#miculparis, de #alegeri2024

Cum se vede Bucureștiul din birourile primăriilor de sector și ce strategii de înfrumusețare are Capitala

Computer Hope Guy

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

 1. Multe orașe ale lumii și-au dat seama că un aspect instagramabil înseamnă atragerea de turiști și dezvoltarea economiei locale.
 2. Bucureștiul este, de câțiva ani, un punct de atracție pentru mulți străini și are câteva zone care chiar au devenit faimoase în mediul online. Doar că nu a fost neapărat meritul instituțiilor publice. 
 3. Panorama a cerut primăriilor de sector detalii despre strategiile de înfrumusețare și le-a întrebat dacă iau în calcul și potențialul de viralizare atunci când gândesc anumite proiecte. 
 4. Mulți dintre reprezentanții instituțiilor au recunoscut că nu s-au gândit inițial la aspectul instagramabil, dar, confruntați cu mecanismele erei digitale, au început să țină cont de ce postează cetățenii pe rețelele de socializare și de ce sunt interesați.
 5. Când internetul a evoluat atât de mult, acum, mai mult ca oricând, strategiile de urbanism trebuie să țină cont și de estetica vizuală, cea care dă bine pe Instagram sau TikTok. 

Tot mai multe orașe din lume și-au dat seama că aspectul instagramabil le asigură succesul de branding și le sporește veniturile din turism. Dacă într-o comunitate există cât mai multe locuri plăcute ochiului, atunci ele vor fi surprinse în tot mai multe fotografii.

Iar aceste fotografii ajung, în era digitală, pe rețelele de socializare.

Asta nu înseamnă doar atragerea cât mai multor oameni în acele locuri, ci și dezvoltarea unor business-uri de succes acolo. Adică un impact benefic în economia locală.

În prag de alegeri locale, Panorama a încercat să privească prin obiectivul jurnalistic Capitala și să vadă dacă există strategii ale aleșilor pentru estetica vizuală a celui mai populat oraș din România. 

Într-un trafic tot mai aglomerat care, privit de la nivelul asfaltului, pare mai mereu gri din cauza țevilor de eșapament, e nevoie de câteva pete de culoare care spargă acest peisaj.

Fotografii aflați mereu în căutare de astfel de locuri poate că le găsesc. Doar că ele sunt mai degrabă coincidențe fericite, nu neapărat rodul unor planuri de urbanism și înfrumusețare bine puse la punct.

Capitala României, „orașul cicatrizat”

Pentru oricine ia la pas Bucureștiul, devine tot mai evident că e un oraș al contrastelor. Ceea ce poate fi, în egală măsură, un peisaj captivant pentru un ochi antrenat să caute frumosul în orice, dar și un eșec de urbanism.

Treci pe lângă blocurile gri ale cartierelor-dormitor și ajungi pe străzi cu case și monumente istorice care poartă amprenta interbelică. Te lovești pe urmă de clădirile de birouri ale corporațiilor, cu geamuri mereu lustruite, dar și de casele dărăpănate și abandonate, unele fără geamuri.

Nu poți ignora nici ansamblurile rezidențiale ridicate peste noapte și care, chiar dacă au aspect de nou, găzduiesc de cele mai multe ori aceleași locuințe mici și îngrămădite din vechiul București.

Într-o parte ai Palatul Parlamentului, un colos arhitectural care poartă amprenta megalomaniei lui Nicolae Ceaușescu, și-n cealaltă parte găsești Palatul CEC, ridicat după planurile eclectice ale arhitectului Paul Gottereau.

Aceasta din urmă e genul de clădire care-ți amintește de ce i s-a spus Capitalei „Micul Paris”.

„Aproape că nu există capitală europeană care să aibă atâtea contraste pe aceeași stradă, îndeosebi arhitecturale. Sunt foarte multe straturi și epoci arhitecturale suprapuse unele peste altele”, spune fotograful Alex Gâlmeanu pentru Panorama.

Capitala are, totuși, un farmec aparte, ceva doar al său, o componentă între „emoțional și vizual”, adaugă el.

„Sigur că nu există nicio coerență și e un accident al întâmplării și al istoriei Bucureștiului. E genul de oraș care-și arată cicatricile foarte rapid, îi vezi imediat istoria. Te prinzi că a fost demolat, că s-au ciocnit niște culturi și niște ideologii în interiorul lui”, spune Alex Gâlmeanu.

