Top 10 spa-uri din România pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
România are o tradiție în ceea ce privește beneficiile apelor termale, însă acestea sunt de multe ori asociate cu destinațiile pensionarilor care „merg la tratament” sau la „proceduri”. După cum am arătat într-o analiză anterioară, românii asociază cultura spa mai degrabă cu terapii precum masajele sau tratamentele corporale, dar ea include și activități precum saunele uscate (tradițional finlandeze), băile cu aburi (turcești) sau cele în piscină.
De la munte până la mare, de la marile orașe până în locuri cu tradiție balneară, și în România s-au fost făcut investiții în acest domeniu. Dar prea puțini români știu de ele.
Am ales zece astfel de destinații, pe care le-am așezat în ordinea alfabetică a județului în care se află. Lista, desigur, nu este una exhaustivă.
Citește și
Top 10 spa-uri din Europa pe care ar trebui să le vezi măcar o dată în viață
1. Lotus Therm Spa & Luxury Resort, Băile Felix (jud. Bihor)
Resortul termal de cinci stele se găsește în stațiunea Băile Felix și la circa 10 kilometri de Oradea.
Situat în cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, în apropierea parcului cu lotuși, complexul dispune de o zonă de spa și relaxare care poartă numele „Felixarium”.
În total sunt 14 piscine – patru în zona exterioară și zece la interior, unele cu apă termală, iar altele potrivite pentru înot. Felixarium mai cuprinde două jacuzzi, peșteri, cascade și un centru de spa. La Gold Spa, oaspeții pot încerca trei tipuri de saune: finlandeză, cu infraroșu și baia de aburi. Mai există aici, de asemenea, un duș-aventură și sunt disponibile mai multe tipuri de masaje. Atracția principală a Felixarium rămâne cupola retractabilă de deasupra piscinelor interioare.
Tot în cadrul hotelului mai există însă și un centru de tratament balnear și spa, Nelumbo Med-Spa, unde se pot face mai multe terapii pe baza apelor de la Felix, recunoscute pentru beneficiile lor. Temperaturile de izvor, între 40-49˚C, şi concentraţia de săruri cu puţin peste 1g la litru fac ca aceste ape să aibă beneficii pentru majoritatea afecţiunilor aparatului locomotor, încadrându-se în categoria apelor oligominerale. Astfel, în centru se pot face de la hidroterapie, la împachetări și băi cu nămol, cu parafină, dar și kinetoterapie sau masaje.
2. Alma Resort & Spa Retreat (jud. Brăila)
Alma Health & Spa Retreat este situat pe malul Lacului Sărat, în Brăila, și se întinde pe 28.000 de metri pătrați.
Resortul a fost deschis în 2022, în urma unei investiții de peste 20 de milioane de euro. Alma Health & Spa Retreat este, în același timp, o destinație de wellness și una de vacanță, pentru că, dincolo de facilitățile hotelului are și o plajă privată de o mie de metri pătrați la Lacul Sărat.
Hotelul are o piscină cu apă sărată și una cu apă dulce, potrivită pentru înot, iar în Alma Health Center, zona de spa și wellness, există mai multe saune: finlandeză, umedă, salină, jacuzzi cu vedere la lac, dar și cabinete individuale de masaj și terapii ca Hammam, duș Vichy, pat de relaxare Dry Floating.
În cadrul complexului, sunt 60 de cabinete individuale pentru terapie și recuperare.
Terapiile integrează resursele naturale ale locului – apa și nămolul din lac – , renumite pentru proprietățile lor extraordinare. Nămolul sapropelic din Lacul Sărat este folosit pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, inflamatorii, dermatologice, ginecologice, endocrine, a stărilor post-traumatice, afecțiunilor respiratorii și ale sistemului nervos central.
3. Afrodita Resort and Spa, Băile Herculane (jud. Caraș-Severin)
Situat la poalele munților Domogled, în poate cea mai frumoasă stațiune balneo din România, Băile Herculane, renumită pentru proprietățile curative ale apelor sale minerale, complexul Afrodita Resort and Spa are un centru spa întins pe 2.500 de metri pătrați.
