Recomandările Panorama

Top 10 spa-uri din Europa pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată în viață

Computer Hope Guy
Vacanța la spa este una tot mai căutată și de români, nu doar în interiorul țării, ci și în Europa. Foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Sunt spații inedite, situate în afara orașelor sau chiar în inima lor, fiecare cu un design diferit, dar toate cu aceeași misiune: să îi scoată pe cei care le calcă pragul din stresul cotidian și să le ofere o doză necesară de relaxare.

Fie că au ape termale, fie că se află în locuri inedite, am adunat exemple de centre de wellness&spa care au reușit să își valorifice potențialul cu ajutorul localnicilor, autorităților locale sau investitorilor privați și au devenit puncte de reper pentru amatorii de vacanțe la spa. 

Sunt peste 46.000 de spa-uri în Europa, după calculele Global Wellness Institute, iar noi am ales (cu greu) doar zece, în țări din afara României.

Le-am așezat în ordinea alfabetică a țării unde se găsesc. Lista nu este exhaustivă, dar în aceste locuri cultura spa-ului și a saunelor este la putere, iar vizitatorii au de câștigat numai relaxare.


Citește și
Dacă vrei să afli mai multe despre cultura wellness&spa și cum au început și românii să prindă gustul unei astfel de relaxări, poți citi aici o analiză din Panorama.

  1. Aqua Dome Tirol Therme Längenfeld (Austria)
Aqua Dome Tirol Therme Längenfeld / Foto: Profimedia

Unul dintre locurile cele mai „instagramabile” spa-uri pe care le-ai putea vizita vreodată. Fie că stai în hotelul luxos sau ești vizitator doar pentru o zi, Aqua Dome combină înălțimile Alpilor austrieci cu aerul curat și băi cu ape termale în aer liber. Izvoarele termale din această zonă sunt cunoscute încă din secolul al XVI-lea. Apa, care izvorăște de la 1.800 de metri adâncime și ajunge la o temperatură de 40 de grade Celsius, are un conținut bogat în sulf.

Poți pluti într-unul din cele trei bazine exterioare, cu o temperatură între 34-36 de grade Celsius, și poți respira aer rece, alpin, în timp ce în jurul tău nu se văd decât vârfurile munților. Dacă mai e și zăpadă, tabloul relaxării arată chiar mai bine. Are 12 piscine interioare și exterioare, cu apă termală și apă sărată, și nu mai puțin de șapte saune, unde te poți bucura și de aufguss-uri, adică de ritualuri multisenzoriale, în care un maestru de aufguss, cu ajutorul unui prosop, mută căldura în interiorul saunei.

Aqua Dome se întinde pe mai bine de 50.000 de metri pătrați. Copiii au și ei parte de aventură într-o zonă dedicată, prevăzută cu numeroase activități specifice. De asemenea, tratamentele și masajele nu sunt nici ele trecute cu vederea.

  1. Rogner Bad Blumau (Austria)
Rogner Bad Blumau, Austria / Foto: Profimedia

În micuța localitate austriacă, apa s-a dovedit a fi la fel de valoroasă precum aurul, iar Bad Blumau este exemplul perfect de loc reinventat datorită turismului de wellness. 

Dacă în urmă cu 50 de ani, Bad Blumau era una dintre cele mai sărace comunități din Austria, ulterior, s-a transformat într-un punct de referință pentru turismul cu ape termale, dar și într-un loc vizitat de iubitorii de artă din întreaga lume. E un succes izvorât la intersecția ignoranței cu norocul. 

La finalul anilor ‘70, în localitate au început forările după petrol. La 2.843 de metri, muncitorii au dat de ceva ce nu era petrol. Era „doar” apă la 100 de grade Celsius. Întrucât ei nu căutau așa ceva, izvorul nu a prezentat interes, fiind sigilat.

Câțiva ani mai târziu, atunci când turismul a început să se dezvolte la nivel național, localnicii l-au contactat pe KR Robert Rogner, un cunoscut dezvoltator imobiliar. Rogner a cumpărat aici 40 de hectare, impresionat de relieful din Bad Blumau, dar și de calitatea apelor termale. Iar când l-a întâlnit întâmplător pe excentricul arhitect Friedensreich Hundertwasser la Viena, s-a născut „singura operă de artă în care se poate trăi”. 

