De ce au dispărut din farmacii medicamentele de răceală pentru copii
În plin sezon de viroze respiratorii și gripă, din farmacii lipsesc medicamentele pentru tratarea răcelilor la copii. Nevoiți să ia farmaciile la rând pentru a găsi produse banale pe bază de ibuprofen pentru copii sau antibiotice cu suspensie, părinții au ajuns să semnaleze lipsa de produse farmaceutice nu doar pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea dedicată lipsurilor de medicamente, ci și pe rețelele de socializare.
Au aflat, astfel, că și părinții români din alte state europene se confruntă cu situații similare. Franța, Germania sau Anglia sunt doar câteva dintre statele europene în care medicamentele pentru tratarea răcelilor și virozelor pentru copii se găsesc cu dificultate. Statele Unite ale Americii și Canada nu fac nici ele excepție, potrivit relatărilor din presa internațională.
Totul se întâmplă în cel mai sever sezon gripal din ultimii trei ani, conform statisticilor. Cum s-a ajuns aici?
Medicamente greu de găsit în farmacii
Spre deosebire de anii pandemici, când interacțiunile erau limitate de restricții și masca era obligatorie, formele de protecție folosite acum sunt puține, spre deloc, ceea ce face ca virusul gripal și răcelile să se răspândească mai rapid, mai ales în cazul copiilor, arată Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Același lucru îl arată și Georgiana Cuc, manager într-un lanț de farmacii din Capitală. Specialista a explicat pentru Panorama că are probleme de aproximativ o lună cu stocurile de medicamente pentru răceală destinate copiilor.
Dar nici medicamentele pentru adulți nu se găsesc la fel de ușor ca în anii trecuți, a punctat farmacista.
S-au dublat cazurile infecții respiratorii acute
Doar în perioada 5 – 11 decembrie 2022, au fost raportate peste 95.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, față de aproape 46.000, câte erau raportate în aceeași săptămână din 2021. Datele sunt statistici furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Vorbim, deci, de o dublare a cazurilor raportate. Cifrele nu au venit ca o surpriză pentru infecționiști. Aceștia se așteptau încă din toamnă la un sezon de gripă sever.
Într-un interviu acordat rubricii Open Minds din Panorama, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală, anticipa că sezonul gripal 2022/2023 va fi marcat de cazuri numeroase, spitalizări și chiar internări la terapie intensivă.
Medicii se confruntă, pe acest final de an, cu o triplă epidemie, cunoscută drept tridemie. Concret, e vorba despre circulația simultană a virusurilor care dau COVID, gripă și bronșiolită, ceea ce face dificilă punerea unui diagnostic corect din prima. Tridemia nu este caracteristică doar României – ea se manifestă la nivel global.
Sezonul de gripă e sever și în alte state
Și în Franța, spre exemplu, serviciul de sănătate publică indică o creștere a cazurilor de gripă în rândul bebelușilor, la niveluri fără precedent în ultimul deceniu, potrivit Le Figaro. Antibioticele precum amoxicilina lipsesc, dar nici stocurile de medicamente pe bază de ibuprofen nu reușesc să acopere cererea foarte mare, arată publicația thelocal.fr.
Germania are și ea probleme. De aici lipsesc paracetamolul pentru copii, dar și alte produse pe bază de ibuprofen, notează Deutsche Welle.
Tot pe fondul numărului mare de cazuri de gripă la copii, farmaciștii din Canada nu reușesc nici ei să le ofere suficiente medicamente părinților care caută medicamente pentru cei mici.
E puțin probabil ca situația stocurilor reduse de medicamente pentru tratarea răcelilor, mai ales în cazul copiilor, să-și găsească o rezolvare în viitorul apropiat, admit specialiștii din sistem.
„În niciun caz nu vor fi aduse noi cantități de medicamente peste noapte. Iar cele care există sunt distribuite pe cote părți, pentru fiecare țară. Trebuie să fim conștienți că în prezent consumul de medicamente pentru viroze este ridicat la nivel global”, declară Radu Gănescu, președintele COPAC.
Soluția, explică infecționistul Adrian Marinescu, este vaccinarea antigripală, care se poate face nu doar cu vaccin cumpărat din farmacie, ci și prin cabinetele medicilor de familie. De asemenea, medicul recomandă purtarea măștii, spălatul pe mâini și evitarea întâlnirilor cu persoane care au simptome de răceală.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.