TikTok, aproape de interzicere în SUA și cu două anchete în UE. Cât de periculos e, de fapt, gigantul tech chinez?
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
O lege care va interzice, practic, TikTok pe teritoriul SUA a trecut pe repede-înainte prin Congresul american și a fost rapid promulgată și de președintele Joe Biden, pe 24 aprilie. Va mai dura până va produce efecte și TikTok a anunțat deja că o va contesta în instanță, însă decizia e una istorică: e pentru prima oară când guvernul american interzice cu totul o companie media.
TikTok e deja interzisă în India, Nepal, Afganistan, Iran și Somalia. Uniunea Europeană are în derulare în prezent două investigații privind platforma, care e interzisă pe telefoanele oficialilor și funcționarilor europeni. Și în România, angajaților de la stat li s-a recomandat să nu își instaleze aplicația pe telefon. Ba chiar a apărut discuția, pornită de anumiți politicieni, cu privire la „reglementarea urgentă” a TikTok și la noi.
TikTok este, deci, cea mai controversată platformă socială, deși modelul său de business nu diferă cu mult de al celorlalte mari companii de acest gen, cum ar fi Meta, X (fostul Twitter) sau Google. Cum s-a ajuns aici și cât de periculoasă e aplicația de fapt?
TikTok, aproape de interzicere în SUA. Ce pericole văd americanii?
Pe scurt, legea promulgată de președintele Joe Biden cere ByteDance, compania care deține TikTok, să vândă aplicația în maximum 270 de zile de la intrarea sa în vigoare. În caz contrar, TikTok va fi interzis în SUA. Cum o vânzare a TikTok e un scenariu nerealist, cei mai mulți experți spun că acest proiect de lege va interzice, practic, platforma în SUA, începând cu ianuarie 2025.
Interzicerea TikTok e un moment-cheie în politica americană, pentru că dreptul la liberă exprimare este foarte dificil de restricționat în SUA. Când faci asta, trebuie să ai motive concrete. Pe asta se bazează și TikTok, care va contesta legea, susținând că legislativul de la Washington încalcă libertatea de exprimare a celor peste 170 de milioane de americani care folosesc aplicația.
Așadar, ce e așa de periculos la TikTok, încât Congresul SUA e dispus să limiteze dreptul la exprimare?
În primul rând, membrii Congresului văd TikTok ca fiind „o unealtă de propagandă, care promovează dezinformarea sub influența celui mai mare competitor străin al nostru”, după cum a spus republicanul Mike Flood. Cu alte cuvinte, TikTok amplifică intenționat propaganda pro-China. Unii congresmeni au vorbit și de diseminarea conținutului pro-Hamas pe TikTok. Însă niciuna dintre aceste afirmații nu a venit însoțită de vreo dovadă concretă.
În orice caz, Curtea Supremă din SUA a decis deja, într-o altă speță, că Congresul nu poate interzice propaganda străină, așa că acest argument e destul de slab.
O altă problemă ridicată de polticienii americani e legată de protejarea datelor personale ale utilizatorilor. Ei spun că guvernul chinez ar putea forța ByteDance, compania care deține TikTok, să le ofere datele personale ale americanilor pentru a le folosi în scopuri ilicite. E același argument pe care Occidentul îl are și în lupta împotriva Huawei, alt gigant chinez de pe piețele noastre a cărui izolare se tot încearcă de ani de zile.
Nici acest argument nu e neapărat solid în disputa cu TikTok, pentru că, așa cum spune Alan Z. Rozenshtein, profesor de drept la Universitatea din Minnesota, chinezii n-au nevoie să fure aceste date. Pot să le cumpere legal de la terți care se ocupă cu agregarea de date, pentru ca asta este legal în SUA”.
Al treilea argument al americanilor e singurul care are șanse reale să fie susținut de Curtea Supremă: acela că TikTok reprezintă o amenințare la securitatea națională a SUA.
Raționamentul e simplu: China e cel mai important adversar străin al americanilor și într-o zi ar putea să decidă că vrea să se folosească de TikTok într-un război informațional cu SUA pentru a manipula oamenii. Cheia aici e „s-ar putea să decidă”; americanii nu spun că se întâmplă deja asta, ci că s-ar putea întâmpla în viitor. Chiar dacă la prima vedere nu e cel mai puternic argument, în general, Curtea Supremă ezită să contrazică Congresul când vine vorba de securitatea națională.
Este TikTok un instrument de propagandă pentru China?
TikTok este deținută, printr-o structură complicată, de ByteDance, o companie de tehnologie privată din China. Deși compania susține că nu este deținută și nici controlată de guvernul chinez, e important de știut că toate companiile din China sunt obligate prin lege să creeze un comitet al Partidului Comunist în structura internă, comitet compus din angajați care sunt membri de partid.