Și nu este vorba doar de atât: în Bad Blumau funcționează singura centrală geotermală din Europa – practic, apa din izvorul Vulkania, care are demonstrativ și o butaforie sub formă de vulcan ce poate fi văzută din piscină, este folosită pentru a genera energie, apoi se întoarce în centrul spa pentru încălzire și, în cele din urmă, ciclul se încheie.

Construit sub sloganul „viața în armonie cu natura”, spa-ul are și un hotel, ambele stând sub semnătura arhitectului austriac. La toate acestea se adaugă restul facilităților disponibile: un circuit pe apă în zona pentru copii, saune interioare și exterioare, piscine cu apă geotermală, zonă de relaxare, un parc imens în care te poți plimba, toate având designul special al lui Hundertwasser. 

  1. Therme Château Boetfort, (Belgia)
Therme Chateau Boetfort / Foto: Facebook.Thermae.com

Imaginați-vă un castel vechi de 400 de ani, cu un domeniu generos, care include o pădure și o mică apă – ai putea spune că ai pășit direct într-o poveste de Disney, însă acesta este Chateau Boetfort, locul unde a fost construit un centru de wellness și spa, situat la mai puțin de jumătate de oră distanță de Bruxelles. 

Complexul, situat în acest cadru romantic, include un hotel, un institut de frumusețe, unde pot fi făcute numeroase tratamente și masaje, și un centru spa. În zona de spa există atât piscine interioare, cât și o piscină exterioară încălzită, ce poate fi folosită tot timpul anului.

Saunele se găsesc nu doar în interiorul castelului, ci și în pădure, unele dintre ele oferind o priveliște minunată spre castel. Desigur, și aici sunt organizate aufguss-uri, iar spațiile de relaxare sunt făcute astfel încât să nu uiți că te afli, totuși, într-un castel. 

  1. Thermes de Spa (Belgia)

Există o mică localitate în Belgia, situată la poalele munților Ardeni, în apropierea graniței cu Germania, care poartă chiar numele de Spa. Motivul e simplu: aici au fost descoperite izvoare termale. Spa este, de altfel, una dintre mai vechi stațiuni balneare din Europa. Aici a fost construit un centru termal care funcționează de mai bine de o sută de ani.

Thermes de Spa se află în vârful unei coline, așa că, din piscinele sale exterioare poți avea o priveliște minunată asupra orașului. De la baza colinei, se poate ajunge la spa cu ajutorul unui funicular.

Întins pe 10.000 de metri pătrați, complexul este accesibil atât celor care vin la tratament, cât și celor care vor doar să profite de piscinele cu ape termale, hammam-uri (băi cu abur), saune sau jacuzzi.   

Temperatura din piscine are 33 de grade Celsius și provine de la unul dintre cele trei izvoare cu apă minerală care alimentează funcționarea centrului, având diverse beneficii.

  1. Saunia Thermal Resort Karlovy Vary (Rep. Cehă)
Foto: thermal.saunia.cz

Probabil că nu există, cel puțin pentru partea noastră de Europă, un reper mai bun decât Karlovy Vary (sau Carlsbad), o mică localitate situată la 130 de kilometri de Praga, atunci când vine vorba de apele minerale.

Numită așa după Carol al IV-lea, regele Boemiei care a pus bazele orașului în anul 1370, după ce a auzit de proprietățile „miraculoase” ale apei de aici, Karlovy Vary a devenit o stațiune termală vizitată de numeroși europeni, în secolul al XIX-lea, atunci când zona se afla sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. Izvoare asemănătoare celor de aici mai pot fi găsite în cea mai veche stațiune din România, Băile Herculane.

De altfel, Karlovy Vary, al doilea cel mai vizitat oraș din Cehia pentru multă vreme, a reprezentat un reper, dar și un rival pentru Băile Herculane. În prezent, stațiunea din Cehia este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO.

Dincolo de arhitectura spectaculoasă, de gheizerele care aruncă în sus cu apă termală la diferite grade și, poate, de mențiunea că aici s-a turnat filmul „James Bond: Casino Royale”, locul e plin de hoteluri care oferă tratamente balneo și spa.

