovim de un ‘zid de avocați’. Așa că trebuie să facem lucrurile ca la carte. De asemenea, nu vrem ca sancțiunile noastre să fie date cu dedicație pentru un singur individ”.

Apropierea dintre Roman Abramovici și Vladimir Putin

Averea lui Roman Abramovici e strâns legată de căderea URSS-ului. El a fost unul dintre acei afaceriști care au ajuns peste noapte miliardari, după ce au împrumutat bani pentru a cumpăra acțiuni de la companiile muribunde ale noii Federații Ruse. Abramovici, împreună cu asociatul său de atunci, Boris Berezovski, au ajuns în atenția publică după ce au devenit proprietarii companiei petroliere Sibneft. Grație succesului pe care l-au avut, cei doi au reușit să ajungă în anturajul familiei lui Boris Elțin. Abramovici ar fi fost chiar primul care i l-a propus pe Vladimir Putin lui Boris Elțin ca succesor la conducerea țării.

Mai mult, în 1999, oligarhul rus ar fi fost cel care i-a intervievat pe candidații pentru posturile de ministru din primul guvern sub Vladimir Putin, după cum arată biografia „Abramovich: The Billionaire from Nowhere”, scrisă în 2005 de Dominic Midgley și Chris Hutchins.

În același an, Abramovici a devenit guvernatorul zonei Chukotka, din Siberia, post pe care l-a ocupat până în 2008 și care a fost interpretat drept o recompensă pentru sprijinul acordat noii elite politice de la vârful țării. Aceeași sursă arată cum Abramovici a fost unul dintre primii oligarhi care au rupt rândurile și l-au sprijinit pe Vladimir Putin la începutul președinției sale, spre deosebire de alți miliardari pe care liderul de la Kremlin a reușit să îi ducă în sapă de lemn, la închisoare sau să îi facă să fugă din Rusia.

Printre ei s-a numărat chiar Boris Berezovski, care în 2012 l-a dat în judecată pe fostul său partener de afaceri. Acesta a cerut de la patronul lui Chelsea daune morale de 3 miliarde de lire sterline, pentru felul în care a fost înlăturat de la conducerea Sibneft. Berezovski a pierdut însă procesul.

Cazul Sibneft este unul grăitor pentru legătura dintre Abramovici și Vladimir Putin. În cartea sa din 2021, „Putin’s People”, jurnalista Catherine Belton a arătat diferența de tratament de care a beneficiat Abramovici față de Mihail Hodorkovski, celălalt magnat al petrolului, care deținea compania Yukos.

La finalul anului 2003, Hodorkovski a ajuns după gratii pentru evaziune fiscală. Chiar dacă a fost suspectat că ar fi comis scheme financiare asemănătoare cu Sibneft, Abramovici a vândut compania către statul rus contra unei sume de 13 miliarde dolari.

Și partenerul de afaceri Berezovski a ajuns în scurt timp pe lista neagră a lui Putin pentru campania negativă pe care i-a făcut-o la propriile sale televiziuni, motiv pentru care a fugit în Marea Britanie în 2003. În cartea jurnalistei britanice, Berezovski este citat spunând că Vladimir Putin a fost „partenerul de afaceri” al lui Abramovici și că au împărțit împreună factura de 13 miliarde de dolari pentru Sibneft.

De altfel, tot Catherine Belton a prezentat o teorie prin care se spunea că achiziția clubului de fotbal Chelsea ar fi fost operată cu știința lui Vladimir Putin, dacă nu chiar la îndrumarea acestuia. Serghei Pugaciov, unul dintre oamenii care au fost în cercul de încredere al lui Putin, spunea că „afacerea Chelsea” a reprezentat biletul președintelui rus pentru a intra în cercurile înalte ale FIFA și pentru a-și îmbunătăți reputația pe plan global, ca tehnică de soft diplomacy. Alții spun că, dimpotrivă, Abramovici a beneficiat de pe urma cumpărării clubului Chelsea pentru că astfel și-a păstrat banii departe de statul rus și a reușit să capete o notorietate care l-a ținut departe de închisorile Rusiei.

Roman Abramovici a fost pus pe lista sancțiunilor de Marea Britanie din cauza apropierii de Vladimir Putin
Roman Abramovici a făcut parte din delegația Rusiei care a obținut găzduirea Cupei Mondiale din 2018 / Foto: Profimedia

Atât teoria lui Berezovski, cât și cea a lui Pugaciov au fost respinse de oamenii din anturajul lui Abramovici. De altfel, Roman Abramovici, alături de alți oligarhi ruși, au dat-o în judecată pe Catherine Belton pentru defăimare. Editura a pierdut procesul, după o decizie a instanței că felul în care Abramovici a pus mâna pe Sibneft a fost prezentat trunchiat.

O decizie a unei alte instanțe e, însă, cel mai frecvent citată când se caută la un răspuns la întrebarea „ce legătură are, totuși, Roman Abramovici cu Vladimir Putin”? În 2012, judecătoarea Justice Gloster, cea care a dat verdictul final în cazul Abramovici vs Berezovski, a spus că a observat că patronul Chelsea are „relații foarte bune” și un „acces privilegiat” la Kremlin, dar nu a găsit nicio dovadă că acesta „ar fi tras sfori” pentru președintele rus.

Cum a fost afectat clubul Chelsea după sancțiunile impuse lui Abramovici

După ce Rusia a intrat în Ucraina, Abramovici a simțit că sfârșitul „imunității” sale în Marea Britanie este aproape. Așa că într-o scrisoare semnată pe 2 martie, miliardarul a anunțat că „spre binele clubului, angajaților și fanilor”, vrea să vândă Chelsea. De asemenea, toți banii pe care îi va primi urma să fie depuși într-un fond caritabil care să aibă ca scop sprijinirea „tuturor victimelor războiului” din Ucraina, dar și „reconstrucția pe termen lung”.