Herculum Spa are o piscină interioară cu apă încălzită, deschisă tot timpul anului, care este accesibilă și copiilor și este perfectă pentru înot. Ca o paranteză, pentru copii, mai există însă și zone amenajate la exterior, care includ și leagăne, tobogane și o trambulină.
În centrul spa, mai există două jacuzzi și nelipsitele saune: Sauna Ierburile Afroditei, cu arome de plante, după o rețetă atribuită chiar zeiței frumuseții și Sauna Hercule, cu un design inovator și unic în România, o saună neagră care aduce în actualitate nu doar cel mai vechi tip de saună, „smoke sauna”, dar pune în valoare și pinul negru, o raritate a locului. În plus, mai există zona Caldarium, destinată exclusiv adulților, în care se pot găsi piscine calde și baie de aburi.
Pentru că izvoarele din Băile Herculane sunt resurse terapeutice destinate în special afecțiunilor reumatismale osteo-articulare (spondiloze, discopatii, poliartrită, sciatică), post-traumatice și neurologice (stări după operaţii pe articulaţii, stări după fracturi, pareze, paralizii) sau celor asociate (digestive, renale, cardio- vasculare, dermatologice, endocrine, ginecologice sau de nutriție), se pot face aici și băi cu sulf, fie la recomandarea medicului, fie, pentru celelalte persoane, urmând instrucțiunile personalului de la spa. Se pot face de asemenea terapii spa, dar și medicale pentru tratamente de recuperare și prevenție a diverselor afecțiuni.
Dacă vreți să citiți mai multe despre Băile Herculane, vă recomandăm:
Noile Herculane: de la „cea mai frumoasă stațiune din Europa” la „ghost town” și retur
4. Ana Hotels Spa Europa, Eforie Nord (jud. Constanța)
Localizat pe malul Mării Negre, în stațiunea Eforie Nord, hotelul, parte a portofoliului grupului hotelier Ana Hotels, deținut de George Copos, acest centru a trecut recent prin cel mai amplu proces de modernizare din ultimii 20 de ani, care s-au ridicat la 14 milioane de euro.
Timp de aproape șase luni, au fost renovați 25.000 de metri pătrați, inclusiv zona de spa, iar administratorii spun că spa-ul e acum pregătit pentru perioada estivală.
Ana Health Spa utilizează în cadrul terapiilor apa sărată și nămolul din lacul Techirghiol, cunoscute pentru beneficiile în afecțiunile reumatice și dermatologice. Pe lângă tradiționalele tratamente balneare cu nămol și apă sărată, aici se mai pot face proceduri cu laser, ultrasunete și ionizare.
Totodată, centrul mai oferă și terapii de eliminare a stresului, ritualuri de relaxare, proceduri de tonifiere corporală, dar și terapii sportive de recuperare sau sesiuni de masaj.
Ana Health Spa dispune și de o piscină exterioară cu apă dulce și una interioară, cu apă sărată. Mai are un jacuzzi, o saună, un centru de fitness și 45 de camere de tratament.
5. Balvanyos Resort & Spa (jud. Covasna)
Ascuns printre pădurile de brazi dintre Băile Tușnad și Târgu Secuiesc, la câțiva kilometri de Lacul Sfanta Ana, clădirea principală în care se află acum Balvanyos Resort a fost ridicată în 1938 și este una dintre puținele construcții în stilul Bauhaus de la noi. În 2021, resortul a fost extins, în urma unei investiții de 9 milioane de euro, pentru mărirea capacității de cazare și a suprafeței centrului spa.
În incinta complexului se află Grand Santerra Spa, care se întinde pe aproximativ 2.000 de metri pătrați. Are o piscină cu apă de izvor și zone de hidromasaj, un bazin de hidromasaj, cu apă sărată de la Praid, bazine Kneipp, care presupun un circuit pe pietre în doua bazine, unul cu apă caldă, unul cu apă rece, un jacuzzi și o piscină exterioară.
