Aur pentru investiții vs bijuterii
Specialiștii recomandă aurul pentru diversificarea portofoliului și pentru că este un activ de rezervă foarte bun pe termen lung. Din totalul portofoliului, este recomandat ca deținerea de aur să fie între 5 și 10%.
Cu toate acestea, nu orice aur este considerat aur pentru investiții.
Reprezentanții BCR ne-au transmis că, pentru a fi clasificat astfel, aurul trebuie să îndeplinească anumite criterii:
- o puritate de minimum 99,5% pentru lingouri
- o puritate de 90% pentru monede.
Bijuteriile, de exemplu, nu pot fi considerate scriptic aur de investiții, deoarece includ costuri suplimentare de manoperă și design, iar puritatea lor este adesea mai mică decât a lingourilor sau a monedelor.
În plus, bijuteriile nu beneficiază de scutirea de TVA aplicabilă aurului de investiții, amintesc reprezentanții BCR.
Cum poți investi efectiv în aur
Există două modalități: fie investești în aur fizic, fie în instrumente financiare legate de aur.
„Dacă în momentul ăsta cineva, să spunem Alexandru, de 30 de ani, din București, ar vrea să cumpere aur și are o sumă de bani pusă deoparte, să spunem 10.000 de lei, el are următoarele opțiuni.
Pe de-o parte, are opțiunea de a cumpăra aur fizic. Pe 10 aprilie, prețul aurului era undeva la 450 de lei gramul. Deci, dacă împărțim 10.000 de lei la 450 de lei, poate cumpăra vreo 20 de grame de aur. Adică, măcar un lingou de 20 de grame poate cumpăra. Și asta o poate face dacă se duce la bancă. Sau dacă cumpără o monedă sau dacă cumpără bijuterii, aur fizic concret”, explică Bogdan Mugescu.
Lingourile și monedele de aur se pot cumpăra de la bancă, iar achiziția se poate face fie numerar, în limitele legale, fie cu cardul, dar și de la dealeri specializați, de la case de amanet sau retaileri precum eMag.
Brokerul XTB atrage însă atenția că, înainte de a achiziționa monedele de aur online, trebuie apelat la un dealer care figurează în bazele de date ale Monetăriei. Oricum, furnizorii trebuie să fie de încredere.
În cazul bijuteriilor, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că, de regulă, ele sunt amestecate cu alte metale, pentru a face bijuteriile să dureze mai mult sau să le schimbe culoare. Drept urmare, cantitatea de aur pur e mai mică.
XTB mai precizează că, la fel ca în cazul monedelor de aur, și în cel al bijuteriilor se poate plăti în plus un adaos, care merge de la 20% la 300% în funcție de producător, pentru cantitatea de aur care se poate obține efectiv.
Bogdan Mugescu explică și că, din cauza costului de transformare al aurului în bijuterie și prețul este diferit la un retailer față de costul afișat pe site-ul Băncii Naționale a României. Pentru ca o bijuterie să fie însă considerată aur de investiție trebuie să existe un certificat de autenticitate care să ateste calitatea și mai ales puritatea aurului – adică numărul de carate.
În afară de aurul de investiții fizic, mai există și alte variante, spune Bogdan Mugescu.
„(Alexandru – n.r.) poate să cumpere un instrument financiar care are conexiune cu aurul. Iar acestea sunt de mai multe feluri: poate să deschidă un cont la un broker și să cumpere acțiunile unei companii din zona de minerit de aur, poate să intre pe Revolut și să-și cumpere direct de acolo aur virtual ca materie primă sau un ETF care măsoară evoluția aurului pe bursele internaționale sau alte produse structurate care au la bază aurul”.
Pe tema diversificării portofoliului de investiții, citește și:
Riscurile investiției în aur
„Investițiile în aur implică anumite riscuri, printre care volatilitatea prețului, care poate fluctua pe termen scurt, influențat de factori economici și geopolitici. Totodată, aurul nu presupune asumarea unui venit pasiv. El nu generează dividende sau dobânzi, câștigurile provenind exclusiv din aprecierea potențială a prețului”, ne-au mai spus reprezentanții BCR.
Cumpărarea de aur fizic presupune și asigurarea unor costuri privind securitatea lui. Cum salteaua de acasă cu siguranță nu e locul ideal, depozitarea la bancă poate fi o soluție.
Serviciile de custodie pentru a depozita în siguranță sunt esențiale pentru protejarea investiției, însă mai adaugă costuri suplimentare. Indiferent de locul în care se face depozitarea aurului, este important ca acesta să fie asigurat împotriva furtului, a pierderii sau a dezastrelor naturale.
Cum poți vinde aurul
Dacă este cumpărat și depozitat la bancă, aceasta îl poate răscumpăra. Dacă deții un lingou fizic, trebui să mergi din nou la o bancă sau la o instituție autorizată care lucrează cu aurul, pentru a fi reevaluat, ceea ce prelungește puțin timpul de așteptare.
Specialistul în investiții punctează că „în general, dacă ești într-un oraș mare și deții un lingou de aur, oricât de mic, îl vinzi cam în două zile”, însă nu trebuie să existe așteptarea că tranzacția se poate întâmpla instant.
Există și o anumită piață secundară, în care aurul poate fi vândut direct altor investitori, însă acest lucru necesită precauție pentru a asigura o tranzacție sigură și corectă, punctează și reprezentanții BCR, care mai recomandă ca documentele de autenticitate și achiziție să fie păstrate, deoarece acestea pot facilita procesul de vânzare și pot influența prețul obținut.
„Aurul este la fel de ușor de convertit în bani precum acțiunile – mai puțin dacă ai aur fizic, pentru că nu este la un click distanță – dar este mai puțin volatil decât un indice bursier (…) Lucrurile au arătat că, atunci când piețele de acțiuni cad, aurul se apreciază”, spune Bogdan Mugescu.