În opinia sa, într-un top al orașelor românești instagramabile, Bucureștiul ar fi devansat de Brașov, Sibiu, Sighișoara sau chiar de Cluj, de exemplu, care par mai coerente din punct de vedere vizual. Dau mai bine în poză, nu sparg cadrul vizual.

#Sector2

bucurești capitala instagramabil tei
Roata din Parcul Tei / Sursa foto: Facebook Primaria Sectorului 2

Primăria Sectorului 2 e condusă, din 2020, de Radu Mihaiu. Edilul spune pentru Panorama că instituția pe care o conduce a observat că multe dintre zonele instagramabile din sector au devenit așa după ce oamenii înșiși le-au descoperit.

Inițial, ele n-au fost gândite ca locuri care să se viralizeze în spațiul online. Potențialul lor a reieșit ulterior și din popularitatea dobândită grație social media.

Radu Mihaiu menționează câteva zone din sectorul pe care-l conduce care au acest efect – de a da poze demne de o carte poștală: Zona Plantelor/ Mântuleasa, Parcul Icoanei, Piața Obor, Moara lui Assan, Sticlăriei.

În acest context, unul dintre proiectele cu care Primăria Sectorului 2 se laudă acum este Noul Centru Vechi.

„Încercăm să creăm străduțe ca-n capitalele vestice, iar acest lucru să genereze inclusiv dorința antreprenorilor de a modifica proprietățile private, de a se crea cafenele, restaurante. Sunt convins că Bucureștiul și Sectorul 2 au un potențial foarte mare și o cultură aparte, o cultură balcanică de care să ne mândrim”, a spus edilul Sectorului 2.

Primăria are în plan și investiții de peste 100 de milioane de lei în zona Pieței Obor, cea mai mare piață agroalimentară din sud-estul Europei, potrivit edilului.

De fapt, pe lângă fructe, legume și produse alimentare, zona e cunoscută și pentru celebra terasă cu mici, o inițiativă privată cu un marketing care și-a dovedit potențialul de viralizare în mediul online. „Mulți cetățeni străini vin la Obor să întâlnească vibe-ul, atmosfera de acolo”, susține primarul Radu Mihaiu.

#Sector3

bucuresti capitala sector 3 laminor
Hala Laminor, Sector 3 / Sursa foto: Facebook Hala Laminor

Sectorul 3, vestit, mai nou, pentru palmierii edilului Robert Negoiță, are în administrare și o zonă extrem de populată de străini: Centrul Vechi. Asta îi asigură o oarecare vizibilitate și peste hotare. Dar sectorul e mai mult de atât.

Panorama l-a întrebat pe edilul Robert Negoiță care sunt planurile instituției pe care o conduce pentru a crea cât mai multe locuri care să dea bine în fotografii și să contribuie la imaginea sectorului.

„Putem să o luăm așa, cu Bulevardul Unirii, unde găsim zone instagramabile, zona pietonală de acolo e reabilitată aproape în integralitate și arată la cel mai înalt nivel; apoi piața Alba Iulia, Bulevardul Decebal, și ele zone foarte frumoase”, a declarat Robert Negoiță pentru Panorama.

Edilul spune că „cel mai spectaculos loc din Sectorul 3” rămâne Hala Laminor, deschisă în iarna anului trecut. Acolo a fost organizat Târgul de Crăciun și tot acolo au loc frecvent diverse evenimente cu tematică, dar și concerte și expoziții.

Chiar și candidatura primarului pentru un nou mandat a fost lansată tot la Hala Laminor.

„Noi nu gândim proiectele să fie instagramabile, le gândim să fie interesante, atractive. Întâmplător asta înseamnă și instagramabil. Hala Laminor e unul din proiectele de succes. Asta e și ideea: noi să creăm cadrul, privatul să vină se se implice. Hala Laminor depășește consistent granițele țării, nu atât ca istorie, cât ca potențial”, a adăugat primarul Sectorului 3.

#Sector4

bucuresti capitala sectore 4 fantana florilor
Simbolul Sectorului 4, Fântâna Florilor / Sursa foto: Facebook Daniel Băluță

Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, susține că are ca scop principal utilitatea publică atunci când vine vorba de proiecte. Dar din acesta se desprinde și noțiunea de „reper urban, un landmark, așa cum ne place să vedem în marile orașe europene”, declară, pentru Panorama, Violeta Boerescu, purtătoarea de cuvânt a PS4.