Sus pe colină, însă, cu priveliște la întregul orășel, este un centru de spa&wellness, care le pune la dispoziție amatorilor saune pe două etaje. Aufguss-urile nu lipsesc nici ele din zona de saune, dotată cu opt astfel de încăperi, exteriorul fiind și el prevăzut cu două piscine, una cu apă termală la 38 de grade Celsius, și o alta, de relaxare, conținând apă încălzită la 32 de grade Celsius.  

  1. Therme Erding (Germania)
Therme Erding, Germania
Foto: Facebook/Therme Erding

Therme Erding, ruda mai mare și mai de la Vest a Therme București, este cel mai mare spatiu de wellness din lume. Întins pe o suprafață de 185.000 metri pătrați, este vizitat zilnic de peste 5.000 de persoane.

Zonele sunt pentru toată lumea și pentru toate gusturile: de la cei mici, la cei care își doresc activități acvatice și până la adulții care ar prefera mai degrabă relaxarea.

Therme Erding înseamnă 28 de tobogane, inclusiv cu realitate virtuală, 40 de piscine, de la cea cu valuri la cele cu apă termală și 35 de saune și băi cu abur, împărțite în patru zone.  

Povestea înființării acestui complex, cel mai mare din Europa, este similară cu cea prin care a apărut Rogner Bad Blumau.

La începutul anilor ‘80, compania americană Texaco a vrut să facă aici o platformă petrolieră, dar a descoperit apă cu sulf la o temperatură de 65 de grade Celsius. Cum Texaco nu era interesat decât de petrol, autoritățile locale au înființat o asociație care, împreună cu o companie, a început să furnizeze căldură provenită din apă termală orașului Erding. Între timp, s-a decis construirea unei mici băi termale, cu scopul de a fora un al doilea puț prin care apa răcită să se întoarcă în pâmânt.

Ideea a luat amploare și, ulterior, s-a extins. Astfel, Therme Erding a fost înființată oficial în 1999.

Complexul e atât de mare încât, la început, ai nevoie de o hartă pentru a te descurca. În zona de saune există 24 de astfel de încăperi, iar aufguss-urile sunt nenumărate. Adesea, trebuie să alegi între ele: să te coci precum pâinea în cuptor – te simți puțin ca în povestea „Punguța cu doi bani”, doar că la final primești o chiflă caldă – sau ai posibilitatea să intri într-o vie italiană ori într-o „stube” tradițional germană. Cei cărora le place căldura puternică pot alege banya, o saună uriașă unde încap câteva sute de persoane.

  1. Terme di Saturnia (Italia)
Terme din Saturnia, Italia.
Foto: termedisaturnia.it

Dacă tot am vorbit de locuri „instagramabile”, Terme di Saturnia nu face notă discordantă. Situat în Toscana, între Siena și Roma, Saturnia, despre care se spune că este cel mai vechi oraș din Italia, este cunoscut pentru izvoarele termale care ajung la temperatura de 37 de grade Celsius. 

Resortul construit aici, Terme di Saturnia, înseamnă un hotel cu peste o sută de camere, un centru spa și un parc termal, o oază de 20.000 de metri pătrați dedicați wellness-ului.

Complexul e prevăzut cu patru piscine termale exterioare, jacuzzi, saună, dar există și balneoterapie pentru copii. Tratamentele medicale și de înfrumusețare care folosesc puterea apei geotermale de aici sunt, de asemenea, la mare căutare. 

Cascate del Mulino, o baie publică situată în apropiere de Terme di Saturnia. Foto: Profimedia

Totuși, la mică distanță de Saturnia, Cascate del Mulino, numit așa datorită unei mori de vânt din apropiere, este locul cel mai spectaculos din punct de vedere vizual. Cascade în serie, formate astfel de apa termală, îmbie mulți turiști să vină aici pentru a profita de beneficiile pe care apa termală le are pentru sănătate. Mai ales că, spre deosebire de alte locuri, la Cascate del Mulino nu există taxă de intrare.

