Manta de vreme rea

Cum să investești în aur, refugiul care îți poate pune banii la adăpost în vremuri de criză

Computer Hope Guy
Lingourile de aur sunt preferate tot mai mult și de către investitorii români. Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

În vremuri nesigure, refugierea în aur poate fi o soluție. Dar cine și cum poate investi în prețiosul metal?

Aurul rămâne plasa de siguranță pentru investitori în vremuri în care bursele și piețele trec prin turbulențe semnificative. Este una dintre cele mai sigure forme de păstrare a averii, căci poate fi vândut oriunde și oricând în lume.

Dintotdeauna, încrederea în aur a fost mare, însă în ultima perioadă, după ce Donald Trump a preluat mandatul de președinte al SUA și în special după declanșarea războiului tarifelor, tot mai mulți se îndreaptă spre acest tip de investiție, inclusiv în România.

„Deși sub 1% din populația României are investiție în aur, el este privit și aici ca un refugiu de siguranță, să spunem, un safe haven. Iar dacă ne uităm la faptul că, în ultimii 10-15 ani, prețul aurului s-a apreciat în medie cu 10% pe an, putem spune că s-a dovedit a fi o investiție foarte bună”, explică, pentru Panorama, Bogdan Mugescu, fondator și manager al companiei de consultanță Atheneum Advisors.

Deși nu există o estimare a cantității de aur de investiții deținută de persoanele fizice din România, din datele jucătorilor de pe acest segment, reiese că interesul pentru astfel de investiții a crescut semnificativ în ultimul an. 

Cifrele BCR arată că în primul trimestru al anului 2025, vânzările de aur s-au dublat comparativ cu aceeași perioadă din 2024. De asemenea, tranzacțiile cu aur au crescut cu peste 30% față de 2021

Doar cei aproape 2.500 de clienți ai băncii care au ales să își depoziteze aurul de investiții la bancă au peste 2.700 de kilograme sub formă de lingouri și 100 de kilograme sub formă de monede.

În același timp, Travex România, comerciant de aur de investiții, a vândut cu 25% mai mult aur de investiții în 2024, comparativ cu anul anterior , ajungând la o cantitate de 450 de kilograme.

Printre motivele care au dus la creșterea pieței se numără, după cum precizează și Victor Dima, managerul departamentului de Trezorerie al Travex România, dezvoltarea pieței aurului de investiții, creșterea prețului aurului în ultimul an, dar și faptul că a scăzut cantitatea de aur de investiții pe care românii o vând.

„Astfel, românii încep să înțeleagă că, deși prețul aurului s-a majorat semnificativ în ultimul an, viitorul poate aduce randamente și mai mari”, adaugă Victor Dima.


Mai multe despre evoluția aurului, într-un infografic Panorama:
Record la gram. Cum a ajuns prețul aurului la nivelul fără precedent din ultima vreme

Aurul de investiții poate fi la îndemâna oricui. Iar, la nivel global, în ultimele două decenii, cererea de aur de investiții a crescut cu o medie de 10% pe an, arată un raport din 2023 al Consiliului Mondial al Aurului.

Prin natura sa duală – atât bun de consum, cât și de investiții – aurul și-a menținut valoarea. Spre deosebire de monedele țărilor, aurul nu poate fi printat, ci doar extras din mină, ceea ce explică în parte și de ce a depășit performanța principalelor monede, mai explică Consiliul Mondial al Aurului.

Ești pe grabă? Poți sări direct la ce te interesează:

Oricine poate investi în aur, atât direct, cât și indirect, din România sau de oriunde. În aur, se poate investi în mai multe forme, nu este deloc complicat, depinde doar de suma de bani pe care o ai când te gândești să investești, pentru că dacă vrei aur fizic, ai niște cheltuieli, dacă ai niște investiții care au ca instrument suport aurul, acolo lucrurile sunt mai nuanțate”.

Aur pentru investiții vs bijuterii

Specialiștii recomandă aurul pentru diversificarea portofoliului și pentru că este un activ de rezervă foarte bun pe termen lung. Din totalul portofoliului, este recomandat ca deținerea de aur să fie între 5 și 10%.

Cu toate acestea, nu orice aur este considerat aur pentru investiții.

Reprezentanții BCR ne-au transmis că, pentru a fi clasificat astfel, aurul trebuie să îndeplinească anumite criterii: 

  • o puritate de minimum 99,5% pentru lingouri 
  • o puritate de 90% pentru monede.

 

Bijuteriile, de exemplu, nu pot fi considerate scriptic aur de investiții, deoarece includ costuri suplimentare de manoperă și design, iar puritatea lor este adesea mai mică decât a lingourilor sau a monedelor.

În plus, bijuteriile nu beneficiază de scutirea de TVA aplicabilă aurului de investiții, amintesc reprezentanții BCR. ​ 

Cum poți investi efectiv în aur

Există două modalități: fie investești în aur fizic, fie în instrumente financiare legate de aur.