Aceasta susține că printre zonele din sector în care oamenii se adună des și postează în mediul online se numără Parcul Tudor Arghezi, deschis în luna septembrie a anului trecut.

„Ne-am aflat în sezon cald cumva la deschidere, încă eram în toamnă, iar feedback-ul major l-am primit mai ales la adresa fântânii arteziene, cu acel sistem de lumini, care era încă funcțională atunci”, spune reprezentanta Primăriei.

Tot pe la finalul anului trecut, în Sectorul 4 s-au finalizat și lucrările la Pasajul Europa Unită, în care s-au investit 73 de milioane de lei, jumătate din această sumă fiind acoperită cu fonduri europene.

bucuresti capitala sector 4 europa unita pasaj
Pasajul Europa Unită, din Sectorul 4 al Capitalei / Sursa foto: Primăria Sectorului 4

Cu câteva ore înainte să aibă loc darea în circulație rutieră, cetățenii au fost invitați să se plimbe și să facă poze. Locuitorii sunt cei care au propus acest lucru.

„Pasajul are un sistem de iluminat deosebit, este unicat în țara noastră. Mare ne-a fost surpriza să vedem că, imediat ce am anunțat că va fi deschis și pentru pietoni, s-a umplut de părinți, de bunici, de copii care, timp de vreo patru ore, au traversat pasajul dintr-o parte în alta”, a spus Violeta Boerescu.

Și pentru patinoarul Berceni Arena, la care au început lucrările, Primăria susține că are în vedere „un suflu nou, o viziune nouă”.

„Lucrăm cu proiectanți, care la rândul lor se inspiră din lucrările arhitecților renumiți, suntem foarte atenți la aceste lucruri, e și o chestiune de gust. Poate tânăra generație e mai deschisă la astfel de abordări, alte persoane pot fi mai reticente, dar e loc pentru toată lumea”, ne-a spus Violeta Boerescu.

#Sector6

lacul morii bucuresti capitala
Promenada Lacul Morii / Sursa foto: Facebook Ciprian Ciucu

Pe final de mandat și cu gândul la următorul pe care speră să-l câștige, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susține că principalul concept pe care a încercat să-l implementeze este „orașul-parc”.

„Timp liber de calitate aproape de casă. Asta mi-am dorit încă de la început pentru Sectorul 6. Să nu mai fim nevoiți să mergem în Herăstrău sau în Centrul Vechi pentru o gură de aer cu prietenii și familia, ci să avem aici, la noi, toate atracțiile. Ba chiar să devenim reper în București”, susține edilul, într-un răspuns trimis Panorama de către Primăria Sectorului 6.

Instituția se laudă cu cel mai mare parc liniar din România, după modelul parcurilor liniare de la Paris și New York. Parcul Liniei este, de fapt, primul parc al cartierului Militari și va avea, în total, 4,2 km lungime și o suprafață de 15 hectare.

Au fost deja inaugurate primele două faze și vor începe lucrările la cea de-a treia și ultima.

„Așadar, am demarat proiecte mari, care în prezent sunt în derulare și care au devenit emblematice pentru Capitală. Podul hobanat din Parcul Drumul Taberei, Parcul Liniei, promenada Lacului Morii, aleea principală cu arcade din Parcul Crângași sunt numai câteva locuri unde oamenii merg, se bucură de timp liber de calitate și fac fotografii memorabile”, povestește primarul Sectorului 6, care speră ca aceste investiții să aibă în mediul online potențial de viralizare.

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a precizat că nu poate să răspundă cererii Panorama.

Reprezentanții instituției ne-au transmis că „în urma discuțiilor cu șeful serviciului Imagine și Cultură” și ca urmare a faptului că „în cadrul Primăriei Sectorului 1 nu avem nicio structură specializată în acest sens”, nu se poate da curs unei astfel de solicitări.

Dincolo de formalități și proceduri, Primăria Sectorului 1 putea, pur și simplu, să se uite nu foarte departe de Arcul Triumf, unde, mai ales în luna martie (când am trimis solicitarea), este un adevărat pelerinaj instagramabil, datorită sezonului magnoliilor.

Sursa foto: Panorama
Magnolia „virală” de pe strada Mahatma Gandhi, la care primăvara se stă la coadă pentru poze / Sursa foto: Panorama.ro

În acea perioadă a anului, sute de oameni se adună zilnic pe strada Mahatma Gandhi din Sectorul 1 pentru a fotografia copacul care înflorește în fiecare primăvară în curtea unei vile și care-și lasă florile să se înalțe mult peste gardul de ciment.

