Tensiuni UE-China | Cum a ajuns Lituania în rolul de David care se ia la trântă cu Goliatul chinez
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
UE și China sunt în plină escaladare a tensiunilor, inclusiv în plan comercial, după ce Lituania a ajuns să fie șantajată de Beijing, acuză oficiali europeni.
Criza a fost declanșată de decizia Lituaniei de a permite Taiwanului să deschidă o reprezentanță în țară folosind numele de Taiwan, în loc de cel al capitalei, Taipei, cum e cutuma. Deși gestul nu e tocmai o recunoaștere a Taiwanului de către Lituania, e mult mai departe decât a mers orice altă țară UE în această privință.
După cum era de așteptat, China a fost furioasă. Recunoașterea Taiwanului și orice gest care poate da această impresie reprezintă o linie roșie pentru Beijing, care consideră insula parte din China (politica „O singură China”).
Această linie roșie explică de ce doar 13 țări (plus Vaticanul) recunosc Taiwanul drept stat suveran. Toate celelalte preferă fie să nu aibă niciun fel de relație oficială, fie să permită reprezentanțelor să funcționeze cu numele Taipei.
Așa se face că între Lituania și China a apărut repede o dispută la nivel diplomatic. Beijingul și-a rechemat ambasadorul de la Vilnius, iar Lituania și-a închis ambasada de la Beijing.
Cu toate acestea, reprezentanța Taiwanului din Lituania a fost inaugurată în noiembrie 2021, primul birou cu acest nume de pe teritoriul UE.
Hello world! Sveiki and 歡迎! Welcome to the official Twitter account of The Taiwanese Representative Office in Lithuania! Follow us for updates on #Taiwan and its relations with #Lithuania! 🇱🇹❤️🇹🇼 pic.twitter.com/ViNze9la51
— The Taiwanese Representative Office in Lithuania (@TW_in_LT) November 18, 2021
Chiar înainte de criza reprezentanței taiwaneze, Lituania mai făcea un gest care nemulțumea China. Statul baltic s-a retras, anul trecut, din Forumul de Cooperare 17+1 (acum 16+1) al Chinei cu state din Europa Centrală și de Est, platformă din care face parte și România.
Conflictul, faza pe sticle de rom
Tensiunile cu China au crescut după deschiderea biroului taiwanez și au depășit nivelul unei dispute diplomatice. Beijingul e acuzat de presiuni comerciale „pe sub mână” împotriva importurilor lituaniene. Peste 20 de mii de sticle de rom lituanian nu au putut să intre în China, așa că Taiwanul a anunțat că va cumpăra aceeași cantitate de rom, în semn de solidaritate cu noul său prieten european.
Deși China neagă că ar fi impus un embargo, există numeroase acuzații la nivel european că Beijingul boicotează nu doar exporturile lituaniene, ci și bunuri din alte țări UE care au componente de proveniență lituaniană.
Așa a intrat Germania în dispută, furioasă după ce China ar fi făcut presiuni la adresa firmei Continental de a nu mai folosi componente făcute în Lituania: „Nu e afectată doar Lituania, ci și Germania și alte țări UE. Piața unică europeană e pusă la încercare”, a comentat Franziska Brantner, secretar de stat în ministerul Economiei de la Berlin, într-un interviu pentru Politico.
Pentru a arăta îngrijorarea Germaniei, Brantner s-a și dus în vizită la Vilnius. „Toată lumea e conștientă că nu putem lăsa lucrurile să meargă mai departe, trebuie să găsim un răspuns comun, ca europeni, trebuie să transmitem un semnal guvernului chinez: piața internă e sfântă. E un interes vital și pentru țara mea”, a mai declarat Brantner.
Germania, care acuză Beijingul de comportament din ce în ce mai agresiv, vrea ca Uniunea Europeană să găsească un „mecanism anti-coercitiv” prin care China să nu mai poată șantaja economii europene de câte ori are o nemulțumire politică.
Președintele lituanian: „A fost o greșeală”
Același lucru îl vrea și Lituania, care cere Bruxelles-ului să țină piept presiunilor „ilegale” exercitate de Beijing. „Trebuie să existe un răspuns foarte clar din partea Europei. UE trebuie să spună că nu te poți comporta așa în relație cu piața unică. E un test pentru ordinea comercială bazată pe reguli. Europa trebuie să răspundă”, e apelul ministrului lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, într-un interviu pentru Financial Times.
În contextul unei reuniuni informale care a avut loc la Brest (Franța), miniștrii europeni de Externe și-au declarat solidaritatea cu mica națiune baltică în această confruntare descrisă frecvent în presa internațională cu ajutorul metaforei David și Goliat.
Realitatea e că UE are prea puține cărți de jucat în acest poker dintre doi jucători profund inegali. Nu există nicio justificare pentru care Bruxelles-ul să declanșeze un război comercial cu China, în numele Lituaniei, e verdictul dat de o analiză din Politico.
„Lituania descoperă acum prețul unei confruntări cu China”, comentează și Washington Post, care adaugă că, „fără sprijinul UE, va fi nevoită să dea înapoi”.
De altfel, politicienii de la Vilnius nu au reușit să joace cartea naționalismului și a suveranității și să atragă de partea lor populația în disputa cu China.
Doar 13% dintre lituanieni aprobă politica guvernului lor cu privire la superputerea asiatică, potrivit unui sondaj recent. Și președintele țării s-a arătat nemulțumit și a declarat că ar fi fost mai bine dacă reprezentanța taiwaneză ar fi folosit numele capitalei, Taipei. „A fost o greșeală”, așa a descris Gitanas Nauseda decizia care a pornit întregul bulgăre de zăpadă rostogolit de Beijing.
Atrăgătoarele microcipuri taiwaneze
Taiwanul încearcă acum să ajute Lituania cu investiții. Întâi, a anunțat un fond de 200 de milioane de dolari de investiții pentru Lituania, după care a plusat, anunțând un program de creditare în valoare de 1 miliard de dolari.
Taipeiul ia în calcul și să investească în fabricarea de microcipuri în statul baltic, o miză uriașă pentru întreaga Europă, în contextul crizei semiconductorilor și al supremației taiwaneze în acest domeniu.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
-
20.01.2022
-
13.10.2021
-
14.07.2021