La capitolul saune, la Grand Santerra Spa există o cameră salină cu cărămizi de sare de Praid și mai multe saune: una secuiască pe lemne, cu aromaterapie cu crengi de brad, una finlandeză și una cu infraroșu. În plus, mai există și o baie cu aburi (hamam sau sauna turcească).
În complex, se pot face mai multe tratamente spa destinate detoxifierii, remineralizării, oxigenării și revigorării întregului organism cu scopul eliminării stresului. Tratamentele realizate aici folosesc produse din regiune – cum ar fi argila albastră din Câmpia Transilvaniei, unică prin bogăția de minerale sau apa de izvor din regiunea Balvanyos.
6. SunGarden Golf & Spa Resort (jud. Cluj)
Situat la doar patru kilometri de comuna Baciu și la mai puțin de 20 de kilometri de Cluj-Napoca, SunGarden este un complex așezat într-un spațiu retras, potrivit tocmai pentru relaxare și o clipă de detașare de cotidian.
Spa-ul este extrem de generoas și cuprinde trei zone, în funcție de preferințele oaspeților. Aqua Experience înseamnă o piscină interioară cu hidromasaj, dar și un bazin cu apă sărată, o cameră Tepidarium, adică de relaxare cu sezlonguri încălzite acoperite cu mozaic, la care se adaugă și o baie turcească. Mai există aici și o saună cu infraroșu, un duș emoțional, care cuprinde mai multe tipuri de duș – clasic, ceață rece, tropical, dar și o zonă de tratament și înfumusețare.
Pentru cei care își doresc și mai multă destindere, zona Amedeea Paradise oferă mai multe zone de relaxare, precum Vatra Străveche, o saună cu arome realizată din lemn de cedru, o cameră de relaxare cu paturi suspendate, o saună sărată, care îmbină beneficiile saunei cu cele ale sării, o saună finlandeză și un ciubăr.
În cea de-a treia zonă, Garden Spa, există, printre altele, o saună special destinată ritualurilor de aufguss, un duș în aer liber, o piscină și o zonă de meditație inspirată din cultura japoneză.
Pe lângă toate acestea, terapiile sunt și ele nelipsite, majoritatea folosind tot resursele naturale ale zonei, precum sare din salinele din Transilvania sau argila albastră de Râciu.
7. Fontana Spa & Balneo, Borsec (jud. Harghita)
Acest centru este una dintre cele mai noi investiții în domeniu și o încercare de a moderniza stațiuni cu scopul de a revitaliza turismul în zonă. Fontana Spa & Balneo a fost deschis la finalul anului 2022 și cuprinde un centru spa și o bază de tratament, cu o capacitate de o mie de persoane vara și 700 pe timpul sezonului de iarnă.
În cei peste 3.000 de metri pătrați, oaspeții se pot bucura de piscinele exterioare și interioare, de saunele finlandeză, cu infraroșu sau cu aburi. Există în complex și o cameră salină, care ajută în afecțiunile respiratorii.
Centrul mai are și o baie sacrală, un spațiu dedicat relaxării și meditației, format dintr-o piscină cu apă la o temperatură de 36 de grade Celsius, alte două bazine cu apă la 38 de grade Celsius și 40 de grade Celsius. În plus, mai există în acest spațiu o saună finlandeză, două bazine cu apă minerală, unul cu o temperatură de 28 de grade Celsius, iar celălalt cu o temperatură cuprinsă între 12 și 26 de grade Celsius. Desigur, există și aici o zonă de relaxare.
Din „meniul” de relaxare nu lipsesc nici masajele și terapiile, dar și posibilitatea de a face mai multe tipuri de băi în căzi de hidroterapie, cum ar fi, de pildă, cea cu fân, cu plante medicinale sau esențe aromatice, care pot îmbunătăți calitatea somnului sau pot reduce stresul și anxietatea.