„Dacă în momentul ăsta cineva, să spunem Alexandru, de 30 de ani, din București, ar vrea să cumpere aur și are o sumă de bani pusă deoparte, să spunem 10.000 de lei, el are următoarele opțiuni.

Pe de-o parte, are opțiunea de a cumpăra aur fizic. Pe 10 aprilie, prețul aurului era undeva la 450 de lei gramul. Deci, dacă împărțim 10.000 de lei la 450 de lei, poate cumpăra vreo 20 de grame de aur. Adică, măcar un lingou de 20 de grame poate cumpăra. Și asta o poate face dacă se duce la bancă. Sau dacă cumpără o monedă sau dacă cumpără bijuterii, aur fizic concret”, explică Bogdan Mugescu.

Lingourile și monedele de aur se pot cumpăra de la bancă, iar achiziția se poate face fie numerar, în limitele legale, fie cu cardul, dar și de la dealeri specializați, de la case de amanet sau retaileri precum eMag.

Brokerul XTB atrage însă atenția că, înainte de a achiziționa monedele de aur online, trebuie apelat la un dealer care figurează în bazele de date ale Monetăriei. Oricum, furnizorii trebuie să fie de încredere.

În cazul bijuteriilor, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că, de regulă, ele sunt amestecate cu alte metale, pentru a face bijuteriile să dureze mai mult sau să le schimbe culoare. Drept urmare, cantitatea de aur pur e mai mică.

XTB mai precizează că, la fel ca în cazul monedelor de aur, și în cel al bijuteriilor se poate plăti în plus un adaos, care merge de la 20% la 300% în funcție de producător, pentru cantitatea de aur care se poate obține efectiv.

Bogdan Mugescu explică și că, din cauza costului de transformare al aurului în bijuterie și prețul este diferit la un retailer față de costul afișat pe site-ul Băncii Naționale a României. Pentru ca o bijuterie să fie însă considerată aur de investiție trebuie să existe un certificat de autenticitate care să ateste calitatea și mai ales puritatea aurului – adică numărul de carate.

În afară de aurul de investiții fizic, mai există și alte variante, spune Bogdan Mugescu.

„(Alexandru – n.r.) poate să cumpere un instrument financiar care are conexiune cu aurul. Iar acestea sunt de mai multe feluri: poate să deschidă un cont la un broker și să cumpere acțiunile unei companii din zona de minerit de aur, poate să intre pe Revolut și să-și cumpere direct de acolo aur virtual ca materie primă sau un ETF care măsoară evoluția aurului pe bursele internaționale sau alte produse structurate care au la bază aurul”.


Pe tema diversificării portofoliului de investiții, citește și:
Educație de inflație | Cum ne băgăm banii pe bursă și în ce să investim?
Titlurile de stat Fidelis și Tezaur. De ce fac coadă românii să împrumute Guvernul și cât de bună e toată afacerea

Riscurile investiției în aur

„Investițiile în aur implică anumite riscuri, printre care volatilitatea prețului, care poate fluctua pe termen scurt, influențat de factori economici și geopolitici. Totodată, aurul nu presupune asumarea unui venit pasiv. El nu generează dividende sau dobânzi, câștigurile provenind exclusiv din aprecierea potențială a prețului”, ne-au mai spus reprezentanții BCR.

Cumpărarea de aur fizic presupune și asigurarea unor costuri privind securitatea lui. Cum salteaua de acasă cu siguranță nu e locul ideal, depozitarea la bancă poate fi o soluție.

Serviciile de custodie pentru a depozita în siguranță sunt esențiale pentru protejarea investiției, însă mai adaugă costuri suplimentare. Indiferent de locul în care se face depozitarea aurului, este important ca acesta să fie asigurat împotriva furtului, a pierderii sau a dezastrelor naturale.  

Cum poți vinde aurul

Dacă este cumpărat și depozitat la bancă, aceasta îl poate răscumpăra. Dacă deții un lingou fizic, trebui să mergi din nou la o bancă sau la o instituție autorizată care lucrează cu aurul, pentru a fi reevaluat, ceea ce prelungește puțin timpul de așteptare.

Specialistul în investiții punctează că „în general, dacă ești într-un oraș mare și deții un lingou de aur, oricât de mic, îl vinzi cam în două zile”, însă nu trebuie să existe așteptarea că tranzacția se poate întâmpla instant.

Există și o anumită piață secundară, în care aurul poate fi vândut direct altor investitori, însă acest lucru necesită precauție pentru a asigura o tranzacție sigură și corectă, punctează și reprezentanții BCR, care mai recomandă ca documentele de autenticitate și achiziție să fie păstrate, deoarece acestea pot facilita procesul de vânzare și pot influența prețul obținut.

„Aurul este la fel de ușor de convertit în bani precum acțiunile – mai puțin dacă ai aur fizic, pentru că nu este la un click distanță – dar este mai puțin volatil decât un indice bursier (…) Lucrurile au arătat că, atunci când piețele de acțiuni cad, aurul se apreciază”, spune Bogdan Mugescu.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x