De asemenea, conform legii, ByteDance trebuie să permită guvernului chinez să dețină o „acțiune de aur” în cadrul companiei. Concret, guvernul chinez deține 1% din Beijing Douyin Information Service, filiala chineză a ByteDance. Compania spune că asta nu influențează cu nimic deciziile ei, cu atât mai puțin operațiunile din afara Chinei.
Ca orice companie care operează în China, ByteDance e predispusă la presiunile guvernului chinez. În 2018, de exemplu, China a modificat legile astfel încât toate companiile sunt obligate, în teorie, să ajute guvernul chinez, dacă li se cere, pentru a aduna informații-cheie pentru securitatea națională.
Însă e important de menționat că, până acum, Congresul american nu a prezentat nicio dovadă că TikTok ar distribui intenționat propaganda Partidului Comunist Chinez.
Chiar dacă nu există deocamdată dovezi concrete că TikTok ar folosi datele oamenilor în alte scopuri decât o fac deja toate celelalte rețele sociale, faptul că e vorba de o companie chineză va face ca suspiciunile să planeze în continuare.
Chiar dacă lipsa de încredere e normală, o decizie de interzicere a TikTok ar submina imaginea SUA la nivel global drept promotorul suprem al unui internet liber și ar încuraja regimurile totalitare (cum ar fi China sau Rusia) în eforturile lor de a controla la ce informații au acces cetățenii în mediul online.
UE vs TikTok: pe noi ne sperie în primul rând dependența
Mai aproape de noi, Comisia Europeană are în acest moment două investigații în desfășurare cu privire la TikTok.
Prima a început în februarie, atunci când Comisia a deschis o anchetă pentru a vedea dacă TikTok respectă noua lege europeană pentru platformele digitale, Digital Services Act (DSA), în ceea ce privește, printre altele, protecția minorilor și gestionarea riscurilor de a da dependență.
UE e îngrijorată mai ales de lipsa unor mecanisme funcționale privind verificarea vârstei celor care folosesc TikTok, dar și a design-ului aplicației, care e făcut pentru a ține utilizatorul acolo (ceea ce vor toate celelalte platforme, dar pare că nu reușesc la fel de eficient ca TikTok).
A doua investigație UE a fost demarată în aprilie și are legătură cu lansarea în Franța și Spania a TikTok Lite, o variantă a aplicației care are un program de recompense pentru utilizatori, în anumite condiții (cum ar fi vizionarea videoclipurilor, like-urile acordate, etc). Comisia spune că TikTok a lansat această variantă fără să furnizeze UE o analiză a riscurilor ei, mai ales privind dependența, așa cum cere DSA. TikTok a suspendat TikTok Lite după începerea investigației.
TikTok în România: interzis pe telefoanele oficialilor și țap ispășitor pentru extremism
La noi, TikTok a explodat ca popularitate în ultimii ani, iar în prezent e a doua cea mai folosită rețea socială, cu aproape 9 milioane de utilizatori români.
Motive de îngrijorare cu privire la practicile TikTok există și în România, chiar dacă suntem departe de a lua în considerare interzicerea platformei.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a recomandat, în mai 2023, ca TikTok să nu fie instalat pe telefoanele de serviciu ale angajaților statului, pentru că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile”, care pot duce la „direcționarea precisă a atacurilor cibernetice asupra utilizatorilor”.
„Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării recomandă cetățenilor României să adopte o poziție prudentă și diligentă cu privire la utilizarea aplicației TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia. Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicației TikTok de către cetățenii români pe dispozitive personale”, au spus atunci autoritățile.
Mai recent, după ce un sondaj arăta popularitatea AUR printre tinerii români, politicieni din partidele mari s-au grăbit să scoată din TikTok drept țap ispășitor pentru atragerea tinerilor români către extremism și să ceară o reglementare mult mai strictă.
Tema este mai degrabă una falsă, însă, arată Bogdan Lungu, coordonator de proiecte la Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), într-o analiză publicată pe site-ul ONG-ului, care promovează libertatea digitală. 87% dintre tineri spun că nu au încredere în mesajele politice de pe rețelele sociale. Mai mult, majoritatea tinerilor români par să fie dezinteresați de politică, conform statisticilor.
Iar acei tineri care sunt atrași de mesajele extremiste ajung așa din cauza unui sentiment general de nemulțumire și neîncredere față de democrația românească. TikTok e un simptom, nu o boală.
Articol editat de Alina Mărculescu Matiș
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.