E unul din „punctele fierbinți” de pe harta virală a magnoliilor din București, extrem de utilă pentru începutul de primăvară. 

De la Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, nu am primit niciun răspuns pentru acest material.

Pe lângă solicitările trimise Primăriilor de sector, Panorama a cerut și Primăriei Generale a Capitalei un punct de vedere pe acest subiect. Am întrebat dacă la nivelul instituției există vreo strategie de înfrumusețare sau dacă au fost identificate zonele cele mai instagramabile.

Direcția Cultură, Învățământ, Turism din cadrul PMB ne-a transmis o listă cu denumirile muzeelor, palatelor, obiectivelor culturale, caselor memoriale (și de epocă) și monumentelor de for public din Capitală, însoțită de prezentări ale acestora.

Captură - răspuns PMB pentru Panorama
Captură de ecran din răspunsul PMB

În context, în privința strategiei de înfrumusețare a spațiilor publice, PMB amintește că a semnat, în 2019, un acord de servicii de asistență tehnică cu Banca Mondială pentru „a sprijini municipalitatea în prioritizarea și implementarea unor intervenții esențiale pentru dezvoltarea locala și creșterea calității viețiii în Municipiul București”.

De asemenea, BM oferă asistență și pentru SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană – Strategia București 2050.

Dincolo de laude

Aspectul instagramabil al unui oraș nu aduce doar efectul de viralizare și popularizare al unei zone. Înseamnă, de multe ori, schimbarea stării de spirit pentru locuitorii de acolo și, pe cale de consecință, a comportamentul de consum.

Dacă, spre exemplu, locuiești într-o zonă în care la tot pasul dai de case de pariuri, baruri și gherete și nu ai la dispoziție un parc în care să te plimbi, să alergi sau să te dai cu bicicleta, atunci, cel mai probabil, îți vei cheltui banii pe ce ai la îndemână.

Din acest punct de vedere, strategiile de urbanism trebuie să țină cont și de estetica vizuală.

Și poate n-ar fi rău ca, din când în când, se ne uităm la ce fac alții.

„Există o librărie în Porto unde sunt cozi la care se așteaptă câteva ore, oamenii vor să intre în librărie doar să facă fotografii. Este considerată una dintre cele mai frumoase librării din lume. E veche, sigur că nimeni nu a făcut-o cu intenția de a fi instagramabilă, dar ea a devenit virală. Pentru proprietari a devenit mai rentabil să pună un bilet la intrare decât să vândă cărți”, observă fotograful Alex Gâlmeanu.

La finalul acestui demers, în care am încercat să aflăm cum se vede orașul din sediul instituțiilor publice, am constatat că, deseori, ceea ce văd aleșii diferă semnificativ de ceea ce văd cetățenii care trăiesc zilnic aici.

Și da, Bucureștiul nu trebuie să ajungă doar un oraș instagramabil. De multe ori, altele sunt problemele care primează: apa caldă sau termoficarea bat like-urile din online.

Doar că tot ce ține de nivelul de satisfacție în rândul membrilor unei comunități trebuie dezbătut și pus în vederea decidenților ori de câte ori e nevoie.

Cu atât mai mult într-un an electoral.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Ciprian Ioana

S-a alăturat echipei Panorama în octombrie 2023. Și-a început cariera în presă la radio Europa FM, în 2011. Inițial, își dorea să fie DJ/realizator de emisiuni, dar a fost cooptat rapid în echipa de știri și acolo a rămas vreme de aproximativ 7 ani.

Mai târziu, a descoperit că-i place jurnalismul economic, a lucrat la emisiunea Business Club (Digi24), postul Digi FM, dar și pentru site-urile Playtech.ro și Digi24.ro.

E pasionat de știrea din spatele știrii și vrea să cunoască de ce se întâmplă, nu doar ce se întâmplă. Crede că, într-o lume care trăiește pe repede-înainte, e nevoie ca la finalul zilei să rămâi cu un tablou cât mai rotund a ceea ce te interesează, nu cu frânturi de informații mai mult sau mai puțin relevante.

Pe lângă cariera de jurnalist, Ciprian e voice-over profesionist, cu peste un deceniu de experiență. Îi poți auzi vocea prin reclame sau documentare.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
1 Comentariu
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

  8
  0
  Ai un comentariu? Participă la conversație!x