8. Therme București (jud. Ilfov)
Lista poate nu ar fi completă fără centrul de relaxare și wellness Therme București, un loc care a ajuns pe lista de destinatii pentru mulți români, și nu numai. Situat în Balotești, la 20 de kilometri de centrul Capitalei și la 5 kilometri de Aeroportul Henri Coandă, centrul este unul dintre cele mai mari din Europa.
Pe lângă zona destinată distracției pentru întreaga familie – cu tobogane și piscină cu valuri, Therme are o serie de activități de wellness. Piscinele au apă termală, extrasă de la o adâncime de peste 3.000 de metri, iar în zona Palm există și trei alte piscine cu săruri minerale (litiu, calciu și magneziu sau sare de la Marea Moartă). Există apoi, în zona Elysium, saunele tematice, cu temperaturi care merg de la 40 de grade în sauna cu pereți de sare Himalaya, până la sauna Bavaria, unde umiditatea este aproape zero, iar temperatura ajunge la 90 de grade.
Therme București sunt deja cunoscuți și pentru ritualurile de aufguss, care înseamnă, practic, tehnica de a pune apă peste cărbunii încinși pentru a crește umiditatea, alături de bulgări de gheață cu uleiuri esențiale, astfel încât să se creeze o experiență senzorială, în timp ce un maestru de aufguss dispersează aburul rezultat cu ajutorul tehnicii mânuirii prosopului.
Centrul mai propune însă și infuzii cu uleiuri esențiale florale, care te fac să te imaginezi în mijlocul pădurii, scruburi, aqua gym, dar și mai multe tipuri de masaje. Festivalurile care se organizează anual aici, precum Sauna Fest sau Herbarium, atrag și ele numeroși vizitatori. Pentru cei care vor să plimbe în aer liber, există parcurile Pangea sau Feng Shui.
9. Casa Timiș Wellness & Spa Resort (jud. Prahova)
Casa Timiș se află în Chițorani, județul Prahova, la 60 de kilometri de Aeroportul Henri Coandă și la aproape 80 de kilometri de centrul Capitalei.
Întregul resort are un design deosebit – cazarea se face în 16 bungalow-uri pictate manual, sau în Conac, un boutique-hotel.
Întregul complex este situat într-o zonă înconjurată de plantații de viță de vie, iar Embrace Holistic Healing Spa propune terapii și tratamente personalizate care sunt în armonie cu natura, dar și sesiuni de yoga sau singing bowls, pentru a fi cât mai relaxați cu putință.
Există aici și o saună inedită, sub formă de butoi pentru vin, din interiorul căruia se vede întreaga plantație de viță de vie și o piscină infinity cu o priveliște deosebită.
10. Tisa Spa & Thermarium Resort, Băile Olănești (jud. Vâlcea)
Județul Vâlcea este cunoscut pentru apele geotermale cu proprietăți curative. În micuța stațiune Băile Olănești, înconjurat de pădure, Tisa Spa & Thermarium Resort are o zonă de spa menită să ia ce e mai bun din proprietățile apelor minerale.
În zona Spa&Thermarium, există o saună cu infraroșu, pentru cei care nu pot suporta temperaturile mai ridicate din saunele clasice, o salină, o saună cu aromaterapie, unde există agățați pe pereți săculeți cu plante medicinale, un ciubăr, o saună finlandeză și o baie turcească. Experiența este completată de o alee Kneipp, de o fântână de gheață și de dușul emoțional.
Masajele și terapiile sunt și ele nelipsite și se bazează pe resurse locale autohtone.
În cadrul bazei de tratament, sunt folosite apele izvoarelor din zonă, însă e nevoie de un consult medical înainte de a face aceste terapii.
Printre procedurile care se pot face aici se numără hidrokinetoterapia, crenoterapia sau cura cu ape minerale sulfuroase de la Băile Olănești. Apele minerale de aici au un conținut bogat în sulf și derivați ai acestuia. De aceea, de pildă, crenoterapia cu ape minerale sulfuroase de la Băile Olănești poate fi benefică în tratarea și ameliorarea afecțiunilor dermatologice, reumatice, de diabet, renale și respiratorii.
Articol editat de Alina Mărculescu Matiș
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.