  1. Therme Berendonck (Olanda)
Thermen Berendonck, Olanda.
Foto: Facebook/Thermen Berendonck

Aflat la doar jumătate de oră distanță de granița germano-olandeză, pe malul lacului Berendonck, Therme Berendonck a fost construit cu inspirație din culturile indiană și marocană. Prin urmare, 90% dintre decorațiunile din Therme Berendonck provin din aceste două zone. Sunt peste 150 de „jali” indiene – ornamente dantelate – lucrate manual, care se pot vedea cel mai bine deasupra piscinei. De asemenea, la recepție există o poartă foarte veche adusă tocmai din Jaipur, India.

De altfel, toate aceste elemente decorative au fost aduse în Olanda pe 26 de vase. Complexul este unul sustenabil – are 600 de panouri solare și nu folosește absolut deloc gaz. Berendonck a fost inaugurat în 2019 și este al patrulea complex dezvoltat de Thermen Resorts, o companie fondată de familia Dolman. 

În acest centru sunt mai multe piscine interioare și exterioare, jacuzzi, dar și 13 saune, inclusiv băi cu abur. Printre saunele uscate există una panoramică, cu vedere spre lac, dar și câteva de inspirație indiană. „Perla” saunelor de aici este o încăpere care imită un teatru, unde maeștri de aufguss dau viață poveștilor lor cu infuziile pe care le pregătesc.

Complexul a găzduit, în 2019, campionatul mondial de aufguss. Într-o astfel de competiție, maeștri de aufguss din întreaga lume prezintă în fața unui juriu un spectacol, fiind evaluați de un juriu de specialitate în funcție de mai multe criterii, printre care: capacitatea de a crește temperatura, tehnicile de mânuire a prosopului, alegerea aromelor, tema aleasă, profesionalismul, emoțiile și creativitatea de care dau dovadă. Iar maeștrii din familia celor patru centre Thermen Resorts ocupă mereu cele mai bune locuri. 

  1. Palac Saturna Termy Rzymskie (Polonia)

Palac Saturna, Polonia

Situat în Czeladź, la 11 kilometri de Katowice, acest loc deține un centru de conferințe, apartamente de lux și un complex unic de băi romane, care înseamnă un complex de saune, băi și piscine. Clădirea este un palat neoclasic ce datează de la începutul secolului XX. Porticul său mare, sprijinit pe patru semicoloane, este atracția construcției. Vizibil pe frontispiciu este și simbolul minei, planeta Saturn. Nu degeaba i se spunea construcției „perla întregului bazin carbonifer”. De fapt, legătura cu domeniul minier nu este întâmplătoare, căci în secolul al XIX-lea, pe terenul acesta era o mină de cărbune.

Pe lângă cazare și tratamentele spa, Palatul lui Saturn are o zonă de saune construită după modelul termelor romane din Pompeii. Fără doar și poate, atracția din această zonă este Colosseum Sauna Arena, un loc impresionant, care poate găzdui 300 de oameni simultan și care se numără printre cele mai mari din lume. Este o arenă unde nu se luptă gladiatorii, ci mai degrabă maeștri de aufguss. Aici a avut loc și Campionatul Mondial de Aufguss din 2021. În rest, sauna se deschide doar în weekenduri sau dacă numărul vizitatorilor depășește 150.

       10. Băile Gellert (Ungaria)

Baile Gellert, Budapesta, Ungaria / Foto: Profimedia

Ungaria deține numeroase băi termale, dar cele mai cunoscute sunt Băile Gellert din Budapesta. Clădirea în care se află acestea este o construcție Art Nouveau din 1918, dar beneficiile apei termale de aici sunt cunoscute încă din secolul al XV-lea. 

Sunt zece piscine în „Palatul băilor”, după cum mai sunt numite Băile Gellert, dar pentru a descoperi aceste locuri, construite ca un labirint, e de preferat să ai asupra ta o hartă – îți poate fi de mare ajutor. În zona de psicine termale, cea mai caldă apă are 40 de grade Celsius. La exterior, există o piscină cu valuri, extrem de căutată în lunile de vară. Și aici se pot face diverse tratamente, iar amatorii de saune se găsesc suficiente astfel de locuri în complex.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x