În 2003, când a achiziționat clubul de pe Stamford Bridge, Abramovici a plătit 140 de milioane de lire sterline. În cei 19 ani cu patronul rus, Chelsea a câștigat cinci titluri în Anglia, de două ori Liga Campionilor și două ori Europa League, devenind în această perioadă cel mai de succes club de fotbal britanic. Toate aceste trofee, inclusiv postura de campioană en-titre a Europei, fac din Chelsea un brand mult mai valoros decât în momentul în care a fost preluat de omul de afaceri rus.

De altfel, modul în care publicul și statul britanic s-au purtat cu „mănuși” față de Roman Abramovici poate fi pus și pe seama succesului pe care acesta l-a avut în fotbal. Chiar în prima zi în care a fost sancționat, Abramovici a avut parte de sprijinul suporterilor lui Chelsea. În deplasarea de la Norwich, fanii și-au arătat recunoștința pentru nivelul la care oligarhul rus le-a dus clubul favorit.

Potrivit unui raport amănunțit al celor de la KPMG, în 2021 valoarea clubului Chelsea ajungea la 1,9 miliarde de euro, clubul primind o lovitură de aproximativ 300 milioane euro din pricina pandemiei. În urmă cu trei ani, Abramovici cerea pe Chelsea cel puțin 2,2 miliarde de lire. Cel mai recent preţ cerut de miliardarul rus a fost anunţat de cei de la  Sports Illustrated, în jurul sumei de 3 miliarde de lire.

Toate aceste calcule nu mai însă nicio valoare din moment ce toate proprietăţile lui Abramovici din Marea Britanie, inclusiv clubul de fotbal, au fost înghețate. Teoretic, formația de fotbal poate fi înstrăinată de oligarhul rus, însă doar gratuit, fără ca acesta să beneficieze de vreun ban.

Activitatea clubului nu a fost însă întreruptă de sancțiunile pe care le-a primit patronul. Asta după ce ministrul Culturii, Nadine Dorries, a anunțat că Chelsea a primit o „licență specială” care va permite clubului să participe în continuare la competițiile sportive și să plătească jucătorii și antrenorii aflați sub contract. Însă, din cauza sancțiunilor, clubul va pierde posibilitatea să vândă bilete, astfel încât doar cei cu abonamente vor avea dreptul să meargă la meciuri. Totodată, Chelsea nu va mai putea efectua transferuri de jucători, produsele clubului nu vor mai putea fi vândute iar contractele jucătorilor nu vor putea fi reînnoite, atât timp cât clubul se află sub oblăduirea lui Abramovici, arată The Athletic.

După sancțiunile impuse de Regatul Unit, nu doar că Abramovici nu poate să își vândă clubul, dar formația londoneză e părăsită de toți sponsorii principali. Astfel, compania de telefonie mobilă Three, care avea un parteneriat de 40 de milioane de lire sterline pe an, a anunțat că rupe legătura cu Chelsea. Totodată, și alți sponsori importanți ai clubului, precum Nike sau Hyundai ar avea de gând să părăsească echipa din Stamford Bridge, provocând daune masive unuia dintre cele mai populare cluburi de fotbal din lume, după cum arată The Guardian.

Abramovici, porumbelul păcii?

Sperând să evite sancțiunile și încercând să își vândă bunul cel mai de preț, Roman Abramovici a avut timp să-și arate preocuparea pentru rezolvarea conflictelor internaționale. Potrivit purtătorului său de cuvânt, miliardarul ruso-israelian a fost contactat de autoritățile de la Kiev și este „implicat total” în încercarea de a găsi o soluție în conflictul din Ucraina.

Totodată, regizorul Alexander Rodnianski a confirmat că Abramovici este implicat în acest proces datorită conexiunilor sale cu comunitățile evreiești din Rusia și din Ucraina. „Roman Abramovici încearcă să caute sprijin pentru o soluție de pace. Chiar dacă influența lui este limitată, a fost singurul care a răspuns prezent apelului ucrainean. Dacă va avea vreun impact sau nu, nu știu, dar sunt în contact cu staff-ul președintelui Zelenski, care e recunoscător pentru efortul său generos”, a mai spus regizorul, potrivit The Athletic.

În aceeași perioadă în care încerca și să fie mediator de pace în Ucraina, și să vândă Chelsea, Abramovici a anunțat un parteneriat cu Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului, aflat la Ierusalim, care includea o donație de 10 milioane de dolari. După includerea lui Abramovici pe lista de sancțiuni britanice, Yad Vashem a anunțat că renunță la parteneriatul cu al doilea cel mai bogat cetățean israelian.

Pentru mulți ani simbolul „Londongradului”, Roman Abramovici a devenit ostracizat în cetatea care deunăzi l-a pus pe piedestal datorită acelorași bani și relații care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi motiv de sancțiuni.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Eduard Nicolae Popa

În aproape un deceniu de presă, a lucrat atât în online, cât și în televiziune sau print. Printre cele mai importante nume din portofoliul său se numără B1 Tv, Vice sau Fanatik. De patru ani coordonează proiectul editorial Total Baschet, unul dintre cele mai bune site-uri de nișă din presa sportivă din România. Pasionat de politică și sport, cu care a avut cel mai mult de furcă din postura de jurnalist, a căutat tot timpul să găsească povestea din spatele a ceea ce se vede la suprafață.


Urmărește firul poveștii
Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x